Știrile Zilei

VIDEO Potop de taxe impuse de Trump tuturor statelor

Președintele Donald Trump face declarații privind planurile sale pentru „Ziua eliberării” din Grădina Rozelor de la Casa Albă, unde se așteaptă să anunțe tarife vamale pentru partenerii comerciali ai SUA. Sunt prezenți mai mulți parlamentari și directori din industrie.

Trump a declarat că astăzi este „una dintre cele mai importante zile” din istoria Americii, deoarece este așteptat să semneze un ordin care instituie tarife reciproce pentru diverse țări.

„Este declarația noastră de independență economică”, a declarat Trump în cadrul unui eveniment la Rose Garden în care a anunțat noile măsuri. Președintele a afirmat că Statele Unite vor utiliza banii generați de tarife pentru „a ne reduce taxele și a ne plăti datoria națională”.

Lista taxelor vamale, în relatarea LIVE TEXT de mai jos!

UPDATE ora 00.30 – Reacție de la vârful Parlamentului European

Președintele Comisiei pentru Comerț Internațional din Parlamentul European, Bernd Lange (S&D, Germania), a condamnat ferm decizia președintelui american Donald Trump de a introduce un tarif de 20% pe importurile din UE, calificând-o drept „nejustificată, ilegală și disproporționată”, cu potențialul de a declanșa o spirală economică descendentă la nivel global.

Citește continuarea AICI!

UPDATE ora 00.15 – Noile taxe vamale vor intra în vigoare pe 5 şi 9 aprilie, anunţă Casa Albă

Casa Albă a făcut cunoscut miercuri că noile tarife vor intra în vigoare pe 5 şi 9 aprilie, notează AFP.

Noile taxe asupra importurilor dezvăluite de Donald Trump sunt prevăzute a fi implementate în două etape, a declarat presei un oficial de la Casa Albă: pe 5 aprilie, la ora 04.01 GMT, pentru taxele vamale de cel puţin 10% asupra tuturor produselor care intră în Statele Unite, şi pe 9 aprilie, la ora 04.01, pentru taxele vamale majorate care vizează giganţi precum China şi Uniunea Europeană.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat „tarife reciproce” la nivel mondial cu scopul de a face „să renască” industria americană şi a pune capăt „jefuirii” Statelor Unite.

Vor fi impuse tarife de 20% pentru produsele importate din Uniunea Europeană, 34% pentru cele din China, 31% pentru Elveţia, 26% pentru India, 10% pentru Marea Britanie, 10% pentru Brazilia.

Produselor importate din Mexic şi Canada nu li se va adăuga o taxă adiţională de 10%, scrie Reuters.

UPDATE ora 00.05 – Valorile futures ale acțiunilor scad, în timp ce Trump anunță tarife radicale

Acțiunile americane au scăzut în timpul tranzacțiilor după închiderea ședinței, după ce președintele Donald Trump a făcut declarații la Rose Garden și a dezvăluit tarife vamale radicale.

Dow futures a scăzut cu 256 de puncte, sau 0,61%. Contractele futures S&P 500 au scăzut cu 1,69%. Contractele futures legate de Nasdaq 100 au scăzut cu 2,54%.

Acțiunile au închis în creștere înainte de anunțul lui Trump privind tarifele, dar au început să scadă pe măsură ce Trump a dezvăluit planul administrației sale de a aplica tarifele.

Fondurile tranzacționate pe bursă care urmăresc principalii indici bursieri au scăzut, de asemenea, în tranzacțiile de după-amiază. Un ETF care urmărește indicele Dow a scăzut cu 1,1%, în timp ce un ETF care urmărește indicele S&P 500 a scăzut cu 2,2% și un ETF care urmărește indicele Nasdaq 100 a scăzut cu 3%.

Între timp, cel mai tranzacționat contract futures pe aur din New York a crescut pentru scurt timp peste 3.200 $ uncia troy, un nivel record. Aurul a crescut cu mai mult de 20% în acest an și tocmai a înregistrat cel mai bun trimestru din 1986. Aurul este considerat un refugiu sigur pe fondul incertitudinii economice și politice.

UPDATE ora 00.00 – Rusia nu pare să fie pe lista tarifelor reciproce

Tocmai am enumerat câteva țări pe care Donald Trump le-a inclus în lista sa de tarife reciproce – a se vedea postarea noastră din 23.45.

Un lucru de remarcat este că Rusia nu apare în documentul de șapte pagini.

Nu este clar în acest moment care este planul pentru tarifele asupra Rusiei, sau dacă există unul.

UPDATE ora 23.55 – Casa Albă ia în considerare „manipularea valutară” în tarifele vamale

Trump bazează ratele tarifare reciproce pe cât de mult taxează alte țări exporturile americane, „inclusiv manipularea monetară și barierele comerciale”.

