Șeful Administrației Peniteciarelor, înlocuit din funcție, dezvăluie că s-a luptat cu sindicaliști-traficanți-nevrotici, așa-ziși ziariști, deținuți/gulere-albe
Directorul Administrației Peniteciarelor a fost înlocuit din funcție. Anunțul a fost făcut public chiar de Dan Halchin, șeful ANP, într-o postare pe Facebook. Înlocuitorul său nu a fost anunțat încă de Ministerul de Interne. Halchin se va întoarce la Arad, ca director.
Halchin a făcut un scurt raport de activitate al ultimilor 4 ani în care susține că instituția pe care a condus-o arată mai bine decât atunci când a preluat-o. Mai deschis spre nou și comunitate, mai puțin birocratic, cu echipe locale mai închegate, afirmă el.
Printre realizările notabile: 5000 de locuri noi pentru deținuți și două noi penitenciare începute (cât în ultimii 25 de ani la un loc), 3 milioane de hârtii/an eliminate prin digitalizare, 3500 de polițiști încadrați, salarizare de top pentru poliția penitenciară în sistemul de apărare, reputație instituțională internațională, mai puține evadări, mai multe permisii pentru deținuți, mai puține ultraje, de 10 ori mai mulți bani pentru investiții și fără colegi târâți prin procese inutile sau imputări de sume din motive idealiste, punctează în postare fostul director ANP.
Halchin face un profil ideal al unui director ANP.
Evident sistemul arată mai bine decât atunci când l-am preluat. Mai deschis spre nou și comunitate, mai puțin birocratic, cu echipe locale mai închegate.
Dincolo de munca propriu-zisă, un director general trebuie să aibă cunoștințe din peste 10 domenii: leadership și management, 3-4 ramuri de drept, securitate, psihologic, finanțare, programe europene, achiziții, logistică, resurse umane, mobilizare, medical, engleză, informatică, crimă organizată/clanuri etc, încheie Dan Halchin.
Postarea integrală a lui Dan Halchin:
Aprilie 2021 – Aprilie 2025. FINAL DE MANDAT
Am avut o călătorie excepțională, îndeplinind o funcție cu adevărat deosebită – director general ANP. Multe rezultate, oameni cu bun simț, o experiență pe care puțini au privilegiul să o încerce.
Voi relua curând funcția de director la Arad, unde îmi voi aduce contribuția în ultima etapă a carierei, al cărei contor a depășit deja 25 de ani.
Realizări notabile: 5000 de locuri noi pentru deținuți și două noi penitenciare începute (cât în ultimii 25 de ani la un loc), 3 milioane de hârtii/an eliminate prin digitalizare, 3500 de polițiști încadrați, salarizare de top pentru poliția penitenciară în sistemul de apărare, reputație instituțională internațională, mai puține evadări, mai multe permisii pentru deținuți, mai puține ultraje, de 10 ori mai mulți bani pentru investiții și fără colegi târâți prin procese inutile sau imputări de sume din motive idealiste.
Evident sistemul arată mai bine decât atunci când l-am preluat. Mai deschis spre nou și comunitate, mai puțin birocratic, cu echipe locale mai închegate.
Mulțumesc soției Delia pentru sacrificiul la care a participat și colectivului ANP, directorilor de unități, pentru seriozitatea și riscurile pe care și le-au asumat alături de mine (în interesul polițiștilor de penitenciare sau al deținuților) cu dese explicații pe la controalele de multe ori de tip „nod în papură”.
A fost dificil?
Dincolo de munca propriu-zisă, un director general trebuie să aibă cunoștințe din peste 10 domenii: leadership și management, 3-4 ramuri de drept, securitate, psihologic, finanțare, programe europene, achiziții, logistică, resurse umane, mobilizare, medical, engleză, informatică, crimă organizată/clanuri etc.
Totodată, un director general ANP trebuie să aibă o reziliență deosebită la calomnii, amenințări, procese în instanță, riscuri permanente generate de subfinanțare, verificări de tot felul … determinate din partea unor deținuți, aparținători, sindicate … parte din presă, ONG-uri, factorul politic, instituții de control etc.
Cu toate acestea, trebuie să nu închidă ochii, să nu bage sub preș, să ia atitudine împotriva abuzului, corupției, hărțuirii (15% din ofițerii de top management au fost înlăturați din aceste motive, deși pârghiile avute la îndemână sunt foarte restrânse).
Am oprit la nivelul meu ca DG-ANP, capacitatea distructivă și influența negativă a acestor factori, care macină nu numai sistemul penitenciar, ci și alte instituții, chiar societatea în ansamblu.
Ca exemplu, peste 300 de articole mincinoase în ultimele 6 luni doar în on-line de la sindicaliști-traficanți-nevrotici, așa-ziși ziariști, deținuți/gulere-albe prin interpuși în media și social-media etc.
Cel mai important – necedând presiunii care, în funcție de interes, țintea spre subordonați, am furnizat liniștea necesară echipelor locale/ANP, pentru a lucra și a obține rezultatele a căror însumare arată performanțele de mai sus.
Ca mod de viață … cu sănătatea în stare foarte bună, răsfoind o carte dimineață, discret, cu atenția necesară pe unde am mers, la ce am spus și cu un anturaj restrâns la maximum.
Regrets? I have a few. But then again, too few to mention