Stiri TV

Sute de rezerviști și militari activi implicați

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a finalizat o serie de verificări privind posibila implicare a unor militari activi în companii private de securitate care au operat recent în Republica Democratică Congo. Aceste controale au fost dispuse de ministrul apărării, Angel Tîlvăr, la sfârșitul lunii februarie, și au vizat întreg personalul aflat în concedii sau în alte perioade de suspendare temporară a raporturilor de serviciu, se arată într-un comunicat de presă.

  • Peste o mie de români, majoritatea foști angajați ai structurilor de forță, au activat de-a lungul timpului ca mercenari în Congo, conform dezvăluirilor făcute de jurnalistul Victor Ilie în Substack. Aproximativ 290 de cetățeni români, trimiși de Horațiu Potra pentru misiuni în Congo, au revenit în țară în februarie, după ce rebelii M23, sprijiniți de Rwanda, au preluat controlul asupra orașului Goma unde aceștia își desfășurau activitatea.

content-image

Rezerviști și militari activi implicați

Din verificări a reieșit că 466 de rezerviști proveniți din MApN au semnat contracte cu firme de securitate private după trecerea în rezervă, în urma îndeplinirii limitei de vârstă, demisiei sau unor motive medicale. În cazul militarilor activi, nu au fost identificate situații în care aceștia să fi lucrat în Congo în timpul concediilor fără plată.

Totuși, șapte militari activi – doi subofițeri și cinci soldați profesioniști – au fost identificați ca desfășurând activități în Congo în perioada concediului legal pentru creșterea copilului. Aceștia s-au aflat în misiuni între 2023 și începutul anului 2025, încălcând mai multe prevederi legale, inclusiv interdicția de a părăsi teritoriul național fără aprobare și condițiile de acordare a indemnizației de creștere a copilului.

„Cercetările efectuate până la acest moment reliefează că acești militari au încălcat mai multe prevederi legale și normative, printre care: părăsirea teritoriului național fără aprobare, interzicerea îndeplinirii altor funcții în afara celor pe care sunt încadrați sau cele referitoare la plata îndemnizației lunare pentru creșterea copilului, care se acordă în situația în care solicitantul locuiește în România împreună cu copilul / copiii pentru care solicită drepturile și se ocupă de creșterea și îngrijirea acestora. Trei dintre acești militari se află încă în concediu de creștere a copilului, iar patru dintre ei s-au întors la unități”, se arată în comunicatul MApN.

Măsuri disciplinare și investigații în desfășurare

Pentru unul dintre acești șapte militari, cercetările au fost finalizate și cazul a fost sesizat Parchetului Militar. Restul celor implicați sunt încă sub investigație, iar în paralel au fost inițiate măsuri disciplinare și administrative.

Ministerul a dispus și analizarea cazurilor în care 24 de foști militari, care au activat anterior în Congo în sectorul privat, au fost rechemați în activitate în perioada 2023-2024. Aceștia au fost reintegrați pe baza prevederilor Legii 384/2006, însă sunt supuși monitorizării pentru a exclude eventuale riscuri de securitate.

„Din verificările extinse realizate în această perioadă, a rezultat și că un număr de 24 de militari, care au trecut în rezervă prin demisie, în anii anteriori, și, ulterior, au activat în cadrul unor companii private de securitate din Congo, au fost acceptați să se întoarcă în activitate, în perioada 2023-2024, fiind, la acest moment, încadrați în diferite unități militare din MApN. Solicitările de rechemare în activitate au fost aprobate la nivelul unităților militare și au avut ca bază legală prevederile art. 2^1 ale Legii 384 din 2006 privind statutul soldaților și gradaților profesioniști, care specifică faptul că, „în funcție de nevoile instituției militare, soldații și gradații profesioniști cu o vechime în serviciu de cel puțin 4 ani, trecuți în rezervă în temeiul art. 45 alin. (1) lit. b), e)-g) și i), care au vârsta de până la 45 de ani, pot fi rechemați în activitate dacă s-au aflat în rezervă mai puțin de 4 ani neîntrerupt”.

content-image

Deși rechemarea în activitate a acestor militari nu prezintă vulnerabilități semnificative din punct de vedere al securității naționale, toți fiind încadrați pe funcții aflate la baza ierarhiei militare, iar nivelul de acces la informații clasificate este la treapta minimă, au fost dispuse măsuri suplimentare de verificare și monitorizare pentru fiecare caz în parte, urmând ca, în funcție de rezultate, să fie luate măsuri în consecință”, arată MApN.

De asemenea, 14 rezerviști, care au lucrat în Congo și ulterior au devenit rezerviști voluntari între 2020 și 2024, sunt investigați pentru clarificarea circumstanțelor în care au fost acceptați în acest program.

Ministrul Angel Tîlvăr a ordonat clarificarea circumstanțelor și responsabilităților care au permis aceste situații, precum și luarea cu maximă urgență a măsurilor de prevenire pe viitor.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button