Știrile Zilei

SURSE Cine a mințit? COSC din CSAT fusese avertizat de luni bune despre amenințările cibernetice, inclusiv de pe rețelele sociale


Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică (COSC), subcomitet în cadrul CSAT, ar fi fost avertizat, în urmă cu mai multe luni despre riscurile cibernetice, inclusiv despre cele de pe rețelele sociale.

În contextul scandalului de după porimul tur al alegerilor prezidențiale, în urma cărora candidatul independent Călin Georgescu a ajuns în finala pentru Cotroceni, după ce și-a făcut o campanie susținută pe rețelele sociale, cu zero costuri, Klaus Iohannis a convocat pentru joi Consiul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Discuțiile din spațiul public sunt tot mai aprinse, iar ideea unei tentative de fraudare a alegerilor prezidențiale pare tot mai mult contur, ca și ideea de anulare a scrutinului pentru fotoliul de la Palatul Cotroceni.

Sursele STIRIPESURSE.RO spun că COSC ar fi fost avertizat, încă din vară, despre riscurile cibernetice ce ar putea apăra la alegeri, însă nimeni nu pare să fi ținut cont de acestea. Ori au fost omise cu bună-știință, ori au fost ascunse, asta ar putea să reiasă după ce am consultat mai mulți specialiști din domeniu.

De altfel, pare tot mai puțin de înțeles cum nici o autoritate din România, cu atribuții în domeniul securității naționale, nu a observat ceea ce se întâmplă pe rețelele sociale, acolo unde era un adevărat spectacol al distribuirii mesajelor lui Călin georgescu, în contextul în care totul s-a făcut cu zero costuri.

Pe de altă parte, zilele trecute, Președinția României a spus că nu a primit nici o informare cu privire la ‘explozia’ candidatului independent pe rețelele sociale, în contextul în care toți candidații pentru Cotroceni ar fi fost verificați de autorități pentru a nu fi cineva infiltrat, care să atenteze la statul român și la democrația pe care toți o proclamă în orice apariție televizată și nu numai.

Ce este COSC

Art. 8. – Legea 58/2023 privind securitatea şi apărarea cibernetică a României, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative

(1)COSC este un organ consultativ, fără personalitate juridică, în coordonarea CSAT, format din consilierul prezidenţial pentru probleme de securitate naţională, consilierul prim-ministrului pe probleme de securitate naţională, secretarul CSAT, precum şi reprezentanţi ai: Ministerului Apărării Naţionale, denumit în continuare MApN, Ministerului Afacerilor Interne, denumit în continuare MAI, Ministerului Afacerilor Externe, denumit în continuare MAE, Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, denumit în continuare MCID, SRI, Serviciului de Informaţii Externe, denumit în continuare SIE, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, denumit în continuare STS, Serviciului de Protecţie şi Pază, denumit în continuare SPP, Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, denumit în continuare ORNISS, Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, denumit în continuare ANCOM, şi ai Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, denumit în continuare DNSC.

(2)COSC emite avize consultative şi recomandări, adoptate prin consens, care se adresează autorităţilor prevăzute la alin. (1), conform competenţelor legale.

(3)Conducerea COSC este asigurată de un preşedinte – consilierul prezidenţial pentru probleme de securitate naţională şi un vicepreşedinte – consilierul prim-ministrului pe probleme de securitate naţională.

(4)În funcţie de natura şi evoluţia ameninţărilor cibernetice sunt invitaţi să participe în cadrul şedinţelor COSC, fără a avea drept de vot, şi reprezentanţi ai altor entităţi – autorităţi, instituţii publice, persoane juridice de drept public sau privat – care pot contribui la soluţionarea problemelor de securitate cibernetică.

(5)Convocarea COSC se face de către preşedintele acestuia, la propunerea oricăruia dintre membrii prevăzuţi la alin. (1).




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button