Stiri TV

Tarifele Trump declanșează cea mai puternică scădere a stocurilor din SUA din 2020, deoarece China și UE promit să răspundă

Acțiunile globale s-au scufundat, la o zi după ce președintele Donald Trump a anunțat noi taxe majorate, care se estimează că vor crește prețurile și vor afecta creșterea în SUA și în străinătate.

Piețele bursiere din regiunea Asia-Pacific au scăzut pentru a doua zi, în urma cotei S&P 500 din SUA, care a avut cea mai proastă zi de când Covid a prăbușit economia în 2020, relatează BBC.

Nike, Apple și Target s-au numărat printre marile nume de consumatori cele mai afectate, toate scăzând cu peste 9%.

La Casa Albă, Trump le-a spus reporterilor că economia SUA va „exploda” datorită tarifului minim de 10% pe care intenționează să îl aplice importurilor globale, în speranța de a crește veniturile federale și de a aduce producția americană acasă.

Ce se întâmplă în țările afectate de noile taxe

Președintele republican intenționează să lovească produse din alte zeci de țări cu taxe mult mai mari, inclusiv parteneri comerciali precum China și Uniunea Europeană.

China, care se confruntă cu un tarif agregat de 54%, și UE, care se confruntă cu taxe de 20%, ambele au promis joi represalii.

Președintele francez Emmanuel Macron a cerut firmelor europene să suspende investițiile planificate în SUA.

Tarifele sunt taxe pe mărfurile importate din alte țări, iar planul lui Trump pe care l-a anunțat miercuri va ridica aceste taxe la unele dintre cele mai înalte niveluri din mai bine de 100 de ani.

Organizația Mondială a Comerțului a declarat că este „profund îngrijorată”, estimând că volumul comerțului ar putea scădea cu 1% în acest an.

Comercianții și-au exprimat îngrijorarea că tarifele ar putea stimula inflația și ar putea stagna creșterea.

Bursele au reacționat imediat

În cursul de dimineață de vineri, indicele de referință Nikkei 225 al Japoniei a scăzut cu 2,7%, iar indicele ASX 200 din Australia a scăzut cu 1,6%. Kospi din Coreea de Sud a fost plat până la ușor mai scăzut.

Piețele din China continentală și Hong Kong sunt închise pentru Festivalul Qingming.

Joi, S&P 500 – care urmărește 500 dintre cele mai mari firme americane – a scăzut cu 4,8%, scăzând valoare de aproximativ 2 miliarde de dolari.

Dow Jones a închis cu aproximativ 4% mai jos, în timp ce Nasdaq a scăzut cu aproximativ 6%. Vânzarea acțiunilor americane a avut loc de la mijlocul lunii februarie, pe fondul temerilor de război comercial.

Anterior, indicele acțiunilor FTSE 100 din Marea Britanie a scăzut cu 1,5%, iar alte piețe europene au scăzut, de asemenea, ca ecou scăderilor din Japonia până în Hong Kong.

Joi, la Casa Albă, Trump s-a dublat asupra unui gambit cu mize mari menit să inverseze decenii de liberalizare condusă de SUA care a modelat ordinea comercială globală.

„Cred că merge foarte bine”, a spus el. „A fost o operație ca atunci când un pacient este operat și este un lucru mare. Am spus că asta va fi exact așa cum este”.

El a adăugat: „Piețele vor crește. Acțiunile vor crește. Țara va crește”.

Trump așteaptă acum negocieri

Contrazicând asistenții Casei Albe care au insistat că noile tarife nu sunt o tactică de negociere, Trump a semnalat că ar putea fi deschis la un acord cu partenerii comerciali „dacă cineva a spus că vă vom oferi ceva atât de fenomenal”.

Joi, prim-ministrul Canadei Mark Carney a declarat că această țară va riposta cu o taxă de 25% asupra vehiculelor importate din SUA.

Luna trecută, Trump a impus taxe vamale de 25% Canada și Mexic, deși nu a anunțat noi taxe miercuri împotriva partenerilor comerciali nord-americani.

content-image

Ce se întâmplă practic în piață

Firmele se confruntă acum cu opțiunea de a înghiți costul tarifelor, de a colabora cu partenerii pentru a împărți această povară sau de a o transfera consumatorilor – și de a risca o scădere a vânzărilor.

Acest lucru ar putea avea un impact major, deoarece cheltuielile consumatorilor din SUA se ridică la aproximativ 10% – 15% din economia mondială, potrivit unor estimări.

