UPDATE Patriarhia Română acuză un fake news despre verificarea cheltuielilor din eparhii
UPDATE ora 17.33 – Patriarhia Română precizează, joi, că fiecare eparhie își realizează propriul control financiar și că nu există un audit general la nivelul întregii Biserici.
„Precizăm că fiecare eparhie dispune de un Corp de Control Financiar și Audit Intern care verifică periodic activitatea parohiilor și mănăstirilor. Un astfel de Corp de Control există și la nivelul Mitropoliilor. Nu există însă un audit general la nivelul întregii Biserici care să aibă loc acum”, a transmis, joi, Patriarhia Română.
Precizările Patriarhiei vin în contextul apariției în spațiul public a informațiilor potrivit cărora Biserica Ortodoxă Română pregătește un corp de control profesionist care va face verificări în documentele interne din mănăstiri și parohii, conform ProTV.
Știrea inițială:
Mai-marii bisericii vor să se asigure că nu există scurgeri de bani sau încălcări ale regulamentelor privind angajările de personal. Mai precis, preoții le explică auditorilor care este structura internă și cine răspunde de administrarea bugetelor și de selecția personalului. Iar experții auditori îi învață pe clerici cum să gestioneze corect și transparent registrele, dar și cum pot depista greșelile făcute intenționat.
Biroul de presă al Patriarhiei Române confirmă că au existat, recent, mai multe întâlniri între specialiștii acreditați în auditare și o comisie de preoți care învață proceduri financiar-contabile. Decizia de a studia mai atent ce face fiecare preot cu banii instituției a fost luată încă din 2008 de cel mai înalt for al BOR, dar abia acum sunt chemați în ajutor profesioniști care fac acest lucru pentru companii private și instituții de stat.
Anchetă care îl vizează pe arhiepiscopul Teodosie, în desfășurare
Amintim că, recent, Patriarhul Daniel a pus în mișcare o anchetă care îl privește pe arhiepiscopul Teodosie de la Constanța. Acesta e suspectat că a ridicat în treapta preoției persoane care nu aveau acest drept, încălcând astfel regulamentele privind personalul.
La finalul anului trecut, sub deviza „ Propuneri practice de completare a măsurilor canonice privind sancționarea corupției în Biserică”, Cancelaria Sfântului Sinod a propus o serie de măsuri pentru a reduce corupția din interiorul Bisericii Ortodoxe Române.
Printre ele, în premieră, definirea clară a mitei și interzicerea ei în mod „oficial”.