Știrile Zilei

VIDEO Ilie Bolojan vorbește despre o mare reorientare a giganților auto din România


Președintele interimar Ilie Bolojan a explicat că industria auto din România va fi puternic afectată de tarifele impuse de către Donald Trump. Bolojan a precizat că în baza marelui proiect al Comisiei Europen ”ReArm Europe”, companiile auto din România s-ar putea reorienta către sectorul de apărare.

”Lumea politică românească are 2 soluții, indiferent de cine va fi președinte și indiferent cine va fi la guvernare: să facă reforme ordonate, să reducem cheltuielile statului, să debirocratizăm

Într-o astfel de situație costurile sociale vor fi mai mici și nu vom fi nevoiți să impunem noi taxe și impozite.

A doua variantă ar fi să se intre într-un conflict între premier și președinte, iar de aici nu va fi decât un pas până la impunerea de noi taxe și impozite. E nevoie de timp pentru a face anumite lucruri, în momentul în care crești taxe de pe o zi pe alta, nu faci decât să bulversezi mediul de afaceri.

Eu sper să se găsescă o soluție înțeleaptă, o soluție corectă.

Taxele vamale, așa cum v-am spus, nu au cum să facă bine, cel puțin economiei europene. Sper ca în perioada următoare să se dovedească că sunt juste, cel puțin pentru economia SUA. În caz contrar, vor fi pierdute miliarde și miliarde de euro.

Bolojan: Sectorul auto este cel mai afectat

Ilie Bolojan a explicat că România primește bani europeni pentru apărare, iar companiile din sectorul auto s-ar putea reorienta pentru a fabrica armament.

”România nu este direct vizată de aceste tarife, dar peste 25% din ceea ce produce România în sectorul automotive este destinat exportului, de aceea ne va afecta și pe noi indirect.

Trebuie ca aceste companii de automotive să se reorienteze spre industria de apărare”, a mai spus președintele interimar.

Bolojan a explicat că industria militară nu va fi afectată de noile tarife impuse de SUA.

”Aceste contracte nu sunt afectate de tarife și nu vor avea un impact asupra derulării acestora. Accesarea fondurilor europene pentru apărare va face ca achizițiile să se facă majoritar din țările UE, dar nu există o interdicție pentru achiziții și din SUA, de exemplu, doar că va exista o ponderare mai mare din UE. Este normal ca Europa să contribuie mai mult la apărarea sa.

Toate contractele încheiate se mențin. Există această disponibilitate, dar pentru finanțările europene pe apărare, când se depune o aplicație de finanțare, trebuie respectate niște reguli. În aceste zile se lucrează la aceste reguli, iar o echipă din România merge la Bruxelles pentru a ne definitiva aplicația. Astfel, vom avea o estimare a proiectului și a ce putem finanța din aceste fonduri, fără a exclude achiziții din SUA, UK sau alte țări membre NATO, dar nu din UE.”




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button