Stiri TV

Surpriză în Africa de Sud. După 30 de ani de guvernare singulară ANC-ul lui Mandela va trebui să împartă puterea. Albii posibil cooptați la guvernare


Având în vedere că majoritatea rezultatelor alegerilor din Africa de Sud sunt acum, Congresul Național African (ANC), care a condus îndelung, va trebui să se confrunte cu împărțirea puterii după o pierdere istorică a majorității sale parlamentare.

Numărarea a peste 91% din circumscripțiile electorale este completă, iar cota de vot a ANC este în prezent de 40,25%.

În urma sunt Alianța Democrată (DA) cu 21,7%, partidul MK condus de fostul președinte Jacob Zuma cu 14,7% și EFF cu 9,39%.

Rezultatele finale sunt așteptate în weekend.

ANC a înregistrat întotdeauna peste 50% de la primele alegeri democratice din 1994, în care Nelson Mandela a devenit președinte.

Dar sprijinul pentru partid a scăzut semnificativ din cauza furiei față de nivelurile ridicate de corupție, șomaj și criminalitate.

O femeie care a votat pentru ANC la fiecare alegere timp de 30 de ani a trecut la DA de data aceasta și a spus că îi dorește să iasă complet din putere din cauza crizei costului vieții și a frecventelor întreruperi de curent.

„Acest rezultat nu este bun. Am vrut să iasă din guvern. Trebuie să dăm o șansă altcuiva”, a spus ea pentru BBC.

Analistul politic Sanusha Naidoo a declarat pentru BBC că, deși mai sunt multe voturi de numărat, nu există nicio posibilitate ca ANC să ajungă la 50% necesar pentru a forma singur un guvern. Ea a spus că cel mai bun lucru la care putea spera este 45%

Deci, pentru a păstra puterea, partidul va trebui să formeze o coaliție cu unul sau mai multe alte partide.

Președintele ANC, Gwede Mantashe, a spus că este puțin probabil ca partidul său să formeze o alianță cu DA de centru-dreapta, care votează în prezent pe locul doi, cu 22% din voturi.

El a spus că va trebui să existe „aliniere a politicilor” între părțile la un acord de coaliție.

Pentru ANC, politicile sale de împuternicire a negrilor – menite să ofere oamenilor de culoare o miză în economie după excluderea lor în perioada apartheid-ului rasist – au fost „nenegociabile”.

Sprijinul pentru DA a crescut la aceste alegeri

El a adăugat că orice partener de coaliție va trebui să fie de acord cu Legea privind asigurările naționale de sănătate (NHI), care a fost semnată la începutul acestei luni.

DA se opune atât politicilor NHI, cât și ale ANC de abilitare a negrilor.

Când vom obține rezultatele?

Sprijinul DA pare să fi crescut la aceste alegeri, partidul recăpătând voturile albilor care susținuseră un partid de dreapta la ultimele alegeri și unii oameni de culoare care au simțit că trebuie să li se acorde o șansă în guvernarea națională. .

În ciuda reticenței ANC de a se alinia cu DA, liderul acesteia, John Steenhuisen, nu a exclus ideea.

Dl Steenhuisen a spus că dacă s-ar ajunge la o alianță cu ANC, vor exista câteva lucruri nenegociabile.

„Respectul pentru statul de drept și constituție, o economie socială de piață care tratează sectorul privat ca parteneri în agenda de creștere.

„Toleranță zero față de corupție și desfășurarea cadrelor și un accent absolut asemănător cu laserul asupra politicilor economice care creează locuri de muncă”.

Steenhuisen a mai spus pentru BBC că va trebui să consulte partenerii coaliției preelectorale înainte de a lua în considerare orice negocieri.

Dar el a exclus EFF și partidul MK, care susțin amândoi confiscarea terenurilor deținute de albi și naționalizarea minelor, ca potențiali parteneri de coaliție.

„Cred că instabilitatea nu este în interesul țării. O coaliție cu stânga radicală din Africa de Sud a partidului MK și EFF va produce aceleași politici care au distrus Zimbabwe, a distrus Venezuela”, a spus el.

O posibilitate ar fi o coaliție între fostul partid MK și ANC atât în ​​KwaZulu-Natal, cât și la nivel național – dar având în vedere relațiile instabile dintre cele două partide, acest lucru pare puțin probabil.

Deși dl Zuma a fost suspendat din ANC, el este încă membru. El a părut să sugereze că ar face o înțelegere cu ANC dacă acesta îl înlocuiește pe președintele Cyril Ramaphosa ca lider.

„Am o problemă cu conducerea ANC, nu cu ANC în sine sau cu membrii acesteia”, a spus el recent pentru BBC.

El a fost însă reticent în a discuta perspectiva încheierii unui pact postelectoral cu ANC.

Însă purtătorul de cuvânt al MK, Nhlamulo Ndhlela, a părut să excludă orice înțelegere pentru a-l menține pe domnul Ramaphosa vineri seară, spunând reporterilor că partidul său „nu se va angaja într-o discuție cu ANC”, în timp ce președintele rămâne în funcție.

O altă opțiune ar fi să lucrezi cu EFF, condus de Julius Malema, fost lider de tineret ANC. Cele două partide formează în prezent coaliția care conduce cel mai mare oraș al țării, Johannesburg.

Candidau un număr record de 70 de partide și 11 independenți, sud-africanii votând pentru un nou parlament și nouă legislaturi provinciale.

DA a semnat un pact cu 10 dintre ei, fiind de acord să formeze un guvern de coaliție dacă obțin suficiente voturi pentru a îndepărta ANC de la putere.

Dar aceasta nu include FEP sau MK, care ar fi necesare pentru a forma o majoritate.

În timp ce partidele se luptă să formeze alianțe, fostul președinte al Kenya Uhuru Kenyatta, care conduce misiunea de observatori electorali a Uniunii Africane în Africa de Sud, a oferit câteva sfaturi pentru formarea de coaliții.

El a spus că guvernele de coaliție trebuie să se concentreze pe domenii de acord, nu pe diferențe.

„Nu pot decât să le urez bine și să sper că conducerea va lua această decizie de către oameni într-un cadru pozitiv”, a spus el.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button