Stiri TV

‘Strategia lui Simion, de a fugi de dezbateri, îl duce în turul 2 dar nu îi garantează câștigarea alegerilor’ / Ce spune despre restul candidaților


Sociologul Remus Ștefureac, director INSCOP, dă de înteles că strategia adoptată de George Simion în campania prezidențială, aceea de a fugi de dezbateri, îl poate duce pe liderul AUR în turul 2 dar nu îi garantează câștigarea alegerilor, scrie RADIO FRANCE INTERNATIONALE, preluat de Rador Radio România. Cât despre ceilalți candidați care se bat pentru al doilea loc din finală, raportul dintre aceștia este foarte echilibrat. La dezbaterea organizată de TVR, Crin Antonescu și-a conservat baza electorală, Victor Ponta s-a concentrat pe atragerea de voturi din bazinul lui Simion, iar Nicușor Dan a făcut câteva greșeli.

Remus Ștefureac: În primul rând, este totuși o atitudine antidemocratică. În al doilea rând, domnia sa apelează la o modalitate de comunicare controlată, similară cumva cu cea aplicată de dl Georgescu în noiembrie, în timpul campaniei din 2024. Este conștient, pe de altă parte, dincolo de respectul sau lipsa de respect față de democrație, strict din punct de vedere pragmatic, dl Simion știe că are o bază electorală destul de stabilă, care îi garantează accesul în turul II. Poate fi cu siguranță o strategie câștigătoare pentru turul întâi, pentru că, sigur, într-o asemenea dezbatere, domnul Simion ar fi trebuit să răspundă la o serie de probleme, dificultăți și ar fi putut pierde puncte, dar nu știu dacă este o strategie câștigătoare pentru turul 2, pentru că în turul doi, de fiecare dată, orice candidat este nevoit să genereze o coaliție semnificativ mai mare de votanți decât bazinul propriu de alegători. Și, cel puțin din punctul meu de vedere, aș fi văzut, poate sigur pentru domnul Simion, o concentrare pe acest aspect. Atunci când ești foarte sigur că vei accede în finală, obiectivul tău evident este cum reușești să aduni cât mai mulți alegători, astfel încât să poți să câștigi alegerile. Deci da, e o strategie câștigătoare pentru turul întâi, însă cred că e o strategie pierzătoare pentru turul 2.

Reporter: Credeți că ar putea să câștige din primul tur?

Remus Ștefureac: Nu. Este imposibil acest lucru. Legislația electorală este foarte clară în România. Pentru a câștiga din primul tur ai nevoie de orice candidat are nevoie de 50% plus unu din numărul total de alegători înscriși pe listele electorale. Avem 18 milioane de alegători. Ar trebui ca domnul Simion să obțină 9 milioane de voturi, ceea ce este imposibil. Ar însemna ca, cel puțin în baza prezențelor estimate, domnia sa să ia 90% din voturi, ceea ce iarăși este imposibil.

Reporter: Ați urmărit dezbaterea de aseară de la TVR?

Remus Ștefureac: Da, m-am uitat, evident, și mă bucur foarte mult și de inițiativa televiziunii publice, dar și de faptul că această dezbatere a fost preluată de cea mai mare parte a canalelor mass-media din România. Este extrem de important pentru populația României să fie conectată la dezbaterea electorală, să voteze în cunoștință de cauză și dincolo de triburile politice, dincolo de loialități, dincolo de. Eu știu votanții mai fundamentaliști, îi vedem foarte activi pe rețelele sociale de susținători. E important ca marea masă, marea majoritate a cetățenilor, să să cunoască candidații, să le cunoască programele, măcar niște idei, profilul caracterial, să vadă interacțiunea, abilitatea de a răspunde, inclusiv gafele. Spun ceva despre candidați, spun lucruri pe care, sigur, candidații puși sub presiune dezvăluie alte lucruri care în mod normal, pe o comunicare controlată, nu le-am vedea. Toate aceste elemente sunt importante pentru un președinte, nu doar sprijinul politic, nu doar programul, ci și, cum spuneam, caracterul, rezistența la presiune. Ca președinte, vei fi pus mereu în fața unor decizii la limită și cetățenii au dreptul să știe cine are suficientă experiență, cine se poate descurca în situații limită și cine efectiv poate să exercite în mod eficient această funcție, cea mai importantă funcție din statul român.

