Sasha Zhoya a încasat cecul de 100.000 de dolari în circuitul Grand Slam Track
Săritorul francez peste obstacole Sasha Zhoya a obţinut victoria în grupa pentru „obstacole înalte” din cadrul Grand Slam Track, noul circuit atletic creat de fostul star american al pistei Michael Johnson, asigurându-şi cecul de 100.000 de dolari, duminică, la Kingston (Jamaica).
În ţinută roşie, Zhoya, entuziasmat în capitala Jamaicăi unde locuiesc idolii săi din copilărie Shelly-Ann Fraser-Pryce şi Usain Bolt, şi-a etalat calităţile de atlet polivalent, câştigând duminică proba de 100 m obstacole în 10 sec 55/100, potrivit Agerpres.
Francezul în vârstă de 22 de ani a încasat şi cecul de 100.000 de dolari, atribuit învingătorilor celor 12 grupe de la Kingston.
Creat de Michael Johnson, Grand Slam Track promite să profesionalizeze atletismul, cu prime consistente nemaivăzute în sportul olimpic numărul unu.
Grand Slam Track propune 12 grupe de opt atleţi cu două curse în trei zile, cu un clasament cumulat care i-a fost avantajos lui Zhoya, după locul 2 la 110 m garduri, sâmbătă, în 13 sec 34/100.
Grupa de semifond masculin a reunit podiumul olimpic de la 1.500 m la Paris şi doi medaliaţi la 800 m, cu victoria finală a kenyanului Emmanuel Wanyonyi.
Campionul olimpic la dublul tur de pistă a surprins sâmbătă specialiştii probei de 1.500 m (Cole Hocker, Yared Nuguse, Josh Kerr), înainte de a se clasa pe doi la 800 m (1 min 46 sec 44/100), duminică, după canadianul Marco Arop (1 min 45 sec 13/100).
Americanca Gabby Thomas, triplă medaliată cu aur la Paris (200, ştafetă 4×100 şi ştafetă 4×400 m), a triumfat la „sprint lung”, cu o victorie la 200 m şi apoi un loc doi la 400 m, devansând-o pe campioana olimpică dominicană Marileidy Paulino, sâmbătă.
Stadionul naţional din Kingston, care era aproape gol vineri, s-a animat sâmbătă şi duminică graţie atracţiei pentru cursele celor mai buni tineri atleţi jamaicani programate înainte de transmisiile televizate.
Gândit pentru televiziune, spectacolul a fost asigurat cu mijloace tehnice importante (drone, car de filmare în mijlocul stadionului, numeroşi consultanţi), cu marketing important, dar marcat de câteva ezitări, în special privind sistemul de punctaj.
„Revoluţia” promisă a menţinut totuşi câteva dintre vechile obiceiuri rele, precum panglica de la linia de sosire care a generat accidentări sprinterilor (eliminată duminică) sau interviurile TV când sportivii abia îşi trag suflul după linia de sosire, pe care Johnson a promis, de asemenea, să le elimine.
„Avem o lună la dispoziţie. Vom analiza totul. Am notat mai multe lucruri”, a precizat Michael Johnson înaintea următoarelor date de la Miami (2-4 mai), Philadelphia (30 mai -1 iunie) şi Los Angeles (27-29 iunie).
Mai multe capete de afiş au răspuns prezent, precum starul probei de 400 m garduri Sydney McLaughlin-Levrone, care s-a impus în cele două curse, Noah Lyles sau Sha’Carri Richardson.