UE avertizează Chișinăul! Republica Moldova să ia în calcul sistarea livrărilor de gaze ruseşti
Comisia Europeană i-a cerut Republicii Moldova să pregătească planuri alternative pentru o eventuală sistare a tranzitului de gaze rusești prin Ucraina, livrate către regiunea transnistreană, a informat Postul Național Radio Moldova.
Comisia Europeană examinează, împreună cu Chișinăul, o serie de modalități de ‘asigurare a securității energetice’ pentru Republica Moldova, pentru această iarnă, precum și reducerea dependenței Chișinăului de importurile de resurse energetice provenite din Rusia.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că această poziție a executivului UE se va menţine şi după ce Parlamentul European va aproba noua componență a Comisiei Europene. Această chestiune este discutată la Bruxelles, miercuri, iar comisia în noua sa componență îşi va începe activitatea la 1 decembrie.
În octombrie, Guvernul Republicii Moldova a aprobat un plan de acțiuni pentru pregătirea pentru sezonul rece 2024-2025. Se precizează că, în ciuda faptului că în prezent există un contract de furnizare de gaze ruseşti, semnat cu Gazprom, care este livrat către regiunea transnistreană, ‘există riscul rezilierii unilaterale a contractului de către Gazprom’.
După negocierile purtate cu Gazprom, ministrul energiei al Republicii Moldova, Victor Parlicov, a declarat că nu exclude sistarea livrărilor de gaze de către Gazprom, către Transnistria, după data de 1 ianuarie 2025.
‘Problema continuării livrărilor de gaze către malul stâng al Nistrului, după 1 ianuarie 2025, când expiră contractul de tranzit al gazelor rusești, via Ucraina, a fost examinată la Sankt Petersburg, iar discuțiile au fost unele dificile, iar conducerea Gazprom și-a anunțat disponibilitatea de a livra gaze către Transnistria ca în trecut, dar R.Moldova și Ucraina trebuie să ajungă la un acord asupra tranzitului.
‘Ne-am făcut treaba și am contactat Kievul. Deocamdată, el nu a acceptat. Din discuțiile cu omologii ucraineni, înțeleg că dacă va există o decizie de a continua tranzitul, ea poate fi luată în ultimul moment‘, a spus Parlicov.
Sistarea livrărilor de gaze ruseşti, a mai spus el, ar duce la o criză profundă.
‘Nu reușim să rezolvăm această problemă, fără parteneri externi. În plus, va trebui să importam energie electrică, iar acest fapt implică o creștere semnificativă a prețurilor‘, a susţinut ministrul.