Scandal-monstru în USR: pericol de scindare (SURSE)
Campania prezidențială a încins spiritele pe piața politică, iar cel mai afectat pare să fie partidul fondat de Nicușor Dan, USR. „Schimbarea de macaz” pusă la cale de cei numiți de Elena Lasconi drept trădători, prin anunțul de susținere a primarului Capitalei, nu pare a fi avut efectul scontat, ba chiar dimpotrivă, conform sondajelor din prima săptămână de campanie.
Astfel, scorul candidatului independent Nicușor Dan nu a „metabolizat” deloc bine tentativa de puci din interiorul formațiunii. Pentru a înțelege rațiunile din spatele scenariului orchestrat de Dominic Fritz și Clotilde Armand, redacția noastră a discutat cu mai mulți lideri USR, care ne-au explicat, sub protecția anonimatului, efectele ședințelor din ultima săptămână.
Primar USR: „o prostie fără margini” / Scandal-monstru în USR: pericol de scindare
Unul dintre puținii edili de municipiu ai partidului, care a fost sceptic față de mutarea susținerii către Nicușor Dan, consideră că decizia nu a fost bine calculată și dăunează imaginii formațiunii: „Eu cred – și asta am spus și colegilor – că sunt trei erori majore în calculul schimbării de candidat. Pe de o parte, a generat degringoladă în rândul simpatizanților noștri.
Asta pentru că votantul USR e unul atipic. De regulă, sunt oameni tineri, poate idealiști, care vor morală în politică și care ne susțin pentru că așteaptă alt tip de comportament politic de la noi. Pentru ei, Elena (Lasconi, n.r.) are profilul unui om nou, proaspăt și onest. Cu siguranță nu e candidatul perfect, însă acoperea foarte bine exact nișa noastră electorală.
Pe de alta, era clar că nimeni din cei care au orchestrat sacrificarea Elenei Lasconi nu a citit legislația electorală, dovadă că, și dacă am vrea, nu putem folosi banii de subvenție pentru Nicușor. Nu mai vorbesc de postările membrilor din conducere, care, din calitatea de „actori politici” (definiția din lege, n.r.), nu vor putea posta materialele lui Nicușor.
În fine, reacțiile din media, mai ales dinspre comentatorii favorabili USR, l-au îndepărtat chiar și pe el (Nicușor Dan, n.r.) de noi, dovadă că nu vrea să se asocieze cu acest scandal. Ca să nu mai spun că decizia BEC a fost absolut rușinoasă pentru noi. O prostie fără margini.”
Lider din BN: „am fost sceptic față de manevra asta și se dovedește că am avut dreptate”
„Eu am votat împotrivă la prima ședință, pentru că am anticipat exact ce se va întâmpla. Sigur că miza noastră e să avem o locomotivă, însă Elena (Lasconi, n.r.) se dovedise deja o soluție viabilă. Să nu uităm că a luat un scor uriaș, de 18% în noiembrie, ridicându-ne și pe noi la 12% la parlamentare.
Sigur că poate cifrele din sondaje nu o mai dădeau finalistă, însă un partid are nevoie de consecvență. Iar după alegeri, aveam două variante: fie rămâneam în opoziție, profitând de situația grea a puterii, fie ne asumam să intrăm la guvernare. Mai ales dacă vedem extremismul și izolaționismul drept pericole reale.
Întrebarea e dacă mai prezentăm credibilitate, după sciziunile interne și după lipsa de seriozitate de care am dat dovadă. Și exact asta a zis și Crin (Antonescu, n.r.), speculând slăbiciunea noastră într-o declarație zilele astea.
E a doua mare prostie după ieșirea de la guvernare, eroare pentru care ne-am și aplaudat singuri. Politica înseamnă să convingi oamenii să te voteze, iar apoi, legitimat de voturile lor, să exerciți puterea. Nu mai putem acționa ca niște chibiți.
De aceea am fost sceptic față de manevra asta și se dovedește că am avut dreptate.” consideră unul dintre membrii Biroului Național, forul de conducere al USR.
Consilier USR din Capitală: „am pierdut singurul nostru capital cu adevărat valoros, cel moral”
Unul dintre cei 13 consilieri generali aleși pe listele USR de la Primăria Capitalei este demoralizat: „Eu vă spun din capul locului că, deși îl apreciez la nivel uman pe Nicușor Dan, și evident că l-am votat la locale, mă tem de soarta partidului. Cred că și Elena (Lasconi, n.r.) și Nicușor (Dan, n.r.) aveau un capital moral important, mai ales în București, unde mulți oameni sunt sătui de partide și politică.
Problema este maniera în care s-a luat decizia. Elena Lasconi a devenit o victimă, iar Nicușor Dan e acuzat de complot.
Ea a ieșit curajos să lupte cu adversarii, în vreme ce trădarea e văzută ca un act de lașitate. Pe mine mă sperie, însă, reacțiile din media.
Dacă au ajuns Ioana Dogioiu și Cristian Tudor Popescu să ne critice, e semn rău. În plus, toți liderii mișcărilor de protest, la care noi am participat, ne critică.
Dacă și Marius Manole, care pentru votanții noștri e un simbol, a spus că e mizerabil ce am făcut, nu știu cât o să ia Nicușor Dan în București. Și în online reacțiile sunt rele. Mulți susținători ai noștri vorbesc despre nedreptatea făcută Elenei (Lasconi, n.r.), ca să nu mai spun de problemele statutare. La noi (USR, n.r.) doar congresul poate decide candidatul.
Suntem într-o spirală a tensiunii și mă tem de o ruptură majoră după alegeri. S-ar putea să avem un exod de parlamentari către putere, dacă partidul nu le poate oferi o perspectivă solidă pentru 2028.”