VIDEO Germania intervine decisiv într-un sector vital din Ucraina, pe măsură ce cresc tensiunile cu Elon Musk
7 ore ago
0 0 2 minutes read
Germania a plătit pentru accesul Ucrainei la o rețea de internet prin satelit operată de compania franceză Eutelsat (ETL. PA), informează în exclusivitate Reuters.
Măsura deschide o „filă” nouă în relațiile dintre cele două țări, în timp ce Europa caută alternative la Starlink al lui Elon Musk.
Directorul executiv al Eutelsat, Eva Berneke, a declarat pentru Reuters că compania a furnizat serviciul său de internet prin satelit de mare viteză Ucrainei de aproximativ un an prin intermediul unui distribuitor german.
Vorbind la sediul companiei din Paris, ea a spus că a fost finanțat de guvernul german, dar a refuzat să comenteze costul.
Berneke a spus că există mai puțin de o mie de terminale care conectează utilizatorii din Ucraina la rețeaua Eutelsat, ceea ce reprezintă o mică parte din cele aproximativ 50.000 de terminale Starlink pe care Ucraina spune că le are, dar a spus că se așteaptă ca cifra să crească.
„Acum căutăm să ajungem între 5.000 și 10.000 acolo relativ repede”, a spus ea, adăugând că ar putea fi „în câteva săptămâni”.
Întrebată dacă Germania va finanța și această prevedere suplimentară, purtătorul de cuvânt al Eutelsat, Joanna Darlington, a spus că problema este în discuție.
„Nu știm încă cum UE va finanța eforturile în mod colectiv sau țară cu țară”, a spus Darlington.
Ministerul german de Externe nu a răspuns solicitărilor de comentarii.
STARLINK RELIANCE ÎNGRIJOREAZĂ EUROPA
Abordarea mai ostilă a președintelui american Donald Trump față de Ucraina de la revenirea sa la Casa Albă a stârnit îngrijorări în Europa cu privire la dependența de Starlink.
Starlink e deținută de Elon Musk și oferă conectivitate la internet crucială Ucrainei și armatei sale în războiul împotriva Rusiei.
Divizia OneWeb a Eutelsat este principalul rival al Starlink în furnizarea de sateliți de internet de mare viteză prin sateliți pe orbita joasă a Pământului.
Acestea se află la altitudini mai mici decât sateliții tradiționali, permițându-le să transmită date extrem de eficient, oferind internet de mare viteză pentru comunitățile îndepărtate, navele maritime și armată.
Eutelsat a declarat anterior că este angajată în discuții cu Uniunea Europeană despre furnizarea de acces suplimentar la internet Ucrainei.
Joi, Berneke a declarat că discuțiile cu Bruxelles-ul cu privire la Ucraina sunt active și că acestea au loc în principal în cadrul unui consorțiu susținut de UE din care face parte Eutelsat, care lucrează la un proiect de satelit pe termen lung cunoscut sub numele de IRIS.
Ea a spus că Eutelsat are capacitatea pe care ar putea să o ofere Ucrainei prin intermediul rețelei sale de sateliți geostaționari, care se află mai departe de Pământ și oferă de obicei viteze de conectivitate mai mici.
Ea a spus că rețeaua folosește terminale care sunt relativ ieftine și sunt bune pentru uzul consumatorilor sau pentru a avea ca alternativă.
„Când te afli într-o situație precum cea pe care o vezi astăzi în Ucraina, vrei să ai toate opțiunile deschise”, a spus ea. Atâta timp cât Starlink funcționează în țară, „nu are sens să alegi să nu-l folosești”, a spus ea.
Cu toate acestea, are sens să ai un plan B „mai ales când ai avut astfel de situații în care a devenit puțin tensionat dacă aceasta va fi încă o opțiune, ai vrea să ai alternative”.
Aproximativ jumătate din cele 50.000 de terminale Starlink pe care Ucraina spune că le-a primit au fost furnizate de guvernul polonez, care spune că din 2022 a cheltuit aproximativ 84 de milioane de dolari pe terminale și servicii Starlink. Guvernul SUA și SpaceX au oferit, de asemenea, acces Starlink în Ucraina.
Luna trecută, Comisia Europeană a declarat într-o carte albă că Uniunea Europeană ar trebui să finanțeze accesul Ucrainei la serviciile spațiale care pot fi furnizate de furnizorii comerciali cu sediul în UE.