Știrile Zilei

‘Este incapabil profesional să ocupe o astfel de funcţie’


Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a solicitat comisiilor de cultură din Senat şi Camera Deputaţilor retragerea din funcţia de membru al Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a reprezentantului Guvernului, Vasile Bănescu, în urma eliminării de către Consiliu de pe Internet a unui material de opinie difuzat online.

Potrivit unui comunicat, CNA a hotărât, în şedinţa din 26 martie, eliminarea de pe Internet a unui comentariu făcut de jurnalistul Marius Tucă, cu titlul „Democraţia a fost călcată în picioare”, în care acesta opina că decizia BEC de eliminare din cursa prezidenţială a candidatului care câştigase primul tur al alegerilor anulate anul trecut reprezintă „o lovitură de stat”.

APADOR-CH susţine că această decizie este greşită, întrucât opinia nu poate fi judecată în binomul fals-adevărat, fiind o judecată de valoare, o apreciere subiectivă. În plus, aceasta a avut şi o bază factuală rezonabilă, întrucât decizia BEC a reprezentat o premieră surprinzătoare, în ultimii 35 de ani, şi a fost contestată de o parte relevantă a opiniei publice, inclusiv de jurişti.

„APADOR-CH consideră că un membru CNA care spune că nu intră în atribuţiile unui jurnalist ‘contrazicerea’ instituţiilor statului este incapabil profesional să ocupe o astfel de funcţie şi de aceea a cerut Parlamentului retragerea imediată a acestuia din funcţie. (…) Un membru CNA, cum este cazul domnului Vasile Bănescu, care susţine că presa nu are în ‘fişa postului’ să critice deciziile instituţiilor, face dovada, prin chiar aceste afirmaţii, că nu este în măsură să exercite funcţia de membru CNA, fiind lipsit de cunoştinţele minime necesare pentru exercitarea funcţiei. Ca atare, în temeiul art. 13 al. 1 lit. a) din Legea 504/2002 – legea audiovizualului, am solicitat comisiilor de cultură din Senat şi Camera Deputaţilor să propună Parlamentului demiterea domnului Vasile Bănescu, membru CNA, întrucât se află în incapacitate, din punct de vedere profesional, de a-şi exercita funcţia de membru CNA”, precizează sursa citată.

Potrivit APADOR-CH, CNA este o autoritate publică cu o putere uriaşă privind modelarea, în bine sau în rău, a discursului public, se pronunţă asupra conţinutului audiovizual, cu atribuţii recent extinse şi pentru mediul online, poate aplica amenzi substanţiale şi poate chiar elimina conţinut online.

„Aşadar, este absolut necesar ca membrii săi să fie familiarizaţi cel puţin cu reglementările internaţionale aplicabile în materie de libertate de exprimare şi rolul presei, cu prevederile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi cu jurisprudenţa CEDO”, mai transmite asociaţia menţionată.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button