Sinner, acuzat că a scăpat nepedepsit, avertizează WADA
Absolvit de Agenţia pentru Integritatea Tenisului (ITIA) în urma dezvăluirilor că italianul a fost depistat pozitiv la clostébol de două ori anul trecut, numărul unu mondial Jannik Sinner a fost în cele din urmă suspendat pentru trei luni în urma unui apel al Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA). Mulţi, inclusiv fostul număr 1 mondial Serena Williams, consideră pedeapsa prea blândă.
Olivier Rabin, directorul pentru ştiinţă şi medicină al WADA, a explicat situaţia pentru RMC: „Situaţia cu care s-a confruntat el (Sinner), cu o reducere a sancţiunii normative, este ceva ce a fost aplicat anterior în câteva zeci de cazuri şi corespunde unei prevederi a Codului Mondial Antidoping atunci când sancţiunea este considerată inadecvată, prea strictă având în vedere faptele. Cred că acest caz arată că sistemul funcţionează, deoarece cazul a fost examinat îndeaproape de două organisme care ar fi putut ajunge la concluzii diferite, dar rolul WADA este de a se asigura că normele Codului mondial antidoping sunt aplicate. Acesta este motivul recursului nostru, chiar dacă, în cele din urmă, sancţiunea a fost ajustată în funcţie de meritele şi faptele din cazul specific al acestui sportiv.”
„Judecăţile WADA nu se bazează pe emoţii, ci pe fapte şi pe aplicarea codului în lumina faptelor. Iniţial, ITIA nu a emis nicio sancţiune, ceea ce nu a fost în conformitate cu normele codului. Acesta este motivul pentru care WADA a făcut apel împotriva acestei decizii. Odată ce faptele au fost stabilite, discutate şi schimbate, există o dispoziţie în Codul mondial antidoping care prevede că, atunci când sancţiunea este considerată a fi prea strictă, există posibilitatea reducerii sancţiunii. Nu a existat niciun troc cu sportivul însuşi; WADA aplică regulile cu stricteţe. Au existat aproximativ 70 de cazuri în care a fost aplicat acest articol din Codul mondial antidoping. Deci, cazul Sinner nu este un caz special, este un caz cu care se aplică un anumit număr de reguli odată ce faptele au fost schimbate”, a explicat acesta, potrivit News.
Rabin a adăugat că nu au existat standarde duble în acest caz: „În primul rând, Codul Mondial Anti-Doping se aplică tuturor şi a fost dorinţa, acum 25 de ani, de a avea un cod uniform care să se aplice tuturor sporturilor şi tuturor ţărilor. A avea un cod care să se aplice tuturor a fost un mare pas înainte în cadrul mandatului WADA. Când analizez cazuri, şi o fac în mod regulat, nu vreau să ştiu naţionalitatea sau numele sportivului. Mă uit la faptele ştiinţifice.Pentru că atunci când trebuie să judecăm un caz şi apoi acesta poate fi atacat la Curtea de Arbitraj Sportiv, faptele ştiinţifice trebuie să vorbească de la sine.”