Reporter: Cine considerați că a punctat cel mai bine în dezbaterea de ieri? Cine atrage voturi după dezbatere?

Remus Ștefureac: Dezbaterile mai degrabă conving, consolidează bazele electorale ale candidaților. E destul de dificil ca în urma unei dezbateri să atragi voturi suplimentare. Poți să pierzi, asta în mod în mod cert. Ce am văzut? Voi merge cumva pe linia domnului Nicușor Dan. Sunt câțiva candidați care au șanse. Sigur, restul au șanse ceva mai puține. Asta nu înseamnă că îi respectăm mai puțin, dar asta este realitatea matematică. Cred că domnul Crin Antonescu a fost cumva într-o limită normală. Nu mi s-a părut că ar fi pierdut neapărat puncte. Nici nu știu dacă a câștigat, dar în orice caz și-a conservat baza electorală. Domnul Victor Ponta a evitat ieșiri în decor, s-a concentrat pe transmiterea mesajului, pe atragerea de voturi și din din zona bazinului domnului Simion, ceea ce pare o strategie coerentă pentru domnia sa. Rămâne de văzut dacă va avea succes sau nu. Domnul Nicușor Dan sigur a mai și fost ținta unor atacuri, dar a făcut și câteva greșeli, mai ales, mă rog, raportarea un pic superioară la ceilalți candidați, conflictul cu domnul Funeriu, care nu cred că era necesar pentru domnul Nicușor Dan. Pe de altă parte, domnia sa are o bază de susținători destul de loială. Aș spune că, în urma acestei dezbateri, raportul dintre cei trei candidați care se bat pentru al doilea loc din finală este foarte echilibrat.

Reporter: Nu ați pomenit-o deloc pe Elena Lasconi…

Remus Ștefureac: Aveți dreptate, dar cred că merită menționată, doamnă Lasconi. Sigur, a părut un comunicator, așa cum este de altfel, în mod obișnuit neconvențional. De această dată a încercat un conflict mai mai accentuat cu domnii Victor Ponta și domnul Crin Antonescu, mai puțin cu domnul Nicușor Dan, așa cum am văzut la prima dezbatere. Poate că a fost o strategie, încă nu. Nu îmi dau seama, dar în orice caz, cel puțin judecând după evaluările sociologice, pare greu de crezut în acest moment că doamna Lasconi ar depăși procentul de 10%. Nu excludem însă nici să spunem mici Surprize avem în acest moment. Haideți să spunem, aproximativ 15 17% dintre români care declară că nu sunt hotărâți cu cine vor vota, dar din aceștia, dintre nehotărâți, de regulă, dacă regula se păstrează, cam o treime se știu și ajung să voteze chiar și o treime din 15%. Din 17% este foarte mult și acești alegători pot, pot înclina, pot înclina balanța.

Reporter: Era, cred, destul de așteptat duelul Crin Antonescu Victor Ponta pentru că ei sunt artizanii evenimentelor din 2012, când a fost suspendat pentru a doua oară președintele Traian Băsescu. Nu a fost o încleștare între foștii parteneri, acum deveniți contracandidați în alegeri și, din câte mi s-a părut, Victor Ponta a cam evitat să răspundă concret la toate întrebările care i s-au adresat aseară. Mai degrabă a patinat pe lângă subiect și a transmis ce mesaj a dorit domnia sa.

