VIDEO Palatul legendar din Capitală care a fost demolat: Avea o poveste fascinantă
În București se află numeroase clădiri de patrimoniu, fiecare cu o poveste fascinantă, iar multe dintre ele continuă să impresioneze și astăzi prin frumusețea lor. Însă, puțini știu că, acum multe decenii, orașul găzduia un palat grandios, de o frumusețe rar întâlnită.
În zilele noastre, mulți nu mai sunt conștienți de existența acestui palat impunător care a dispărut fără urmă. Palatul Artelor a fost construit în 1906, cu ocazia „Expozițiunii Naționale” organizată la București. Autoritățile vremii doreau să sărbătorească evenimente deosebite, precum 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, 25 de ani de la proclamarea regatului și 1.800 de ani de la cucerirea Daciei de către romani.
Expoziția a avut loc pe Dealul Filaretului, actualul loc al Parcului Carol, iar construcția palatului s-a realizat rapid, proiectul fiind aprobat în mai 1905. Pe 6 iunie 1906, expoziția a fost inaugurată.
Un palat construit într-un an
Palatul Artelor era centrul acestei expoziții, găzduind „Muzeul trecutului nostru”, cu lucrări ale unor pictori celebri precum Nicolae Grigorescu, Theodor Aman și Ion Andreescu. Sala centrală era dedicată Regelui Carol I și Împăratului Traian.
După încheierea evenimentului, Palatul Artelor a fost cedat Ministerului de Război în 1919, iar în clădire au fost depozitate numeroase piese care, ulterior, au fost trimise la Muzeul Militar.
Din păcate, destinul palatului nu a fost unul îndelungat. În 1938, un incendiu devastator a afectat clădirea, iar în 1940, un cutremur puternic a provocat și mai multe pagube. În 1943, Palatul Artelor a fost demolat pentru a face loc construirii „Cimitirului Eroilor Neamului”. Deși lucrările au fost abandonate timp de decenii, astăzi, pe locul palatului se află Mausoleul din Parcul Carol, inaugurat în 1963.