Un continent se deplasează an de an și în curând s-ar putea uni cu cea mai întinsă suprafață de pământ de pe glob
Se reconfigurează harta lumii?
Australia este oficial cel mai rapid continent de pe planetă. Se deplasează cu o viteză de aproximativ 7 centimetri pe an – echivalentul ritmului de creștere al unghiilor la om. În comparație, celelalte continente se mișcă, în medie, cu doar 1,5 centimetri anual, potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA) din Statele Unite.
Această mobilitate este cauzată de mișcarea Plăcii Indo-Australiene, care cuprinde teritoriile Australiei continentale, Tasmaniei, părți din Noua Guinee, Noua Zeelandă și o zonă extinsă a Oceanului Indian. Direcția de deplasare este spre nord, iar geologii estimează că, peste zeci de milioane de ani, această placă ar putea intra în coliziune cu marginea sudică a Plăcii Eurasiatice, în zona Asiei de Sud-Est și a Chinei, notează IFL Science.
Vom avea pe harta lumii Austrasia?
Un astfel de scenariu ar putea duce la formarea unui nou supercontinent, numit ipotetic „Austrasia”. Nu ar fi prima oară când se întâmplă un astfel de fenomen: în urmă cu aproximativ 200 de milioane de ani, Australia făcea parte din Gondwana – un supercontinent care reunea Africa, Antarctica, India, Australia și America de Sud. În emisfera nordică, Laurasia cuprindea actualele teritorii ale Europei, Asiei și Americii de Nord.
Mișcarea constantă a plăcilor tectonice influențează nu doar geografia viitorului, ci și tehnologia prezentului. Sistemele de navigație prin satelit – GPS, GLONASS, Galileo și BeiDou – se bazează pe coordonate fixe. Din acest motiv, deplasarea continentelor creează discrepanțe între pozițiile reale și cele marcate pe hărți.
Australia oferă un exemplu concret. Până în 2017, sistemul său de coordonate era bazat pe date din 1994. În acel interval, deplasarea tectonică a provocat o eroare de poziționare de 1,6 metri. Autoritățile au fost nevoite să recalibreze sistemul și să ajusteze oficial poziția continentului cu 1,8 metri spre nord-est, pentru a alinia hărțile digitale cu realitatea fizică.