Washingtonul vrea să spargă monopolul Google
Departamentul de Justiție al SUA susține vânzarea Chrome pentru a elimina monopolul Google în căutările online, o decizie ce ar putea remodela industria tehnologică globală, scrie TechCrunch, potrivit Mediafax.
Departamentul de Justiție al SUA (DOJ) a cerut miercuri ca Google să-și vândă browserul Chrome ca parte a unui set de măsuri menite să desființeze monopolul ilegal al companiei în domeniul căutărilor online. Propunerea, prezentată la Tribunalul Districtual al Districtului Columbia, include interdicția ca Google să reintre pe piața căutărilor online timp de cinci ani.
DOJ argumentează că acesta ar fi un avantaj competitiv neloial în favoarea Google, facilitându-i gigantului menținerea poziției dominante. Printre măsurile propuse se numără și separarea Android de Google și interzicerea încheierii de contracte exclusive cu alte companii sau producători de telefoane, precum acordul cu Apple pentru ca Google să fie motorul de căutare implicit pe produsele sale.
Procurorii sugerează, de asemenea, ca Google să licențieze datele privind căutările și click-urile pe reclame către rivali și să permită editorilor să refuze utilizarea datelor proprii pentru instruirea modelelor de inteligență artificială.
În defensivă, Google a criticat propunerea DOJ, numind-o „o agendă intervenționistă radicală” care ar urma să afecteze consumatorii și ar submina poziția tehnologică globală a SUA. Kent Walker, directorul juridic al Google, a avertizat că măsurile propuse ar compromite securitatea, confidențialitatea și calitatea produselor, printre acestea numărându-se și Chrome sau Android.
Procesul decizional final, aflat în mâinile judecătorului Amit Mehta, ar putea începe în 2025, ceea ce ar marca un moment de cotitură pentru industria tehnologică din întreaga lume.