Știrile Zilei

Profesorii, ‘la mâna’ elevilor. Dascălii vor primi bani mai mulți dacă elevii sunt mulțumiți de ei


Ministerul Educaţiei pregăteste schimbări importante în sistem. Începând cu anul şcolar viitor, profesorii ar putea fi plătiţi în funcţie de performanţă şi de evaluările primite de la elevi. Ideea provoacă deja nemulţumire.

În timp ce cadrele didactice susţin că aprecierile nu vor fi obiective, părinţii acuză că deseori performanţa şcolarilor se datorează meditaţiilor. În ciuda acestor critici, autorităţile pregătesc deja platforma online pe care vor fi evaluate cadrele didactice.

Statutul Elevului permite deja elevilor să completeze fişe de feedback, prin care îşi pot evalua profesorii, dar prea puţini au avut curajul să o facă. 10% dintre şcolari se tem că vor fi persecutaţi de anumite cadre didactice, iar 70% cred că părerea lor nu contează.

Opinia elevilor va cântări însă mult în balanţă, dacă proiectul Ministerului va fi implementat, iar profesorii vor primi bonusuri salariale în funcţie de performanţă.

Reacțiile profesorilor și ale părinților

„Ministerul Educaţiei evită un lucru fundamental, şi anume reforma managementului şcolar. Dacă am avea un management performant, si evaluarea personalului ar fi una foarte corectă. Trebuie să ne întrebăm dacă cei care fac evaluarea, din partea părinţilor sau elevilor, au capacitatea necesară de a face o astfel de analiză reală. Evident că e vorba de subiectivism”, spune Sorin Țiplea, lider de sindicat Didactica Vaslui, potrivit Antena 3 CNN.

Şi părinţii sunt de acord că rapoartele nu vor fi întotdeauna obiective.

„Câtă vreme nu ajunge să avem nişte criterii de performanţă foarte bine definite, nu cred că avem cum să avem o evaluare obiectivă. Performanţa nu prea se face la şcoală, ci prin eforturi susţinute ale familiei.

Performanţă poate să însemne si când ai un elev care a intrat cu media 3 la liceu și reușești să îl ridici la 5, 6, 7. Aceea e performanță, e o muncă colosală a profesorului”, spune Iuliana Constantinescu, președintele Asociației Părinților „Lucian Blaga”.

Feedback și din partea colegilor de cancelarie

Conform proiectului, evaluările vor include analize detaliate ale performanţei elevilor, precum şi feedback din partea directorului și a colegilor de cancelarie. În funcție de rezultate, salariul cadrelor didactice va fi ajustat.

Ministrul Educaţiei susţine că salariile nu vor fi afectate, pentru că la salariul de bază vor fi acordate bonusuri celor care obţin performanţă.

Liderii sindicali din învăţământ sunt însă revoltaţi că nici acum salariile lor nu au ajuns la nivelul promis.

„Eu am avut o discuție cu premierul Ciolacu, sunt absolut de acord că ne trebuie o variantă de performanță. (…) aceste performanțe ar trebui corelate, în primul rând, cu veniturile. (…) Nu-i vorba de a înlocui salarizarea pe care o avem cu o salarizare pe bază de indicatori, ci de a veni cu anumite bonusuri, dincolo de un salariu decent pe care îl asigurăm pentru acei profesori care obțin performanță.”, declară Daniel David, ministrul Educației.

Noua măsură, care are scopul de a îmbunătăţi calitatea educaţiei, ar putea fi implementată din anul şcolar următor.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button