SUA au interzis dragostea în China! Personalului american a fost instruit cu privire la relaţiile sexuale sau romantice cu chinezi
Guvernul SUA a interzis personalului guvernamental american din China, precum şi membrilor familiilor şi contractorilor cu autorizaţii de securitate orice relaţii romantice sau sexuale cu cetăţeni chinezi, a aflat The Associated Press (AP)., scrie news.ro
AP menţionează că nu a putut determina cu exactitate cum defineşte această politică expresia „relaţie romantică sau sexuală”. Nu este însă neobişnuit ca diplomaţii americani din alte ţări să se întâlnească cu localnici şi chiar să se căsătorească cu ei, menţionează agenţia.
Politica a fost comunicată verbal şi electronic personalului american din China în ianuarie, dar nu a fost anunţată public. Deşi unele agenţii americane aveau deja reguli stricte privind astfel de relaţii, o politică generală de „non-fraternizare”, denumirea sub care este cunoscută, este nemaiîntâlnită public de la Războiul Rece.
Singura excepţie de la noua regulă este reprezentată de personalul american care avea relaţii preexistente cu cetăţeni chinezi. Aceştia pot solicita derogări. În cazul în care scutirea este refuzată, aceştia trebuie să pună capăt relaţiei sau să îşi părăsească postul, au declarat persoanele respective. Oricine încalcă regula va primi ordinul de a părăsi China imediat.
Această politică a fost pusă în aplicare de ambasadorul american Nicholas Burns în ianuarie, cu puţin timp înainte de a părăsi postul din China
Patru persoane cu cunoştinţe directe în domeniu au declarat pentru AP că această politică a fost pusă în aplicare de ambasadorul american Nicholas Burns în ianuarie, cu puţin timp înainte de a părăsi postul din China.
O versiune mai limitată a politicii a fost adoptată vara trecută, interzicând personalului american „relaţiile romantice şi sexuale” cu cetăţenii chinezi care lucrează ca paznici sau ca personal de sprijin la Ambasada SUA şi la cele cinci consulate din China. Dar Burns, ambasadorul care a plecat şi care a fost un apropiat al lui Joe Biden, a extins în ianuarie interdicţia la orice cetăţean chinez din China, cu câteva zile înainte ca preşedintele Donald Trump să preia funcţia de la Casa Albă.
Două dintre persoanele cu care a vorbit AP au declarat că noua politică a fost discutată pentru prima dată vara trecută, după ce membri ai Congresului l-au contactat pe Burns pentru a-şi exprima îngrijorarea că restricţiile privind astfel de relaţii nu erau suficient de stricte.
Noua politică acoperă misiunile SUA din China continentală, inclusiv ambasada din Beijing şi consulatele din Guangzhou, Shanghai, Shenyang şi Wuhan, precum şi consulatul american din teritoriul semi-autonom Hong Kong. Aceasta nu se aplică personalului american staţionat în afara Chinei.
Serviciile de informaţii din întreaga lume au folosit mult timp bărbaţi şi femei atrăgători pentru a obţine informaţii sensibile, în special în timpul Războiului Rece. Departamentul de Stat şi alte agenţii cu birouri în China au avut mult timp reguli stricte de raportare a relaţiilor personale pentru personalul american staţionat acolo, la fel şi în cazul altor ţări considerate ameninţări pentru serviciile de informaţii, cum ar fi Rusia sau Cuba.
Documente declasificate ale Departamentului de Stat arată că, în 1987, guvernul american a interzis personalului staţionat în blocul sovietic şi în China să se împrietenească, să se întâlnească sau să întreţină relaţii sexuale cu localnici, după ce un puşcaş marin american din Moscova a fost sedus de un spion sovietic. Aceste restricţii au fost relaxate după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, conform rapoartelor de presă de la acea vreme.
În China, o interdicţie generală privind astfel de relaţii nu a mai fost în vigoare de mulţi ani. Până la noua interdicţie din ianuarie, personalului american din China i se cerea să raporteze superiorilor orice contact intim cu cetăţeni chinezi, dar nu i se interzicea în mod explicit relaţiile sexuale sau romantice.
Diplomaţii americani şi experţii în informaţii spun că Beijingul continuă să folosească în mod agresiv aşa-numitele „capcane dulci” pentru a accesa secrete americane. În cadrul instructajului care se face înainte de a fi trimis în China, personalul american este informat cu privire la studii de caz în care serviciile chineze de informaţii au trimis femei atrăgătoare pentru a seduce diplomaţi americani şi sunt avertizaţi că zeci de agenţi chinezi din securitatea statului pot fi desemnaţi să monitorizeze orice diplomat de interes.
În ultimii ani, tensiunile dintre Washington şi Beijing au escaladat din cauza comerţului, a tehnologiei şi a concurenţei geopolitice.
La rândul lor, Ministerul de Externe al Chinei şi multe alte organisme guvernamentale interzic funcţionarilor şi personalului lor să aibă relaţii sexuale sau romantice cu cetăţeni străini, în timp ce membrilor armatei sau poliţiei chineze li se interzice, în general, să părăsească China fără aprobarea expresă a superiorilor lor.