UE analizează restricţii de export asupra SUA dacă negocierile comerciale eşuează
Uniunea Europeană (UE) lucrează la o propunere de a introduce restricţii la unele exporturi către SUA ca posibilă tactică de represalii în războiul comercial costisitor iniţiat de preşedintele Donald Trump luna trecută, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.
Restricţiile ar putea fi folosite ca factor de descurajare şi doar dacă negocierile cu Statele Unite nu ajung la un rezultat satisfăcător, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Astfel de represalii din partea UE ar arca o escaladare a disputei comerciale extinse deoarece ar putea determina un răspuns în forţă din partea Washingtonului. Trump a ameninţat luna trecută că va impune taxe de 50% la metalele din Canada după ce Ontario a anunţat că intenţionează să introducă o suprataxă la electricitatea trimisă în SUA.
Restricţiile la export ar putea fi una din opţiunile luate în considerare de UE. O altă posibilitate ar fi liste suplimentare de taxe vamale şi limitarea achiziţiilor publice pentru companiile americane.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene nu a dorit să facă comentarii.
Sursele nu au dat amănunte privind restricţiile specifice care ar putea fi introduse de blocul comunitar şi pentru ce sectoare şi produse ar putea fi aplicate. Astfel de măsuri sunt în mod normal implementate în diverse moduri. Acest tip de restricţii vizează mărfuri critice de care are nevoie o ţară şi care sunt dificil de înlocuit.
Până acum, UE şi SUA au înregistrat puţine progrese în negocierile menite să dezamorseze conflictul. Donald Trump, care a avut joi o întrevedere la Casa Albă cu şefa guvernului italian Giorgia Meloni, s-a declarat „100% sigur” că va ajunge la un acord cu Uniunea Europeană privind taxele vamale, ceea ce a afirmat de altfel şi partenera sa de discuţii, care a caracterizat SUA drept un „partener fiabil”.
Conform surselor, oficialii UE speră că premierul italian îl poate convinge pe Trump să acorde oficialilor americani din domeniul comerţului un mandat mai clar pentru negocieri.
Pentru a da o şansă negocierilor, Comisia Europeană a decis săptămâna trecută să suspende pentru 90 de zile taxele vamale convenite de statele membre UE ca represalii faţă de taxele vamale de 25% impuse luna trecută de SUA pentru importurile de oţel, aluminiu, vehicule şi componente ale industriei auto. Trump anunţase că suspendă pentru 90 de zile taxele vamale suplimentare, aşadar cele care depăşesc nivelul de bază de 10%, cu excepţia celor aplicate Chinei, după ce numeroase ţări au solicitat negocieri cu Washingtonul.
Comisarul european pentru comerţ, Maros Sefcovic, s-a întâlnit luni la Washington cu secretarul american pentru comerţ Howard Lutnick, şi cu reprezentantul SUA pentru comerţ, Jamieson Greer. Sefcovic a plecat de la întâlnire fără a obţine o imagine clară a poziţiei SUA şi fără a determina obiectivele Washingtonului, anunţase anterior Bloomberg.
Deja blocul comunitar lucrează la planuri de contracarare în eventualitatea în care părţile nu reuşesc să ajungă la un acord la finalul celor 90 de zile. Preşedintele CE, Ursula von der Leyen, într-un interviu acordat publicaţiei Financial Times, a confirmat că printre măsurile de represalii comerciale împotriva SUA pe care executivul comunitar le examinează se numără şi taxarea marilor companii digitale americane.
Orice nouă escaladare dincolo de actualele taxe vamale ar putea necesita decizii politice din partea statelor membre UE înainte de a se întocmi planuri suplimentare, susţin sursele.