Știrile Zilei

Vine praful saharian peste România. Meteorologii anunță când ajunge în țara noastră


O masă de aer încărcată cu particule de praf saharian va traverse România în perioada 14 – 18 aprilie, transmite luni Agerpres, care citează Administrația Națională de Meteorologie, ANM.

„În perioada 14 – 18 aprilie, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană către sud-estul Europei si implicit deasupra României.

Depunerile de praf vor putea fi observate în intervalele în care va ploua”, precizează meteorologii.

Valul de praf saharian coincide cu codul de vânt

Tot luni, ANM a emis o atenționare Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă până miercuri dimineață în zone din 10 județe.

Astfel, în intervalul 14 aprilie, ora 10:00 – 16 aprilie, ora 10:00, în județele Bacău, Botoșani, Caraș-Severin, Galați, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vrancea și Vaslui, vântul va avea temporar intensificări cu rafale de 50 – 60 km/h, care vor ajunge şi la 75 – 90 km/h.

Local, se vor semnala intensificări ale vântului şi în celelalte regiuni, cu viteze în general de 40 – 50 km/h.

De ce ajunge praful din Sahara în România

Faptul că furtunile aduc praful din Sahara spre Europa nu este o noutate, iar fenomenul se întâmplă de multă vreme.

Pentru ca praful saharian să străbată mii de kilometri spre nord, este nevoie de vânturi puternice.

Particulele de praf care zboară spre Europa pot rămâne atât de mult timp în aer pentru că sunt mult mai mici decât nisipul, care cade mult mai repede înapoi pe sol.

Ceea ce ajunge în Europa este o furtună de praf, nu o furtună de nisip, subliniază specialiștii. Furtunile de praf se formează când vânturile puternice bat în Sahara în condiții de umiditate foarte redusă. Nisipul din deșert este alcătuit din numeroase particule diferite.

Unele sunt mari și grele, acestea fiind primele antrenate de vânt. Când ele cad din nou pe sol, dislocă alte bucăți de nisip agregat, care se răspândesc în particule ultrafine de praf.

Acestea sunt luate apoi de vânt și purtate pe distanțe mari, tocmai pentru că sunt atât de mici și ușoare.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button