În timp ce acțiunile au scăzut joi, prețul aurului, care este văzut ca un activ mai sigur în perioadele de turbulențe, a atins un nivel record de 3.167,57 dolari uncia la un moment dat joi, înainte de a scădea.

Dolarul s-a slăbit și față de multe alte valute.

În Europa, tarifele ar putea trage în jos creșterea cu aproape un punct procentual, cu o nouă lovitură dacă blocul va riposta, potrivit analiștilor de la Principal Asset Management.

În SUA, o recesiune se va materializa fără alte schimbări, precum reduceri mari de taxe, pe care Trump le-a promis, de asemenea, a avertizat Seema Shah, strateg-șef global al companiei.

Ea a spus că obiectivele lui Trump de a stimula producția ar fi un proces de ani de zile „dacă se va întâmpla”.

„Între timp, este posibil ca tarifele mari la importuri să fie o cădere imediată a economiei, cu beneficii limitate pe termen scurt”, a spus ea.

Joi, Stellantis, care produce Jeep, Fiat și alte mărci, a declarat că oprește temporar producția la o fabrică din Toluca, Mexic și Windsor, Canada.

Acesta a spus că mișcarea, un răspuns la taxa de 25% impusă de Trump pe importurile de mașini, ar duce, de asemenea, la concedieri temporare a 900 de persoane la cinci fabrici din SUA care furnizează acele fabrici.

Pe bursa, Nike, care își produce o mare parte din îmbrăcămintea sport în Asia, a fost printre cele mai afectate de S&P, cu acțiunile în scădere cu 14%.

Acțiunile Apple, care se bazează în mare măsură pe China și Taiwan, au scăzut cu 9%.

Și alți retaileri au scăzut, Target cu aproximativ 10%.

Producătorul de motociclete Harley-Davidson – care a făcut obiectul unor tarife de represalii de către UE în timpul primului mandat de președinte al lui Trump – a scăzut cu 10%.

În Europa, acțiunile companiei de îmbrăcăminte sport Adidas au scăzut cu peste 10%, în timp ce acțiunile rivalului Puma au scăzut cu peste 9%.

Dintre firmele de produse de lux, producătorul de bijuterii Pandora a scăzut cu peste 10%, iar LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy) a scăzut cu peste 3% după ce au fost impuse tarife către Uniunea Europeană și Elveția.

„Vedeți că comercianții cu amănuntul sunt distruși chiar acum, deoarece tarifele s-au extins către țări la care nu ne așteptam”, a spus Jay Woods, șef strategie globală la Freedom Capital Markets, adăugând că se aștepta la mai multe turbulențe în viitor.

European Union

18.5%

20%

China

13.4%

34%

Japan

4.5%

24%

Vietnam

4.2%

46%

South Korea*

4.0%

26%

Taiwan

3.6%

32%

India*

2.7%

27%

UK

2.1%

10%

Switzerland*

1.9%

32%

Thailand*

1.9%

37%

Malaysia

1.6%

24%

Brazil

1.3%

10%

Singapore

1.3%

10%

Indonesia

0.9%

32%

Israel

0.7%

17%

Australia

0.5%

10%

Chile

0.5%

10%

Colombia

0.5%

10%

Turkey

0.5%

10%

Cambodia

0.4%

49%

Costa Rica

0.4%

10%

Philippines*

0.4%

18%

Saudi Arabia

0.4%

10%

South Africa*

0.4%

31%

Bangladesh

0.3%

37%

Ecuador

0.3%

10%

Peru

0.3%

10%

Argentina

0.2%

10%

Dominican Republic

0.2%

10%

Guatemala

0.2%

10%

Guyana

0.2%

38%

Honduras

0.2%

10%

Iraq

0.2%

39%

New Zealand

0.2%

10%

Nigeria

0.2%

14%

Norway

0.2%

16%

Pakistan*

0.2%

30%

United Arab Emirates

0.2%

10%

Venezuela

0.2%

15%

Algeria

0.1%

30%

Angola

0.1%

32%

Bahamas

0.1%

10%

Egypt

0.1%

10%

El Salvador

0.1%

10%

Jordan

0.1%

20%

Kazakhstan

0.1%

27%

Kuwait

0.1%

10%

Morocco

0.1%

10%

Nicaragua

0.1%

19%

Qatar

0.1%

10%




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button