Știrile Zilei

un ritual de la o mănăstire din Vaslui a stârnit un val de reacții furibunde


La Mănăstirea Moreni, din județul Vaslui, opt femei au fost tunse în monahism, un ritual străvechi al Bisericii Ortodoxe, marcând intrarea lor în viața monahală. Deși pentru un observator neavizat, această ceremonie ar putea părea o reminiscență medievală sau o practică misogină, ea reprezintă, de fapt, o rânduială cu rădăcini adânci în tradiția creștină.

Într-un cadru solemn, la Mănăstirea Moreni din județul Vaslui, a avut loc o ceremonie religioasă de o mare încărcătură simbolică: tunderea în monahism a opt viețuitoare ale obștii mănăstirii, scrie stiriest.ro.

Slujba a fost oficiată de Preasfinția Sa Episcopul Ignatie al Hușilor și a marcat unul dintre cele mai importante momente din viața religioasă a celor care aleg calea monahală. Au fost tunse în monahism monahiile Parascheva Balan, Fanuria Crăciun, Macrina Busuioc, Lucia Busuioc, Alexandra Chiseliță, Chiriachi Gavriluță, Tecla Bărbuță și Ecaterina Duduman.

„Prin această rânduială, ele au depus voturile monahale ale sărăciei, fecioriei și ascultării, semn al renunțării totale la viața lumească”, scrie publicația citată.

Aceste imagini, care fac parte din ritualul de tundere în monahism de la Mănăstirea Moreni din județul Vaslui, au făcut înconjurul internetului.

„Doriţi să vă învredniciţi de îngerescul chip şi să fiţi rânduiţi în ceața monahilor/Aşa cu ajutorul lui Dumnezeu, preasfiinţite părinte!/ De ce aţi venit, surorilor, căzând la această sfântă însoţire şi la Sfântul Altar? Dorind viața pustnicească, preacuviosule părinte Isar”, se aude pe filmare.

Imaginile surprinse în timpul ritualului, în care femeile stau întinse la pământ, cu fețele plecate și corpurile lipite de covor, pot avea un impact puternic pentru oamenii de rând.

„Ne-ați întors în urmă cu 500 de ani, cu astfel de practici.

Este barbarie. Oameni manipulați și spălați pe creier.

Ce este asta? Suntem în Evul Mediu”, sunt doar câteva dintre comentariile care circulă pe rețelele de socializare.

Poziția celor opt femei, culcate la pământ, cu părul desfăcut și îmbrăcate în alb, amintește de un gest de supunere totală, de moarte simbolică față de lume. Deși pentru unii observatori, imaginile pot părea ieșite din comun, în realitate este o rânduială veche aa Bisericii Ortodoxe.

De fapt, tunderea în monahism de la Mănăstirea Moreni este un moment de mare importanță spirituală pentru cele opt femei care au renunțat la lume pentru a-și dedica viața rugăciunii și slujirii divine.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button