Diaspora

Târg internațional de carte – România participă pentru prima data!


În perioada 25 aprilie – 4 mai 2025, la Tunis, Republica Tunisiană, are loc cea de a 39-a ediție a Târgului Internațional de Carte. Organizat sub egida Ministerului tunisian al Afacerilor Culturale, acest eveniment are ca motto „Citim pentru a construi/ Nous lisons pour construire”.

România a participat pentru prima dată cu un stand național de carte amenajat de către Ambasada României la Tunis, în colaborare cu Institutul Cultural Român/Centrul Național al Cărții și cu sprijinul Universității din București/Facultatea de Litere și Limbi Orientale, Editurii “Junimea” din Iași și Lectoratului de Limba și Civilizația Română din Tunis.

Reprezentarea României a fost una consistentă și reprezentativă: doamna Magda Cârneci, scriitoare, istoric și critic de artă, domnul Liviu Sebastian Jicman, președintele Institutului Cultural Român și președinte al Rețelei institutelor culturale naționale din Uniunea Europeană/EUNIC, domnul Valentin-Ciprian Muntean, ambasadorul României în Republica Tunisiană, doamna Raluca Dimian, lector de limba română în cadrul Institutului de Limbi Moderne “Habib Bourguiba” din Tunis, doamna Maria Zaibi, creatoare de artă și reprezentanți ai Consiliului Național al Rectorilor. De asemenea, la standul României a fost invitat domnul Adam Fathi, poet și traducător tunisian, cunoscut pentru traducerile în limba arabă a operelor lui Emil Cioran.

Cu ocazia inaugurării oficiale a Târgului Internațional de Carte de la Tunis, în data de 25 aprilie a.c. standul României a fost vizitat de către președintele Republicii Tunisiene, domnul Kais Saied însoțit de către ministrul culturii,  doamna Amina Srarfi. Delegația de înalți oficiali tunisieni a fost întâmpinată de către ambasadorul României alături de președintele ICR și scriitoarea Magda Cârneci, ocazie cu care au fost trecute în revistă programul pregătit de partea română pentru această ediție și categoriile de cărți ce urmează a fi prezentate publicului tunisian: autori români traduși în limbile arabă și franceză, autori arabi traduși în limba română și materiale didactice francofone. Președintele Republicii Tunisiene, domnul Kais Saied, a evocat legăturile puternice între cele două state subliniind faptul că societatea tunisiană este strâns legată de cultura română inclusiv prin intermediul tinerilor studenți tunisieni care au studiat sau studiază în România. La rândul său, scriitoarea Magda Cârneci a vorbit distinșilor oaspeți despre câteva dintre volumele unor autori români traduse în limba franceză pe parcursul ultimilor ani.

Obiectivele participării României la Târgul Internațional de Carte de la Tunis sunt promovarea literaturii și culturii române în Tunisia, a scriitorilor români, de a face cunoscute cititorilor tunisieni creațiile lor literare, de a consolida statutul țării noastre de vector important în arealul francofon și pe piața tunisiană.

România a fost invitată să participe și la unele dintre evenimentele organizate în cadrul Târgului. Astfel, doamna Magda Cârneci și domnul Liviu Jicman au intervenit în cadrul unor colocvii tematice.

Programul propus de Ambasada României la Tunis pentru cele 8 zile de desfășurare a târgului cuprinde, de asemenea, activități de promovare a activităților de traducere, a ofertelor de studii în România și a tradițiilor și artelor populare românești.

____

Târgul Internațional de Carte de la Tunis este unul dintre cele mai importante manifestări de profil de pe continentul african. Înființat în anul 1982 și inițial destinat exclusiv publicațiilor în limba arabă, FILT s-a deschis progresiv spre dialogul internațional, ediția din acest an reunind 183 de profesioniști ai pieței de carte din lumea arabă, Europa, Asia, Africa Subsaharină și America latină.

Ediția din acest an a fost marcată de o puternică participare națională și internațională care a reunit peste 313 expozanți din 29 de țări, inclusiv 147 de editori tunisieni. Egipt, Siria, Liban, Maroc, Turcia și Emiratele Arabe Unite s-au numărat printre cele mai reprezentate țări, după Tunisia.Țara invitată de onoare la această ediție este China.

Programul manifestării a inclus participarea a peste 183 de personalități din lumea literară, din Tunisia, lumea arabă, Europa, Asia, Africa sub-sahariană și America Latină. O atenție specială a fost acordată publicului tânăr. Peste 255 de activități au fost oferite în cadrul a 8 pavilioane tematice, găzduite de 50 de unități tunisiene și străine. Activitățile planificate au inclus ateliere de caligrafie, teatru și muzică, precum și introduceri în inteligența artificială și tehnologiile digitale. De menționat faptul că accentul ediției 2025 a Târgului Internațional de Carte de la Tunis a fost pus pe producția de migrare către conținutul literar digital pentru a face din acesta un mijloc de îmbunătățire a conținutului cultural, de a pune cărțile digitale la dispoziția unui public cât mai larg de cititori, de a evidenția rolul cărții în construcția culturală, respectiv a importanței investiției în profesiile cărții.

Sursa: Ambasada României la Tunis




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button