Remus Ștefureac: E o tactică obișnuită în toate dezbaterile electorale. Sigur, noi nu prea am mai văzut de prea mult timp, din păcate, dezbateri electorale prezidențiale în România. Dar de fiecare dată când ne uităm în alte state, în Statele Unite, de exemplu, le vedem cel mai des în Franța, în în, în Marea Britanie, chiar dacă nu sunt prezidențiale. Vedem această tactică în care candidații sigur nu intră în capcana întrebărilor puse de contracandidați sau de jurnaliști sau de comentatori mai prieteni sau mai puțin prieteni, ci încearcă să își transmită propriul mesaj, fie să evite, fie să revină la elementele de comunicare. Repet, e o strategie firească, normală, de campanie electorală, care uneori poate să fie eficientă și tocmai pentru faptul că transmite electoratului mesajele pe care poate cu altă ocazie și nu ar fi avut cum să o facă. Sau cel puțin măcar acum, beneficiind de o audiență foarte largă. Și această dezbatere cred că a beneficiat de audiențe uriașe, având în vedere suma televiziunilor. Numărul televiziunilor care au transmis simultan. Și atunci, sigur, unii candidați aleg să folosind să folosească această audiență pentru a-și transmite mesajele, care altfel nu ar fi ajuns la la la electorat. Deci nu văd aici, repet, o problemă. E adevărat, unii alegători pot spune bun, dar n-a răspuns, n-a răspuns. Și atunci să își piardă, să își piardă încrederea. Cred că, cel puțin din punct de vedere al comunicării demonstrate în orice regim democratic, este mai eficient să te concentrezi pe propriile tale mesaje. Victor Ponta cred că a evitat în mod deliberat clinciuri cu toți candidații, tocmai pentru a evita pierderi colaterale și a se concentra pe propriul mesaj.

Reporter: Contrele dintre Nicușor Dan și Crin Antonescu au fost reluate și la TVR, după dezbaterea de la Digi. Apropo de rechinii imobiliari și ce a făcut domnul Antonescu pe vremea când conducea Ministerul Sportului. Sunt totuși subiecte dinainte de anul 2000. V-aș întreba, din cum a decurs această ultimă sută de metri a campaniei electorale, vi se pare că electoratul tânăr contează pentru candidații de astăzi? Sunt atrași la vot oamenii tineri din România?

Remus Ștefureac: Dacă ne raportăm la dezbaterea pe care am văzut-o, nu prea am văzut mai deloc mesaje transmise înspre publicul tânăr, ceea ce cred că este o eroare. Electoratul tânăr votează și votează în proporție mai mult decât decentă, chiar ridicată față de, hai să spunem, ponderile cu care eram obișnuiți, din păcate, și analizez și structura votului din. Din noiembrie, din păcate, o parte importantă a electoratului tânăr sigur votează formule mai radicale, mai extremiste. Uneori nu pentru că ele sunt extremiste, ci pentru că sunt singurii candidați care, să spun, vorbesc și despre problemele tinerilor. Și problemele tinerilor sunt în principal sociale și economice. Tinerii, fiind la început de viață, au probleme legate de nivelul salariilor, au probleme legate de lipsa unui loc de muncă bine plătit. Toate aceste chestiuni au cam lipsit în dezbaterea de aseară. Cred că electoratul tânăr va fi important, însă electoratul tânăr nu votează așa cum electoratul tânăr, cu venituri mai ridicate, cu studii superioare, votează să spună într-o zonă mai liberală, progresistă. Dar marea masă a tinerilor nu votează, să spunem, cu candidații mainstream, pe care i-am și văzut aseară și nu votează. Și pentru că toți acești candidați, din păcate, nu au prea vorbit pentru. Pentru tineri.

Reporter: Trebuie să recunoaștem și faptul că, totuși, atribuțiile președintelui nu cuprind politicile sociale și economice. Ele sunt atributul Guvernului.

Remus Ștefureac: Aveți dreptate, însă una este dimensiunea constituțională asta, alta este, cu totul alta este dimensiunea comunicării. Sigur, președintele poate să mobilizeze energiile în societate, poate să stimuleze o concentrare a politicilor într-o direcție sau alta. Când într-o astfel de dezbatere lipsesc astfel de mesaje pe care cetățenii le așteaptă, indiferent de ce scrie sau nu scrie în Constituție, consecințele există și consecințele sunt cele pe care le-am văzut și în noiembrie. Foarte mulți tineri, sigur cu venituri mici, mai degrabă și din rural, și din orașe medii și mici, au votat cu candidați cu mesaj profund anti-sistem.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button