Stiri TV

Sunt o păcăleală, așa ceva nu se întâmplă!


Dr. Adrian Copcea, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice a răspuns întrebărilor News.ro legate de un anumit tip de cercei vânduţi pe mai multe platforme online, aşa-numiţii cercei magnetici pentru slăbit, făcuţi dintr-un material numit hematită sau din alte tipuri de material.Cerceii sunt o păcăleală, spune Dr. Copcea, în acest moment neexistând astfel de dispozitive omologate.

Medicul explică faptul că oamenii pot fi păcăliţi prin extrapolarea unor mecanisme reale, care se folosesc în acest moment în diferite arii ale medicinei şi dă câteva exemple în acest sens.

Multe păcăleli pot avea la bază extrapolarea unor mecanisme reale

„Cerceii pentru slăbit sunt o păcăleală. Nu există dispozitive omologate pentru slăbit sub formă de cercei, nici măcar nu există o bază ştiinţifică pentru cei neomologaţi. Sunt extrapolări ale ideii că unele câmpuri magnetice pot avea unele influenţe asupra unor mecanisme.

O astfel de idee poate apărea atractivă pentru cei ce doresc o soluţie uşoară sau atractivă pentru slăbit…nu ar fi uşor şi plăcut să slăbim pentru că purtăm nişte cercei?…Din păcate, aşa ceva nu se întâmplă.

Multe păcăleli pot avea la bază extrapolarea unor mecanisme reale. Spre exemplu, utilizarea câmpurilor magnetice e utilizată în medicină în imagistică, RMN-ul (IRM-ul) e o tehnică ce foloseşte magneţi puternici pentru a obţine informaţii. E o metodă diagnostică, dar şi metode terapeutice care folosesc magneţi au fost cercetate şi există pentru anumite afecţiuni.

Una din ele se numeşte Stimulare Magnetică Transcraniană, are chiar un dispozitiv omologat în Statele Unite, magneţii pot genera pe anumite teritorii ale creierului curenţi electrici sau descărcări de neuromediatori care ar putea avea anumite beneficii în tulburări psihiatrice (depresie, tulburarea obsesiv-compulsivă) sau neurologice. Dar e vorba de tehnici avansate care se pot folosi doar în centre ultraspecializate. O altă tehnică, Terapia cu Câmpuri Electromagnetice Pulsate, a fost folosită în recuperarea fracturilor sau în recuperarea în sport, prin efecte antiinflamatorii sau stimulatoare pentru circulaţie.

Dar e vorba, din nou, de tehnici ultraspecializate care folosesc anumite tipuri de câmpuri magnetice, calculate, orientate într-o anumită direcţie, nicidecum de magneţi statici care pot fi puşi sub formă de cercei. Probabil un fundament mai uşor de înţeles e cel derivat din medicina chinezească, fie din presopunctură fie din acupunctură, ideea fiind că şi urechea ar avea anumiţi centri care odată stimulaţi ar putea genera unele beneficii la anumite organe.

„În realitate nici vorbă de vreun argument ştiinţific pentru cercei magnetici”

Dar, din nou, cerceii magnetici sunt departe chiar de aceste tehnici. În fine, un ultim argument forţat pentru a sprijini un fel de bază pentru a atrage cumpărători ar putea fi ideea de stimulare vagală, care e asociată cu relaxarea (prin stimularea sistemului parasimpatic, adică cel opus sistemului simpatic, care e asociat cu stresul). Nervul vag are nişte terminaţii şi la nivelul urechii, sunt cele mai superficiale, dar ele nu sunt la nivelul zonei unde se poartă cercei (nu spre lob) ci mai degrabă spre pavilion. Deci nici acest argument nu stă în picioare, dar aceste justificări ar putea păcăli un eventual cumpărător că ar fi în spate o explicaţie ştiinţifică.

În realitate, nici vorbă de vreun argument ştiinţific pentru cercei magnetici pentru slăbit, eventual un efect placebo care spune purtătoarei că dacă are cercei speciali deja face ceva pentru silueta ei iar acest lucru, eventual, ar putea să o facă mai atentă la mâncat. Deci, per total, forţând la maxim argumentaţiile ştiinţifice, putem da de stimularea vagală sau de tehnici magnetice greşit extrapolate, dar nu mai mult de atât. Iar acestea teoretic ar induce o relaxare şi o scădere a apetitului….care, dacă ar fi fost reale, ar fi fost, cu siguranţă, mult mai larg răspândite”, a explicat Dr. Copcea.

Ce ar trebui sa facă oamenii, dincolo de aceste idei/practici care nu au legătură cu un stil de viaţă echilibrat?

Metodele sunt unele la îndemână şi nu sunt scoase din comun, spune Dr. Copcea. În cazurile mai grave se recurge la medicaţie şi anumite intervenţii.

„Nimic ieşit din comun, intervenţiile normale pentru slăbit: alimentaţie mai de calitate şi cu mai puţine calorii, mişcare, echilibru psihic, eventual există pentru cazurile mai severe medicaţie şi operaţii. Iar mai departe pentru fiecare parte a stilului de viaţă echilibrat există tot mai multe detalii tehnice: mişcarea să fie de un anumit tip (mai degrabă de intensitate moderată dar făcută cu tenacitate, de exemplu mersul pe jos), alimentaţia să fie potrivită fiecărei persoane şi alcătuită încât să-şi atingă scopurile (ce, cât şi când e mai bine să fie consumat) şi tot aşa”, a spus acesta.

Sesizaţi în rândul pacienţilor care vă caută pentru consult de specialitate că au încercat înainte tot felul de metode pentru slăbit care mai rău au făcut?

La această întrebare medicul a răspuns pe baza experienţei de la cabinetul său: cei mai mulţi dintre pacienţi vin la medic după ce au încercat diferite variante care nu au adus beneficii pentru starea de sănătate.

„Da, cam toţi cei care vin la medic sau la dietetician (specialiştii care se ocupă cu scăderea în greutate) o fac drept ultimă resursă, după ce au făcut numeroase greşeli. Aş spune că la cabinetul meu cei mai mulţi au făcut diete foarte proaste, precum Dukan, diete disociate sau diete comerciale cu nume pompoase sau cu justificări pseudomedicale dar care, în final, se reduc la înfometări de rău augur, adică cu extrem de puţine calorii şi o foarte proastă calitate nutriţională a dietei.

Dincolo de dietele proaste nu aş spune că la cabinetul meu sunt atât de multe intervenţii năstruşnice, precum cerceii metalici, în istoricul pacienţior. Mai nou există moda postului intermitent, care nu e atât de rea comparativ cu alte metode, dacă ajunge să impună o anume disciplină, dar depinde foarte mult ce plasezi ca alimente în intervalul orar ales. Şi mai există programe comerciale care vin cu poveşti cu iz ştiinţific dar care, adeseori, sunt tot diete proaste, înfometări ascunse sub masca unor explicaţii ce sună ştiinţific clienţilor lor.

Cele mai bune diete de slăbit sunt de fapt modificări în bine ale rutinelor, mâncat mai atent, mai de calitate, cu mişcare, cu o stare bună psihică”, a explicat pentru News.ro Dr. Adrian Copcea, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button