Știrile Zilei

ce s-ar putea întâmpla în cazul unui război cu China


Consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a avertizat miercuri că Statele Unite ar putea rămâne rapid fără muniţie în cazul unui război cu China şi a îndemnat la creşterea continuă a producţiei de arme pe fondul conflictului dintre Rusia şi Ucraina, scrie AFP.

„Dacă vom ajunge, Doamne fereşte, să intrăm într-un război total cu RPC”, a început Jake Sullivan, folosind acronimul pentru Republica Populară Chineză, înainte de a adăuga: „Dar orice război cu o ţară precum RPC, o armată ca cea a RPC, va implica epuizarea foarte rapidă a stocurilor de muniţie”.

Acest consilier apropiat al lui Joe Biden a îndemnat, de asemenea, următoarea administraţie a preşedintelui ales Donald Trump să menţină creşterea în putere a industriei americane de apărare, din ce în ce mai solicitată să vină în ajutorul Ucrainei, aflată în conflict cu Rusia din februarie 2022 şi invazia trupelor Moscovei.

Luni, Washingtonul a anunţat ajutor militar suplimentar pentru Ucraina, în valoare de 725 de milioane de dolari şi incluzând mai ales rachete şi mine antipersonal.

„O mare parte a răspunsului pentru a asigura buna sănătate a sectorului industrial de apărare în timp constă în capacitatea de regenerare, creştere şi fabricare în timpul unui conflict”, şi nu doar în amonte, a continuat Sullivan, precizând că situaţia pe teren în Ucraina a permis să se tragă această concluzie.

Fond de rulment pentru muniţii

Consilierul pentru securitate naţională a cerut Congresului şi viitoarei administraţii Trump să continue să lucreze la propunerea preşedintelui Biden de a crea un fond de rulment pentru muniţii.

Propus la 500 de milioane de dolari pe an, acest fond ar urma să permită Pentagonului să-şi procure muniţia necesară, chiar dacă acestea se epuizează din cauza războaielor în desfăşurare, cum ar fi în Ucraina.

„Trebuie să continuăm să creştem în putere şi să accelerăm producţia şi aprovizionarea cu ceea ce avem cel mai mult nevoie”, a insistat el.

Sullivan a lăudat, de exemplu, eforturile de a produce obuze de artilerie de calibru 155 milimetri, care sunt folosite în special în Ucraina.

În opinia sa, Statele Unite vor produce 55.000 din aceste muniţii pe lună până la sfârşitul mandatului lui Joe Biden pe 20 ianuarie, o creştere de aproape 400%, cu obiectivul de a ajunge la 100.000 pe lună până la începutul lui 2026.

Dar consilierii celui de-al 45-lea şi viitor al 47-lea preşedinte Donald Trump, în special vicepreşedintele său J.D. Vance, au spus că resursele americane ar fi mai bine alocate pentru contracararea Chinei, pe fondul unor rivalităţi tot mai mari.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button