VIDEO ‘Băiatul care scrie’, mașinăria cu peste 4.000 de componente care a uimit planeta în anii 1700
În 1774, Pierre Jaquet-Droz (1721-1790), fiul său Henri-Louis Jaquet-Droz (1752-1791) și colegul lor ceasornicar Jean-Frédéric Leschot (1746-1824) au prezentat pentru prima dată la atelierul lor din La Chaux-de-Fonds trei automate umanoide cunoscute sub numele de Scriitorul, Muzicianul și Desenatorul. Acestea au avut un mare succes. Vizitatorii au parcurs distanțe mari pentru a le admira.
Deja renumiți în Europa pentru calitatea și complexitatea creațiilor lor orologere, echipa tată și fiu Jaquet-Droz a profitat de acest succes pentru a se impune pe piața internațională. Automatele prezentate în 1774 au jucat un rol esențial în această expansiune, servind ca un vehicul foarte eficient de comunicare și marketing Oameni de afaceri iscusiți, Pierre și Henri-Louis Jaquet-Droz au călătorit prin Europa cu automatele lor, organizând demonstrații la numeroase curți din Europa începând din 1774. Au ajuns la curtea lui Ludovic al XVI-lea la Paris, Bruxelles și în Țările de Jos.
În 1775, la Londra, unul dintre cele mai importante centre de orologerie din secolul al XVIII-lea, Henri-Louis Jaquet-Droz s-a întâlnit cu negustori de ceasuri specializați în comerțul cu China, printre care celebrul James Cox, care se ocupa de vânzarea mărfurilor prin intermediul fiului său din Canton, și Duvals. Henri-Louis Jaquet-Droz a instalat și a condus un atelier a cărui producție era destinată în principal Chinei.
În ceea ce privește perioada 1781-1810, există motive să credem că două treimi din cele 650 de articole vândute (menționate în documente) au fost expediate în China. Cataloagele enumeră caracteristicile ceasurilor, tabacherelor, fiolelor și templelor, vândute întotdeauna în perechi. Acestea descriu materialul, mecanismul (uneori) și decorul (întotdeauna), indicând dacă un anumit obiect prezintă emailare, pietre prețioase, păsări cântătoare sau arii muzicale. La Geneva, Jean-Frédéric Leschot a jucat un rol-cheie începând din 1784. El a perfecționat, asamblat, ambalat, expediat și a asigurat livrarea pieselor la Londra, unde au fost predate comercianților care urmau să le expedieze la Canton.
‘Băiatul care scrie’ a fost primul automat Jaquet-Droz
Creatorul său Pierre Jaquet-Droz a început să lucreze la el în 1768, continuându-și cercetările în domeniul mecanismelor pitorești și al reproducerii artificiale a vieții și mișcării. Înalt de aproximativ 70 cm, automatul a luat forma unui băiețel așezat pe un scăunel, care scrie cu un stilou cu pană de gâscă pe o masă de mahon.
Acest mecanism cu peste 4.000 de componente era fără îndoială cel mai complex dintre cele trei automate umanoide. Programabil, dispozitivul era excepțional prin faptul că putea scrie orice text de 40 de caractere pe trei rânduri. Cu mâna dreaptă, Scriitorul își înmuia stiloul într-o călimară, iar ochii și capul îi urmăreau mișcarea, apoi scutura stiloul și își scria textul, literă cu literă, pe o bucată de hârtie care își schimba poziția.