‘Se încearcă compromiterea procesului electoral’
Scriitorul și analistul politic Stelian Tănase a reacționat vineri, în direct la B1 TV, față de controversa generată de suspendarea unei decizii a Curții Constituționale privind anularea alegerilor prezidențiale. În opinia sa, această acțiune face parte dintr-un plan mai amplu de destabilizare politică și decredibilizare a procesului electoral, atât pe plan intern, cât și în fața partenerilor externi. Tănase a sugerat că în spatele acestei operațiuni s-ar putea afla interese externe ostile, indicând posibilitatea unui amestec din partea Moscovei.
„Asta e o făcătură nenorocită a unui grup subteran. Alegerile nu sunt periclitate pentru că există un cadru constituțional, eu i-aș spune cam rigid după gustul meu, dar există, și el este operațional. Cei care s-au ocupat de comedia asta, de farsa asta ar trebui să dea cu subsemnatul în continuare pentru că vor să arunce țara în aer, vor să compromită imaginea de republică parlamentară care are alegeri, are un parlament, are un guvern constituțional, după reguli bine stabilite, democratice. Cei care au pus mârșăvia asta la cale vor să strice această imagine, eventual după alegeri să nu se recunoască aceste alegeri în anumite state. Această făcătură are o bătaie mai lungă. Ceea ce mi se pare suspect este că au mai fost făcături în această campanie, au mai fost aranjamente și lovituri pe la spate, dar asta pare din altă școală”, a declarat Tănase.
Scriitorul Stelian Tănase a subliniat că în spatele acestei acțiuni se află Moscova și că torul reprezintă o diversiune în prag de alegeri: „Dacă vreți să fac o ipoteză, aici este o mână lungă a Moscovei, este amestecul unui desant care s-a ocupat să compromită alegerile, ăsta fiind scopul. Există riscul ca după alegeri rezultatul să nu fie validat. Nu se va întâmpla, dar să punem răul înainte. Dar există și altceva, populația să fie bulversată, să nu mai înțeleagă ce se întâmplă, să facă un atac de panică. Este o diversiune, este evident și s-a putea să avem o prezență scăzută la vot sau să se întâmple alte lucruri, pentru că oamenii își pierd încrederea și că se întâmplă cine știe ce comedii în culise. Scopul a fost tocmai această diversiune de a deruta oamenii. Ce mai cred eu este că acești oameni mai trebuie și cercetați, mai trebuie și să plătească pentru gogomăniile astea”.
ÎCCJ anulează decizia judecătorului de la Curtea de Apel Ploiești
Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a admis vineri recursurile formulate de Curtea Constituțională a României și de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, în dosarul privind suspendarea hotărârii CCR prin care au fost anulate alegerile prezidențiale din 2024.
Instanța supremă a casat în totalitate sentința pronunțată de Curtea de Apel Ploiești și a respins cererile de suspendare și anulare a hotărârii CCR nr. 32 din 6 decembrie 2024, ca fiind inadmisibile. Totodată, ÎCCJ a constatat lipsa competenței instanțelor judecătorești în a se pronunța asupra actelor emise de Curtea Constituțională.
„Admite recursurile declarate de Curtea Constituţională a României și de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti împotriva sentinței nr. 135 din 24 aprilie 2025. Casează în tot sentinţa recurată şi rejudecând: admite excepţia necompetenţei generale a instanţelor judecătoreşti. Respinge cererile ca inadmisibile. Decizia este definitivă”, se arată în minuta ÎCCJ.
Decizia vine în contextul controverselor generate de hotărârea pronunțată joi de Curtea de Apel Ploiești – Secția de contencios administrativ și fiscal, care a dispus suspendarea executării hotărârii CCR până la soluționarea definitivă a cauzei, precum și anularea acesteia.
Cauza a fost inițiată de reclamanta Gheorghița Popescu, care a solicitat suspendarea și anularea hotărârii CCR privind anularea alegerilor prezidențiale desfășurate în 24 noiembrie 2024. Sentința Curții de Apel Ploiești a fost criticată dur de juriști, inclusiv de fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, care a calificat-o drept „inadmisibilă” și „în afara exigențelor constituționale”.
Prin decizia sa, Înalta Curte a reconfirmat caracterul definitiv și necontestabil al hotărârilor Curții Constituționale, reafirmând limitele competenței instanțelor de drept comun în raport cu jurisdicția constituțională.