Tensiunile mocnesc în Orientul Mijlociu! Israelul explică de ce refuză oferta de pace din partea liderilor rebeli și lovesc în Siria
Ameninţările la adresa Israelului din partea Siriei rămân, în ciuda tonului moderat al liderilor rebelilor care l-au înlăturat de la putere pe preşedintele Bashar al-Assad în urmă cu o săptămână, a declarat duminică ministrul israelian al apărării, Israel Katz, pe fondul unor mişcări militare ale ţării sale pentru a contracara astfel de ameninţări, relatează Reuters, conform news.ro.
„Riscurile imediate pentru ţară nu au dispărut, iar ultimele evoluţii din Siria sporesc puterea ameninţării – în ciuda imaginii moderate pe care liderii rebeli pretind că o prezintă”, le-a spus Katz oficialilor care examinează bugetul de apărare al ţării, potrivit unui comunicat.
Liderul de facto al Siriei, Ahmad al-Sharaa, a declarat sâmbătă că Israelul foloseşte pretexte false pentru a-şi justifica atacurile asupra Siriei, dar că nu este interesat să se angajeze în noi conflicte, pentru că ţara trebuie să se concentrează pe reconstrucţie.
Sharaa – mai bine cunoscut sub numele de Abu Mohammed al-Jolani (sau al-Golani) – conduce gruparea islamistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS) care l-a înlăturat pe Assad de la putere duminica trecută, punând capăt celor cinci decenii de domnie autoritară a familiei.
Atacurile Israelului
De atunci, Israelul a pătruns într-o zonă demilitarizată din interiorul Siriei, creată după războiul arabo-israelian din 1973, inclusiv pe partea siriană a muntelui strategic Hermon, care domină Damascul, unde forţele israeliene au preluat un post militar sirian abandonat. Israelul, care a declarat că nu intenţionează să rămână acolo şi numeşte incursiunea pe teritoriul sirian o măsură limitată şi temporară pentru a asigura securitatea frontierelor, a efectuat, de asemenea, sute de lovituri asupra depozitelor de arme strategice ale Siriei. Israelul susţine că distruge arme strategice şi infrastructură militară pentru a împiedica să fie utilizate de grupurile rebele care l-au înlăturat pe Assad de la putere. Unele dintre aceste grupări provin din mişcări legate de Al-Qaida şi Statul Islamic.
Mai multe ţări arabe, inclusiv Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Iordania, au condamnat ceea ce au numit confiscarea de către Israel a unei zone tampon în Înălţimile Golan.
„Starea de oboseală a Siriei, după ani de conflict şi război, nu permite noi confruntări. Prioritatea în această etapă este reconstrucţia şi stabilitatea, nu atragerea în dispute care ar putea duce la noi distrugeri”, a declarat Sharaa într-un interviu publicat pe site-ul postului Syria TV, un canal care se află de partea rebelilor. El a mai spus că soluţiile diplomatice sunt singura modalitate de a asigura securitatea şi stabilitatea şi că „aventurile militare necalculate” nu sunt de dorit.
În ceea ce priveşte Rusia, a cărei intervenţie militară de acum aproape un deceniu a contribuit la înclinarea balanţei în favoarea lui Assad şi care i-a acordat azil liderului înlăturat de la putere, Sharaa a declarat că relaţiile sale cu Siria ar trebui să servească intereselor comune. „Etapa actuală necesită o gestionare atentă a relaţiilor internaţionale”, a punctat el.