Stiri TV

Tarifele impuse de Trump ar putea împinge UE către America de Sud


Trump întărește urgența încheierii unui acord între Mercosul și UE. Cu tarifele americane, cele două blocuri au și mai mult de câștigat prin crearea unui centru de liber schimb înfloritor, notează O GLOBO potrivit Rador Radio România.

Tarifele anunţate săptămâna trecută de Donald Trump au dat un nou impuls pentru a grăbi intrarea în vigoare a acordului comercial dintre Mercosul și Uniunea Europeană (UE). În luna decembrie, deja sub spectrul învestirii lui Trump, cele două blocuri au anunțat oficial la Montevideo încheierea negocierilor acordului. Au mai rămas doar câteva laturi de rezolvat până la semnarea formală și aprobarea de către parlamentele respective pentru ratificarea legislativă. Acum, având în vedere restricțiile impuse exporturilor către Statele Unite, ambele au de câștigat prin accelerarea intrării sale în vigoare, ceea ce va crea un hub comercial înfloritor pe planetă.

Mercosul și UE au împreună 718 milioane de locuitori și un PIB de 22 de trilioane de dolari, comparabil cu cel al Statelor Unite. Numai între Brazilia și UE există deja un comerț bilateral în valoare de aproximativ 92 de miliarde de dolari. Ansamblul de țări din Mercosul — Brazilia, Argentina, Uruguay și Paraguay — va deveni unul dintre cei mai importanţi parteneri ai europenilor. Cele două blocuri au un comerț echilibrat: în 2023, sud-americanii au exportat în valoare de 54 de miliarde de euro în UE și au importat în valoarea de 56 de miliarde de euro. Prin reducerea tarifelor și a altor bariere, tratatul va permite creşterea acestor valori, generând locuri de muncă și venituri de ambele părți. Se estimează economisirea de către companiile din UE a 4 miliarde de euro pe an ca impozite. De scăderea tarifelor vor beneficia și vânzările  blocului sud-american către blocul european.

Sensul acordului este opusul proiectului trumpist de închidere a granițelor. În 2019, Brazilia a anunțat o înțelegere finală cu UE, dar slăbirea politicilor de mediu a servit drept pretext pentru ca interesele protecționiste europene să redeschidă negocierile. Acordul încă se confruntă cu o oarecare rezistență în Europa, mai ales în rândul producătorilor rurali francezi mici și mijlocii, care se tem de confruntarea cu puteri agricole precum Brazilia și Argentina. Președintele francez, Emmanuel Macron, a încercat să obțină sprijin din partea Italiei, a Țărilor de Jos și Austriei pentru a-l respinge. În luna decembrie, guvernul francez a calificat acordul drept „inacceptabil”. Dar ascensiunea lui Trump și închiderea ulterioară a pieței americane pentru produsele europene tinde să schimbe tabloul.

Este crucial să depășim dezacordurile. Parlamentele țărilor din Mercosul, Consiliul de Miniștri și Parlamentul European trebuie să aprobe tratatul. După aceea, partea comercială ar putea intra în vigoare. Restul ar depinde în continuare de cele 27 de Parlamente din UE. Există o tentativă de sabotaj din partea unor segmente ultranaționaliste europene. Dar a venit momentul să înțelegem că cel mai bun lucru pe care îl pot face Europa și Mercosul în fața geopoliticii de dezmembrare a lui Trump este să folosească puterea acordului pentru a apropia blocurile, într-un mesaj adresat lumii care este opus protecționismului și izolaționismului.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button