În ultimul său raport publicat în noiembrie 2024, Trezoreria SUA nu a desemnat nicio țară drept manipulatoare de monedă, cu atât mai puțin pe cele publicate pe lista prezentată de Trump în Rose Garden. Chiar și în timpul primei administrații a lui Trump, China a fost desemnată drept manipulator monetar înainte de a fi de-desemnată ca atare datorită „angajamentelor executorii de a se abține de la devalorizarea competitivă”.

Nu este clar cum a tradus Casa Albă „manipularea monetară și barierele comerciale” în rate tarifare, dar Casa Albă a declarat reporterilor că aceste cifre au fost calculate de Consiliul consilierilor economici, condus de Stephen Miran.

UPDATE ora 23.45 – Cum arată tarifele lui Trump în întreaga lume

În timp ce lumea urmărește anunțul mult așteptat al lui Donald Trump, acesta a ridicat un grafic de pe podiumul din Rose Garden.

Acesta a arătat o listă cu mai multe țări – inclusiv Marea Britanie – cu tarifele pe care le percep SUA și tarifele pe care el le va impune în schimb. El a declarat că aceste tarife vor „ajuta la reconstrucția” economiei SUA.

Iată câteva dintre tarifele cele mai importante pe care Trump le va impune în întreaga lume, conform tabelului său.

China – 34%

UE – 20%

India – 26%

Marea Britanie – 10%

Japonia – 24%

Australia – 10%

Judecând după această listă, se pare că Regatul Unit a fost scutit de cele mai grave tarife.

content-image

UPDATE ora 23.40 – Trump promite o barieră minimă de 10% pentru toți partenerii comerciali

Aceasta se va aplica țărilor despre care administrația a afirmat că au bariere monetare și „nemonetare” mai mici decât majoritatea celor mai mari parteneri comerciali ai Americii.

[În comerțul internațional, barierele comerciale sunt măsuri care îngreunează sau scumpesc schimburile de bunuri și servicii între țări. Acestea pot fi monetare, cum ar fi taxele vamale (tarifele), cotele de import (limite cantitative impuse anumitor produse) sau manipularea cursului valutar pentru a favoriza exporturile proprii și a face importurile mai costisitoare.

Pe lângă acestea, există și bariere nonmonetare, adică obstacole care nu țin direct de bani, dar care pot restricționa comerțul. Printre acestea se numără cerințele speciale de licențiere, standardele tehnice și de siguranță impuse produselor importate, procedurile vamale complicate sau subvențiile acordate producătorilor interni. În contextul menționat, politica se va aplica țărilor care, potrivit administrației americane, au bariere comerciale mai reduse decât majoritatea partenerilor comerciali importanți ai SUA.]

UPDATE ora 23.30 – Trump anunță taxe vamale de 20% pentru produsele din UE

Pentru China vor fi impuse tarife de 34%, pentru Marea Britanie – 10%. Japonia și India sunt la 24%, respectiv 26%.

content-image

UPDATE ora 23:20 – Trump: Tarife vamale de 25% pentru toate automobilele fabricate în străinătate începând cu miezul nopții

Trump a prefigurat aceste obligații săptămâna trecută. De asemenea, sunt așteptate tarife pentru piesele auto fabricate în străinătate.

_____

Acțiunile americane au închis în creștere miercuri, deoarece traderii au înlăturat îngrijorările legate de incertitudine și au împins piețele pe verde.

Dow a închis în creștere cu 235 de puncte, sau 0,56%. Indicele S&P 500 a crescut cu 0,67%, iar indicele Nasdaq Composite a crescut cu 0,87%. S&P 500 a înregistrat a treia zi consecutivă de creșteri.

Investitorii vor fi acum probabil foarte atenți la anunțul președintelui Donald Trump privind tarifele.

„Piața caută o scuză pentru a crește”, a declarat Jed Ellerbroek, manager de portofoliu la Argent Capital Management.

„Suntem pregătiți pentru o revenire pe un rezultat „mai puțin rău” al anunțului lui Trump privind tarifele”, a spus Ellerbroek. „Vom vedea dacă el oferă pieței spațiu de manevră pentru a da o notă pozitivă deciziei sale.”

Piețele bursiere din SUA s-au închis la ora 16.00 ET, deși tranzacționarea futures a acțiunilor va continua după-amiază, pe măsură ce investitorii digeră anunțul lui Trump privind tarifele.

„Dacă tarifele nu sunt atât de rele precum se temea, acțiunile se vor relansa”, a declarat Jeff Kleintop, strateg șef de investiții globale la Charles Schwab. „Dacă tarifele sunt rele, dar piața decide că este puțin probabil ca acestea să dureze foarte mult, atunci acțiunile ar putea, de asemenea, să crească.”

„Desigur, dacă acestea sunt mult mai rele decât se temea și par haotice și susceptibile de a fi urmate de mai multe și mai multe în următoarele săptămâni, atunci piața ar putea vinde”, a spus Kleintop.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button