Stiri TV

Strategia Naţională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare şi Cerebrovasculare, pe agendă


Strategia Naţională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare şi Cerebrovasculare (SNBCC) a fost finalizată şi urmează să fie adoptată de Guvern, documentul cuprinzând opt obiective mari, a declarat prof. univ. dr. Dafin Mureşanu, preşedintele Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNR) şi al Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroreabiltării (SSNN), potrivit Agerpres.

Planul de acţiune a acestei Strategii naţionale va fi prezentat în cadrul Forumului Naţional de Neurologie, care se desfăşoară joi şi vineri la Bucureşti.

Conform unui comunicat transmis AGERPRES, Forumul, aflat la cea de a treia ediţie, reuneşte la Palatul Patriarhiei din Bucureşti miniştri, academicieni, reprezentanţi ai instituţilor de sănătate, ai industriei farmaceutice, cercetători ştiinţifici, cadre didactice universitare, medici, precum şi ai asociaţiilor de pacienţi.

Discuţiile se vor axa, în şapte ateliere de lucru, pe optimizarea îngrijirilor medicale neurologice în sfera accidentului vascular cerebral, epilepsiei, sclerozei multiple, bolilor neurodegenerative (boala Parkinson şi boala Alzheimer), bolilor neurologice rare,precum şi a cefaleei şi migrenei, urmând să fie prezentat şi planul de acţiune a SNBCC, precizează sursa citată.

„Este îmbucurător faptul că, după aproape trei ani de la iniţierea acestui amplu proiect ce vizează reforma în domeniul bolilor cardiovasculare şi cerebrovasculare şi implicit îmbunătăţirea substanţială a stării de sănătate a populaţiei României, am finalizat strategia naţională privind combaterea acestor boli, proiectul aflându-se astăzi pe agenda Executivului pentru a deveni Hotărâre de Guvern, urmând ca ulterior adoptării acestui act normativ să implementăm cu celeritate fiecare dintre cele opt obiective mari asumate, în elaborarea cărora au fost implicate grupuri de lucru formate din performeri în domeniul sănătăţii, statisticii, educaţiei, economiei şi multe altele, dar mai ales grupul asociaţiilor de pacienţi, tuturor acestora aducându-le şi astăzi sincere mulţumiri”, a declarat prof. univ. dr. Dafin Mureşanu, iniţiator al strategiei alături de prof. univ. dr. Dragoş Vinereanu, preşedintele Senatului Universitar al UMF „Carol Davila” din Bucureşti şi şef al Clinicii de Cardiologie a Spitalului Universitar de Urgenta din Bucureşti, conform comunicatului.

Planul de acţiune al Strategiei îşi propune, între altele, dezvoltarea unui sistem integrat de informaţii de sănătate pentru prevenirea şi îngrijirea bolilor cardiovasculare şi cerebrovasculare, dezvoltarea reabilitării cardiovasculare şi cerebrovasculare în România, diagnosticul şi tratamentul bolilor cardiovasculare şi cerebrovasculare rare, măsuri privind dezvoltarea resursei umane specializate, promovarea activităţilor de cercetare, dezvoltare şi inovare în domeniu.

Astfel, măsurile care vor fi aplicate în cadrul strategiei vizează dezvoltarea programelor de educaţie pentru sănătate pe grupe populaţie, a metodologiilor anchetelor periodice privind stilul de viaţă şi prevalenţa factorilor de risc, crearea de campanii de informare despre rolul reabilitării neurologice, înfiinţarea Centrelor Judeţene de Prevenţie a Bolilor Cerebrovasculare, finanţarea serviciilor de prevenţie, în funcţie de numărul de pacienţi încadraţi în grupele de risc, precum şi dezvoltarea de programe de screening, mai arată sursa citată.

De asemenea, strategia mai prevede actualizarea legislaţiei privind înregistrarea pacienţilor care au suferit AVC prin intermediul extinderii la nivel naţional a registrului RES-Q, introducerea soluţiilor de telemedicină şi cele inovative, inclusiv prin realitate vizuală şi augumentată, precum şi implementarea unui protocol naţional de îngrijire a pacienţilor cu AVC acut, înfiinţarea de noi centre de reabilitare cardiovasculară şi cerebrovasculară, dotarea şi modernizarea celor existente, mai arată sursa citată.

Alte măsuri vizează îmbunătăţirea serviciului de SMURD, ambulanţă, prin creşterea numărului de ambulanţe cu medic şi crearea unui cod de prioritizare dedicat AVC, pentru a scurta timpii de ajungere a pacientului la spital, asigurarea numărului de specialişti şi a aparaturii necesare, dezvoltarea de programe de formare continuă pentru personalul medical din centrele de reabilitare.

Conform sursei citate, prin aplicarea acestei strategii se urmăreşte ca cel puţin 50% dintre judeţe să deţină Centre de Prevenţie a BCC, precum şi creşterea cu cel puţin 20% a numărului de medici specialişti neurologi specializaţi în tratamentul intervenţional al AVC acut, cu 25% a numărului de medici de familie care participă la cursuri de formare continuă în managementul BCC cronice, cu cel puţin 20% a numărului de specialişti în neuroradiologie intervenţională şi formarea a 500 de asistenţi medicali specializaţi, în următorii 5 ani.

De asemenea, se mai urmăreşte creşterea cu 15% a numărului de centre de reabilitare neurologică la nivel naţional şi modernizarea tuturor celor existente, înfiinţarea a 20 de centre comunitare de îngrijire a pacienţilor cu BCC cronice, în următorii 5 ani, precum şi creşterea cu minim 15% a numărului de fizioterapeuţi, psihologi, şi asistente medicale specializate în reabilitare cardiovasculară si neurologică.

Dezvoltarea a cel puţin 2 aplicaţii mobile şi platforme online pentru pacienţii cu BCC cronice, cu o rată de utilizare de cel puţin 20% în rândul pacienţilor şi reducerea cu 10% a ratei de spitalizare şi a utilizării serviciilor de urgenţă pentru pacienţii cu BCC cronice aflaţi în reţeaua de îngrijire în afara spitalului reprezintă alte obiective propuse ale strategiei.

Potrivit sursei citate, în cadrul evenimentului este lansată şi campania PHRASE şi a RGS+ , „o iniţiativă europeană menită să susţină procesul de recuperare a pacienţilor cu AVC prin mijloacele tehnologiei moderne aducând, în premieră, în România, o soluţie digitală inovativă care oferă utilizatorilor posibilitatea de a continua la domiciliu programul de recuperare neuro-motorie”.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button