Transparență înainte de alegeri, nu după
Partidul Social Democrat (PSD) îi solicită candidatului independent la prezidențiale, Nicușor Dan, să prezinte public identitatea persoanelor care au donat sume mai mari de 40.500 de lei pentru (pre)campania sa electorală. Potrivit declarațiilor proprii, cel puțin două persoane fizice au depășit acest prag, iar legea îl obligă să le facă numele cunoscute.
„În numele „transparenței” și al „României oneste” pe care le invocă, Nicușor Dan are obligația morală de a prezenta alegătorilor cine sunt finanțatorii săi ÎNAINTE de începerea campaniei electorale, NU DUPĂ ALEGERI, cum a procedat în cazul altor scrutine electorale. Având în vedere elementele care au determinat reluarea alegerilor prezidențiale, există cu atât mai mult un interes legitim al alegătorilor de a cunoaște cine sunt finanțatorii tuturor candidaților înscriși în competiția electorală pentru alegerile prezidențiale. Pentru a-și forma opțiunile de vot în cunoștință de cauză, este important ca alegătorii să știe care sunt interesele de afaceri sau de altă natură ale celor care fac donații până la plafonul maxim de 810.000 lei prevăzut de legislația în vigoare. Dacă nu are nimic de ascuns, Nicușor Dan ar trebui să prezinte identitatea celor care susțin din umbră campania sa”, susțin social-democrații.
Precedente din 2020: donații și contracte publice
PSD amintește că, în 2020, un om de afaceri care a donat 10.000 de lei pentru campania lui Nicușor Dan a obținut ulterior contracte de peste 620.000 de lei de la instituții din subordinea Primăriei Capitalei. De asemenea, o persoană care l-a împrumutat pe actualul primar cu 20.000 de lei a fost ulterior numită consilier personal, iar apoi director al Administrației Parcul Natural Văcărești.
În acest context, PSD subliniază că există un interes public legitim ca toți candidații la alegerile prezidențiale să-și facă publici finanțatorii, pentru ca alegătorii să își poată forma opțiunile de vot în cunoștință de cauză.