VIDEO Hramul Mănăstirii Pantocrator a adunat un număr record de credincioși
Pelerini din întreaga țară şi‑au îndreptat paşii duminică, 4 mai, spre Mănăstirea Pantocrator din localitatea Drăgănești‑Vlașca, județul Teleorman, care și‑a cinstit în mod deosebit hramul închinat Femeilor Mironosițe, în special Sfintei Maria Magdalena. Bucuria duhovnicească a fost sporită anul acesta de aducerea moaștelor Sfintei Împărătese Elena din Veneția, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, spre închinare la mănăstire în perioada 30 aprilie – 8 mai, scrie ziarullumina.ro.
Odorul de mare preț a fost așezat spre închinarea credincioșilor alături de racla cu un fragment din moaștele Sfintei Mironosițe și întocmai cu Apostolii Maria Magdalena, aflat în patrimoniul Mănăstirii Pantocrator.
Astăzi, în Duminica Mironosițelor, Sfânta Liturghie a fost săvârșită la Altarul de vară al așezământului monahal teleormănean de Înaltpreasfințitul Părinte Pantelimon, Mitropolit de Veria, Naousa și Kampania, din Biserica Ortodoxă a Greciei, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului; Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului; Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei; Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud; Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor; Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului; Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii; Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei; Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix; Preasfințitul Părinte Nectarie, Episcopul ortodox român al Irlandei și Islandei, și Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal.
În cuvântul de învățătură rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a explicat că Sfintele Femei Mironosițe sunt cinstite pentru curajul și dragostea de a‑L vesti pe Hristos Cel răstignit și înviat: „Aceste vestitoare ale Învierii Mântuitorului Hristos sunt cinstite în mod deosebit pentru că au avut îndrăzneala, dedicarea și înțelepciunea de a‑L mărturisi pe Hristos Cel răstignit și înviat, fiind primele martore ale Învierii. Sfintele Femei Mironosițe nu sunt doar martore ale Învierii, ci și purtătoare de lumină, vestitoare ale biruinței vieții asupra morții, ale speranței asupra deznădejdii. Ele sunt chipuri luminoase ale slujirii, ale înțelepciunii smerite și ale mărturisirii neclintite. Fie ca viețile noastre să se inspire din credința, curajul și dragostea lor, pentru ca și noi, asemenea lor, să devenim vestitori ai Învierii în lumea de astăzi”.
La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Episcop Galaction a explicat importanța acestei sărbători, oferind drept exemplu de credință vie și de dragoste pe Sfânta Mironosiță Maria Magdalena: „Sfintele Femei Mironosițe ne arată că, prin credință, curaj și iubire sinceră, putem deveni vestitori ai adevărului și ai iubirii lui Hristos în lume. Este o chemare adresată fiecăruia dintre noi: să rămânem statornici în credință și să vestim cu îndrăzneală biruința Învierii. Sfânta Maria Magdalena este un model de devotament, iubire curată și evlavie față de Hristos Cel înviat, Cel care ne dăruiește viața cea veșnică. Venirea în România a moaștelor Sfintei Împărătese Elena reprezintă un moment de mare însemnătate duhovnicească. Cinstită cu adâncă evlavie de poporul român pentru râvna sa în slujba credinței și pentru descoperirea Sfintei Cruci, Sfânta Elena este un simbol al credinței neclintite și al dragostei pentru Hristos, aducând mângâiere și nădejde tuturor celor care îi cer mijlocirea”.
Părintele arhim. Sebastian Serdaru, starețul Mănăstirii Pantocrator, a evidențiat comuniunea pe care creștinii o au cu sfinții. „Pelerinajul pe care îl găzduim în Duminica a 3‑a după Sfânta Înviere are în centrul său această zi de o rară frumusețe duhovnicească, sărbătoarea Femeilor Mironosițe. Deși hramul Sfintei Mironosițe Maria Magdalena este mai puțin întâlnit în țara noastră, evlavia românilor față de această sfântă este adâncă și vie. Tocmai această unicitate a hramului face ca mănăstirea noastră să fie simțită ca o veritabilă «Grădină a Mironosiței», loc de odihnă și binecuvântare pentru sufletele care caută lumina Învierii. Venirea pentru prima dată în țara noastră a moaștelor Sfintei Elena este o mângâiere și o întărire duhovnicească pentru întreg poporul român. Cinstirea ei este adânc înrădăcinată în inimile creștinilor, căci prin râvna și credința sa a descoperit Sfânta Cruce și a așezat temeliile creștinismului biruitor. Ea este un exemplu de înțelepciune, putere și dragoste jertfelnică, un sprijin neclintit pentru toți cei care îi cer mijlocirea cu inimă smerită”, a spus părintele stareţ Sebastian Serdaru.
Părintele arhim. Serafim Baciu, vicar eparhial, a vorbit, de asemenea, despre importanța deosebită a acestei zile de mare bucurie pentru mănăstirea teleormăneană Pantocrator: „Este o zi binecuvântată și plină de lumină pentru obștea monahală și credincioșii Mănăstirii Pantocrator. Prezența cinstitelor moaște ale Sfintei Elena în acest sfânt așezământ aduce nu doar bucurie, ci și o adâncă întărire în credință, un prilej de înnoire sufletească pentru toți cei care vin să se închine cu evlavie. Este un semn al lucrării lui Dumnezeu în mijlocul nostru, o dovadă că El nu încetează să ne călăuzească pe drumul mântuirii. Cu aleasă recunoștință îi mulțumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, cel care, cu grijă părintească și cu râvnă apostolică, a înlesnit aducerea acestor sfinte odoare la noi, spre întărirea credinței și mângâierea sufletească a credincioșilor”.
Cinstitele moaște ale Sfintei Împărătese Elena vor rămâne spre închinare la Mănăstirea Pantocrator până joi, 8 mai, la ora 15:00, când vor pleca înapoi spre Veneția.