Sărbătorile zilei din 13 aprilie 2025
Sărbătorile zilei din 13 aprilie 2025 – Intrarea Domnului în Ierusalim / Floriile
Ortodoxe
Intrarea Domnului în Ierusalim
Duminica a 6-a din Post
Greco-catolice
Duminica Intrării Domnului în Ierusalim (Floriile). Sf. papă Martin
Romano-catolice
Duminica Floriilor
Sf. Martin I, pp. m.
Intrarea Domnului în Ierusalim este sărbătorită în acest an de Biserică în 13 aprilie.
Praznicul Intrării Domnului cu slavă în Ierusalim face parte din cele 12 praznice împărăteşti şi se numeşte în popor „Duminica Floriilor”, adică a florilor care ies primăvara pe câmp şi prin livezi. Se mai numeşte şi „Duminica Stâlpărilor”, spune Sfântul Cuvios Cleopa de la Sihăstria, deoarece astăzi Hristos este întâmpinat la Ierusalim cu stâlpări de finic în mâini sau, cum este la noi, cu crenguţe înflorite de salcie.
Iisus Hristos a intrat în această zi în Ierusalim, smerit şi călare pe un mânz de asin, nu cum va fi la cea de-a doua venire a Sa, când va veni înconjurat de toate cetele îngereşti, nu ca Mântuitor, ci ca înfricoşat Judecător.
„Mare şi înfricoşat va fi ceasul acela, fraţilor, când îngerii şi oamenii se vor întâlni, cerul cu pământul şi lumina cu întunericul vor sta faţă către faţă înaintea lui Hristos. Căci atunci şi satana cel ucigaş de oameni, care a înşelat lumea, care a tulburat popoare şi mări, care a răzvrătit pe îngeri, atunci şi el va sta la judecată”. („Predică la Duminica lăsatului sec de carne, despre judecata de apoi şi puterea milosteniei”, Arhimandrit Ioanichie Bălan.
Acum, în ziua intrării Domnului în Ierusalim, mulţime de oameni din Betania şi din cetatea Ierusalimului, auzind că Mântuitorul a făcut acea mare minune, a învierii lui Lazăr, mort de patru zile, a ieşit înaintea Sa şi L-a întâmpinat cu stâlpări şi cu ramuri.
Poporul sălta ţinând în mâini ramuri de finic, strigând: „Osana întru cei de sus! Bine este cuvântat Cel Ce vine întru numele Domnului!”, aşternându-şi hainele sub copitele asinului. Copii strigau, înălţând laudă lui Dumnezeu. („Predici la Triod – La porţile Postului Mare”, Sfântul Luca al Crimeii)
Se întâmpla atunci ceea ce prorocul Zaharia spusese: „Bucură-te foarte, fiica Sionului, veseleşte-te, fiica Ierusalimului, căci iată, împăratul tău vine la tine drept şi biruitor, smerit şi călare pe asin, pe mânzul asinei” (Zaharia 9, 9).
Şi totuşi, cărturarii, fariseii şi arhiereii sufereau şi cârteau, iar în cele din urmă, nemaiputând răbda, I-au zis Domnului: „Ceartă-i, Tu nu auzi ce zic?”. Iisus le-a răspuns: „Oare niciodată n-aţi citit că ‘din gura pruncilor şi a celor ce sug Ţi-ai pregătit laudă’? Dacă vor tăcea aceştia, pietrele vor striga” (Matei 21, 16; Luca 19, 39-40).
Erau plini de zavistie şi de ură împotriva Mântuitorului şi, auzind despre minunea cu învierea lui Lazăr, nu numai că nu au crezut, ci s-au grăbit să hotărască condamnarea Sa la moarte. Căci adunând sinedriul, ziceau: „Ce facem, pentru că Omul acesta face multe minuni? Dacă-L lăsăm aşa toţi vor crede în El şi vor veni romanii şi ne vor lua şi ţara şi neamul” (Ioan 11, 47-48). („Predica la Duminica Floriilor”, Părintele Ilie Cleopa)
Iisus Hristos nu a venit însă în lume să împărăţească peste Ierusalimul cel dinafară care este Iudeea, ci a venit să pătimească şi să moară pe cruce pentru noi, să-şi facă locaş de odihnă în inimile noastre, iar cel mai mult, spune părintele Cleopa, se odihneşte şi intră în inima noastră prin taina Spovedaniei şi a Sfintei Împărtăşanii, pentru care creştinii s-au pregătit în Postul Mare. („Predici la praznice împărăteşti şi la sfinţii de peste an”, Arhimandrit Ilie Cleopa
* De astăzi începe Săptămâna Mare a Sfintelor şi Mântuitoarelor Patimi ale lui Hristos, săptămână de post aspru, de mai multă rugăciune acasă şi de slujbe aşa de frumoase la biserică.
Iată, astăzi vine Hristos din Galileea în Ierusalim să sufere moarte de cruce pentru noi. Vine să fie vândut de Iuda vânzătorul, să fie prins în grădina Ghetsimani, să fie judecat spre moarte de arhiereii Ana şi Caiafa şi de dregătorul Pilat din Pont. Apoi să fie hulit, batjocorit, răstignit pe cruce între doi tâlhari şi îngropat în mormânt, de unde va învia cu slavă a treia zi.
„Din seara aceasta, fraţilor, încep deniile, cele mai frumoase slujbe de noapte de peste an, la care vă rugăm să luaţi parte cu toată evlavia pentru a petrece pe Hristos pe drumul crucii până la moarte şi înviere”, îndeamnă Sfântul Cuvios Cleopa de la Sihăstria (Arhimandrit Cleopa Ilie) (surse: „Predică la Duminica lăsatului sec de carne, despre judecata de apoi şi puterea milosteniei”, Arhimandrit Ioanichie Bălan – doxologia.ro; „Predici la Triod – La porţile Postului Mare”, Sfântul Luca al Crimeii, Bucureşti, 2004; „Predica la Duminica Floriilor”, Părintele Ilie Cleopa, Editura Mănăstirii Sihăstria, 1996 – doxologia.ro; „Predici la praznice împărăteşti şi la sfinţii de peste an”, Arhimandrit Ilie Cleopa, Ed. Episcopiei Romanului, 1996)