Sărbătorile zilei din 6 Aprilie 2025
Sărbătorile zilei din 6 Aprilie 2025 – Sf. Sfinţit Mc. Irineu, episcop de Sirmium; Sf. Ier. Eutihie, patriarhul Constantinopolului
Ortodoxe
Sf. Sfinţit Mc. Irineu, episcop de Sirmium; Sf. Ier. Eutihie, patriarhul Constantinopolului; Sf. Cuv. Grigorie Sinaitul; Sf. Cuv. Platonida
Duminica a 5-a din Post
Greco-catolice
Duminica 5 din Post. Sf. m. Eutihie al Constantinopolului; Sf. ep. M. Irineu de Sirmium
Romano-catolice
Duminica a 5-a din Postul Mare
Sf. Eutihie, patriarhul Constantinopolului
Sfântul Sfinţit Mucenic Irineu este pomenit de Biserică în ziua de 6 aprilie.
Sfântul Irineu a fost episcop de Sirmium în timpul domniei împăratului roman Diocleţian (284-305), persecutor al creştinilor. A fost judecat şi condamnat la moarte de Probus, guvernatorul provinciei.
Oraşul Sirmium – astăzi Sremska Mitroviţa Serbia – din provincia romană Pannonia Inferioară era reşedinţa împăratului Galeriu, ginerele lui Diocleţian.
Printre creştinii arestaţi şi aduşi la judecată în provinciile dunărene ale Illyricului s-a numărat şi Irineu, tânărul episcop al cetăţii Sirmium, care era căsătorit şi avea copii mici.
La ordinul de a jertfi zeilor, guvernatorul s-a lovit de refuzul stăruitor al tânărului episcop. Pentru aceasta, Sfântul Irineu a fost supus la chinuri, aruncat în închisoare şi din nou chinuit. A fost tăiat de ostaşi cu sabia şi a fost aruncat în râul Sava, în ziua de 6 aprilie a anului 304.
* Sfântul Eutihie, patriarhul Constantinopolului, s-a născut în Frigia, părinţii săi au fost Alexandru, ostaş, şi Sinezia, fiica unui îmbunătăţit preot. La vârsta de 12 ani, Eutihie a fost trimis la Constantinopol pentru a-şi completa studiile.
Sfântul Euthie a fost tuns în ierarhia bisericească, primind episcopia cetăţii Lazichia, fără a fi călugărit. Haina monahală a îmbrăcat-o într-una din mănăstirile din Amasia, unde a fost pus arhimandrit al tuturor mănăstirilor din mitropolia Amasiei şi ales povăţuitor al călugărilor.
În anul 553, a fost convocat, la Constantinopol, al V-lea Sinod Ecumenic de către împăratul Iustinian I (527-565). S-a întâmplat atunci ca mitropolitul Amasiei să fie bolnav şi l-a rugat pe cuviosul Eutihie arhimandritul să se ducă în locul lui la această mare întrunire a ierarhilor.
La Constantinopol, Sfântul Eutihie a fost ales să ocupe scaunul patriarhal rămas vacant în urma morţii patriarhului Mina, cu puţin timp înainte de începutul reuniunii.
În calitate de patriarh al Constantinopolului, a prezidat lucrările celui de-al V-lea Sinod Ecumenic, la care au participat 165 de episcopi, care a pus capăt ereziei nestoriene (erezia nestoriană susţine că cele două esenţe divină şi umană sunt separate şi sunt două persoane: omul Iisus Hristos şi Logosul divin, care locuieşte în om).
După mai mulţi ani de păstorire, preasfinţitul Eutihie a fost scos din scaun şi trimis la mănăstirea sa din Amasia, din cauză că însuşi împăratul a căzut în erezie. Aici a petrecut mulţi ani, fiind din nou pus în scaunul patriarhal al Constantinopolului, unde a rămas până la trecerea sa la Domnul.
„Îmbolnăvindu-se preasfinţitul Eutihie în săptămâna luminată, a chemat în Duminica Tomei tot clerul său şi dându-le pace, binecuvântare şi cea din urmă sărutare, după ce a înnoptat, a adormit cu somnul morţii celei vremelnice întru Domnul. Iar sfântul lui suflet s-a dus în ziua cea neînserată şi veşnică la sfinţii ierarhi. A stat pe scaun, după întoarcerea sa din surghiun, patru ani şi şase luni, iar toţi anii de la naşterea sa au fost şaptezeci. Şi a fost îngropat cu slavă în biserica apostolilor, înaintea treptelor altarului, unde erau moaştele sfinţilor apostoli Andrei, Timotei şi Luca” (Vieţile Sfinţilor). (surse: Vieţile Sfinţilor – paginiortodoxe.tripod.com; basilica.ro)