Un studiu important privind endometrioza relevă impactul glutenului, al cafelei, al produselor lactate şi al alcoolului
Un nou studiu sugerează că schimbările alimentare ar putea reduce durerea provocată de endometrioză pentru jumătate dintre persoanele care suferă de această boală. Cel mai mare studiu internaţional efectuat vreodată cu privire la dietă şi endometrioză, la care au participat 2.599 de persoane, a constatat că 45% dintre cele care au încetat să mai mănânce gluten şi 45% dintre cele care au renunţat la produsele lactate au raportat o ameliorare a durerii lor, potrivit The Guardian, potrivit news.ro
Atunci când femeile au redus consumul de cafea sau de alte cofeine din dieta lor, 43% au declarat că durerea lor a fost redusă, în timp ce 53% dintre femeile care au redus consumul de alcool au raportat acelaşi lucru.
Philippa Saunders, autor principal al studiului şi profesor de steroizi reproductivi la Universitatea din Edinburgh, a declarat: „Se simte cu adevărat că suntem pe vârful a ceva destul de mare cu înţelegerea modului în care dieta afectează simptomele endometriozei.
„Este atât de important pentru femei dacă simt că pot face ceva pentru ele însele pentru a aborda durerea endometriozei – acest lucru este extrem de împuternicitor.”
Endometrioza apare atunci când celule similare cu cele din mucoasa uterină cresc în alte părţi ale corpului. Aceasta afectează una din 10 femei de vârstă reproductivă din Marea Britanie.
Cu toate acestea, există foarte puţine cercetări cu privire la cauzele bolii sau la modul de tratare a acesteia – în afara intervenţiilor chirurgicale, care sunt adesea doar o soluţie pe termen scurt, sau a gestionării simptomelor prin contraceptive hormonale, cum ar fi pilula, pe care multe femei nu le plac din cauza efectelor secundare. În medie, femeile au nevoie de aproape şapte ani pentru a primi un diagnostic de endometrioză, din cauza lipsei de informare cu privire la această boală.
Noul studiu, condus de Universitatea Edinburgh şi publicat săptămâna trecută în revista JAMA Network Open a Asociaţiei Medicale Americane, a întrebat voluntarii despre modificările aduse dietei lor şi despre suplimentele alimentare utilizate pentru a încerca să le amelioreze simptomele. Cercetătorii cred că femeile care au eliminat glutenul sau lactatele şi au raportat că au simţit mai puţină durere este posibil să fi suferit modificări ale bacteriilor intestinale.
Reducerea cofeinei poate funcţiona deoarece aceasta poate afecta somnul, iar durerea se simte adesea mai rău atunci când oamenii sunt obosiţi. Reducerea consumului de băuturi alcoolice poate avea un impact, deoarece alcoolul are un efect similar asupra celulelor cu estrogenul – hormonul care alimentează endometrioza.
Endometrioza cauzează în principal dureri în zona pelviană, care se agravează adesea în timpul menstruaţiei, dar multe persoane care suferă de această afecţiune raportează dureri sciatice, iar altele se confruntă cu dureri mamare sau dureri articulare asemănătoare gripei care afectează întregul corp.
Ţesutul endometriozei, asemănător unui uter, este capabil să crească noi celule nervoase – celulele care transmit senzaţiile de durere – şi să facă celulele nervoase existente mai active. Semnalele de durere pe care acesta le trimite către creier sunt amplificate şi mai mult de inflamaţie – o reacţie exagerată a sistemului imunitar. Experţii cred că această inflamaţie ar putea fi combătută prin modificări ale regimului alimentar.
Reducerea consumului anumitor alimente poate reduce bacteriile din intestin care favorizează inflamaţia. Studiul a arătat că aproape 40% dintre respondenţi au raportat o reducere a durerii cauzate de endometrioză după ce au eliminat alimentele procesate, cum ar fi mâncărurile gata preparate, îngheţata şi dulciurile, despre care se ştie că modifică bacteriile intestinale.
Aproape o treime dintre femei au declarat că durerea lor s-a ameliorat după ce au renunţat la usturoi şi ceapă, ceea ce ar putea ameliora aşa-numita „burtă endometrială” – balonarea inconfortabilă pe care o pot resimţi bolnavii.
Experţii spun că oamenii ar trebui să-şi consulte medicul înainte de a face schimbări în alimentaţie. Pentru a aduna dovezi convingătoare cu privire la modul în care dieta ar putea afecta endometrioza, sunt încă necesare studii mai ample, în care femeile să fie repartizate aleatoriu la diferite diete, şi care ar putea include măsurători ale inflamaţiei şi durerii.
Studiul de la Edinburgh s-a bazat pe nivelurile de durere autodeclarate şi a intervievat persoane din 51 de ţări, inclusiv 1.115 persoane din Marea Britanie.