Stiri TV

Vladimir Putin vrea să înghită Republica Moldova, prin România (analiză DW)


Ce s-ar întâmpla cu Republica Moldova dacă România ar fi condusă de George Simion? Este întrebarea pe care și-o pun basarabenii după primul tur al alegerilor de duminică din România. Românii basarabeni au votat duminică, la alegerile prezidențiale din România, împotriva unui candidat dispus să arunce din nou Basarabia sub controlul Rusiei, așa cum s-a mai întâmplat în istorie.

Prezența la vot a românilor basarabeni a depășit recordul din 2024, fiind de 90.851. Basarabenii au votat în proporție de 52,63% pentru Nicușor Dan, chiar dacă partidele pro-europene de referință din Moldova, inclusiv cel de guvernare (PAS), au făcut campanie pentru tradiționalii candidați ai sistemului.

Așa cum era de așteptat, românii din Republica Moldova au votat pragmatic, nu cum le-au indicat „idolii” politici locali. Crin Antonescu a adunat 21,69% din votul românilor basarabeni iar George Simion 12,47%.

În Republica Moldova, Nicușor Dan s-a clasat pe prima poziție cu 42,15% din voturi inclusiv la secția de votare deschisă în Autonomia Găgăuză – fieful electoral al lui Putin în Moldova. George Simion a adunat în Găgăuzia doar 23,32% din voturi.

Ce făcea Simion când Putin a stins lumina în Moldova?

După invazia Rusiei asupra Ucrainei în 2022, Rusia a încercat să sugrume de la distanță Moldova. Kremlinul a tăiat gazul și curentul Republicii Moldova. Chișinăul s-a pomenit în beznă totală. Fără ajutorul imediat al României (care a acoperit golul în condiții de avarie) și fără sprijinul ulterior din partea UE, Republica Moldova s-ar fi prăbușit la picioarele lui Putin. Acum, datorită României și UE, nu mai depinde în niciun fel de gazul rusesc.

Ce făceau liderii suveraniști/unioniști de la București când România ajuta Chișinăul în regim de avarie? Pledau deschis cauza lui Putin! Strigau în gura mare ca România să oprească livrările de energie și gaz spre Chișinău, iar puțin mai târziu George Simion a declarat public că urăște Republica Moldova.

Liderul AUR are interdicție de intrare în Republica Moldova din 2018. În 2024, sancțiunea i-a fost prelungită de către autoritățile de la Chișinău până pe 1 octombrie 2028. Conform legislației moldovenești, „străinii pot fi declarați indezirabili în Republica Moldova dacă au desfășurat, desfășoară ori există indicii temeinice în privința acestora că intenționează să desfășoare activități de natură să pună în pericol securitatea națională sau ordinea publică”.

În 2024, în cadrul unei emisiuni TV, premierul moldovean, Dorin Recean, a declarat că „instituțiile statului au stabilit că George Simion face parte din efortul de destabilizare a Republicii Moldova”. Se întâmpla în anul în care Rusia a recurs la cel mai amplu atac hibrid împotriva Moldovei, menit să-i deturneze cursul pro-european și rezultatele alegerilor prezidențiale.

George Simion are interdicție de intrare și în Ucraina, fiind bănuit de legături cu serviciile secrete rusești. Potrivit Serviciul de Securitate al Ucrainei, Simion a primit interdicție din cauza „activităților anti-ucrainene sistematice, contrare intereselor naționale ale Ucrainei și care încalcă suveranitatea de stat și integritatea teritorială a acesteia”. De asemenea, SBU invocă declarațiile lui George Simion „care vizează discreditarea Ucrainei pe scena internațională, neagă legitimitatea frontierei de stat a Ucrainei și justifică narațiuni despre presupuse încălcări ale drepturilor minorității românești din Ucraina”. În plus, liderul AUR se pronunță împotriva ajutorului de război pentru Ucraina, ceea ce avantajează Rusia.

România cu Simion, intrarea de rezervă a lui Putin spre Chișinău

O eventuală victorie a lui George Simion în turul doi al alegerilor din România ar fi o nenorocire pentru Republica Moldova. Rezistența Ucrainei ar rămâne singura speranță a Chișinăului în contextul agresiunii ruse. Prezența lui Simion la Cotroceni ar avantaja partidele pro-ruse la alegerile parlamentare din 28 septembrie din Republica Moldova – alegeri cruciale, de care depinde aderarea Moldovei la UE până în 2028-2030. Kremlinul și oligarhii moldoveni fugari (adăpostiți de Moscova) deja își testează instrumentele de interferență în acest scrutin.

Putin vrea o guvernare loială la Chișinău, pentru a folosi Republica Moldova ca trambulină în vederea continuării războiului împotriva Ucrainei, așa cum folosește acum Belarus. Putin vrea să transforme Moldova într-un nou cap de pod militar spre Ucraina.

A eșuat la limită în cele două scrutine desfășurate în Moldova în 2024, nu are siguranța că va reuși la alegerile parlamentare din septembrie 2025 din Republica Moldova, așa că mai lucrează la un plan – acela de a vulnerabiliza și mai mult Chișinăul cu ajutorul tacit al României, conduse de un posibil viitor președinte care a recunoscut deschis că urăște Republica Moldova. În plus, odată cu victoria lui Simion, Putin și-ar împlini visul de a șubrezi flancul estic al NATO și de a infiltra încă un „fan” în Consiliul European, pentru a bloca ajutorul UE pentru Ucraina.

Articol de Vitalie Călugăreanu




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button