Stiri TV

Tarifele impuse de Donald Trump au declanşat o prăbuşire a valorii de piaţă a celor mai mari companii globale în primul trimestru din 2025


Cele mai mari corporaţii din lume au suferit cea mai amplă pierdere trimestrială a valorii de piaţă din ultimii aproape trei ani în primul trimestru, în contextul introducerii noilor tarife vamale de către preşedintele american Donald Trump, care au amplificat temerile privind o posibilă recesiune în SUA, transmite Reuters, potrivit news.ro

Potrivit datelor furnizate de LSEG, primele 10 mari companii globale au înregistrat o scădere de 13,2% a valorii de piaţă, ajungând la o valoare cumulată de 18,64 trilioane de dolari la finalul primului trimestru. Este cea mai mare scădere înregistrată din iunie 2022 încoace.

Creşterea prelungită a acţiunilor din sectorul tehnologic, care a fost motorul principal al performanţei bursiere în ultimii ani, şi-a pierdut avântul. Investitorii şi-au manifestat tot mai mult prudenţa din cauza temerilor legate de investiţiile excesive în AI, evaluările supradimensionate şi incertitudinea privind profitabilitatea.

Valoarea de piaţă a companiei Tesla  s-a prăbuşit cu 35,7%, până la 833,59 miliarde de dolari. Broadcom şi NVIDIA au înregistrat scăderi de 27,56%, respectiv 19,59%, ajungând la capitalizări de 787,25 miliarde şi 2,64 trilioane de dolari.

Indicele Nasdaq Composite, care crescuse cu aproximativ 84,5% în ultimii doi ani, a scăzut cu 10,42% în primul trimestru, cea mai puternică corecţie de la jumătatea anului 2022.

În acest prim trimestru, administraţia Trump a introdus tarife vamale asupra aluminiului, oţelului şi industriei auto, dar şi majorări tarifare pentru toate bunurile importate din China. Duminică, Trump a anunţat că noile tarife ”reciproce” pe care urmează să le dezvăluie miercuri vor viza toate ţările, nu doar cele cu dezechilibre comerciale majore, fapt ce a intensificat îngrijorările investitorilor.

Goldman Sachs a revizuit în jos estimările privind creşterea câştigurilor pe acţiune (EPS) pentru companiile din S&P 500, de la 7% la doar 3% pentru 2025, invocând efectul combinat al tarifelor mai ridicate, încetinirii economice şi inflaţiei în creştere.

”Creşterea încetinită şi incertitudinile tot mai mari justifică o primă de risc mai ridicată şi multipli de evaluare mai reduşi pentru acţiuni,” au precizat analiştii băncii.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button