Stiri TV

VIDEO Care au fost discuțiile Bisericii Ortodoxe Române cu Biserica Catolică pentru aducerea moaștelor Sfintei Elena la Mănăstirea Pantocrator


Între 30 aprilie și 8 mai 2025, Mănăstirea Pantocrator din Episcopia Alexandriei și Teleormanului va găzdui un pelerinaj istoric cu moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, aduse din Veneția.

Într-un interviu amplu, arhimandritul Serafim Baciu, vicar eparhial al Episcopiei Alexandriei și Teleormanului, a vorbit despre momentul istoric al aducerii moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena în România.

Arhimandritul a subliniat că, deși au existat multe discuții înainte de a ajunge la acest moment, venirea moaștelor în România a fost un gest plin de semnificație. „Au fost foarte multe discuții până a se ajunge la acest moment, de a duce moaștele Sfintei aici, la noi, în țară. Însă și venețienii s-au bucurat, pentru că știu și cunosc evlavia pe care o au românii față de sfinți”, a declarat arhimandritul Serafim Baciu.

El a subliniat că, deși Sfintele Moaște au rămas într-o bazilică din Veneția timp de mai bine de opt secole, legătura intensă între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă a fost un factor esențial în acceptarea de către venețieni a aducerii acestora în România. „Știu ce fel de popor suntem noi. Și a contat foarte mult acest lucru, pentru că, să știți, este o legătură în diaspora foarte intensă între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă. Multe dintre comunitățile noastre au ca spațiu de slujire tocmai bazilicile lor”, a spus vicarul eparhial.

Arhimandritul Serafim Baciu a subliniat, de asemenea, că încrederea venețienilor a fost un factor important în acest proces. „Ei văd evlavia pe care românii o manifestă față de sfinți. Și atunci, acesta a fost un motiv bun pentru ca ei să fie de acord să lase trupul Sfintei să fie adus în România”, a explicat vicarul.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button