Stiri TV

‘Să nu intre în acest pachet de sancțiuni’


Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a susținut marți, la ora 17:00, o conferință de presă la Palatul Cotroceni pe tema tarifelor comerciale impuse de Statele Unite ale Americii. Măsura anunțată recent de administrația Donald Trump – care prevede creșterea taxelor vamale cu până la 20% pentru mărfurile din Uniunea Europeană – a generat neliniște la nivel european, dar și reacții ferme din partea statelor membre, inclusiv din România.

În cadrul declarațiilor, Ilie Bolojana subliniat că România susține o abordare responsabilă, bazată pe dialog și cooperare transatlantică, avertizând totodată asupra riscurilor reale pe care aceste măsuri protecționiste le pot genera.

„Ne confruntăm cu vremuri dificile, în care asistăm la schimbări importante în sistemul comercial global. Tarifele anunțate de administrația SUA, zilele trecute, vor avea un efect negativ asupra economiei europene, inclusiv asupra celei românești. Trebuie să fim onești și să spunem aceste lucruri”, a declarat președintele interimar.

România, afectată indirect prin Germania

Deși exporturile directe ale României către SUA nu reprezintă o componentă majoră a economiei naționale, efectele acestor tarife vor fi resimțite prin lanțurile de valoare europene în care țara noastră este integrată. Germania, cel mai important partener comercial al României, realizează o treime din exporturile Uniunii către SUA – iar o eventuală scădere a comenzilor externe se va traduce prin reducerea activității economice și în România.

„Industriile care exportă produse în SUA vor fi mai puțin competitive pe aceste piețe. Impactul asupra economiei românești este relativ scăzut – nu avem o componentă importantă de export direct către SUA. Afectarea se resimte în zona de aluminiu, farmaceutică și componente din oțel și aluminiu. Vor fi afectate ramurile românești integrate în lanțurile de valoare europene”, a explicat Bolojan.

Investițiile străine, în pericol. România cere stabilitate și predictibilitate

Președintele interimar a avertizat că, dincolo de consecințele comerciale directe, noile măsuri riscă să provoace o încetinire a investițiilor străine, într-un moment în care economia globală este deja tensionată. Lipsa predictibilității și escaladarea conflictului comercial ar putea afecta și cursul de dezvoltare al economiei românești.

„Este foarte posibil să avem o încetinire a investițiilor străine, până la o stabilizare. E greu de estimat care vor fi consecințele într-o economie globalizată, interconectată. Replicile pe care unele piețe mari le dau nu fac decât să complice și mai mult lucrurile.”

UE pregătește un răspuns etapizat. România protejează componenta nucleară

În timp ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus o scutire totală și reciprocă de taxe vamale la produsele industriale pentru a evita un război comercial, Uniunea Europeană lucrează deja la un plan de contramăsuri.

România a participat activ la negocierile purtate la nivel european, fiind reprezentată de ministrul Economiei, Bogdan Ivan, și ambasadoarea României la Bruxelles, Iulia Raluca Matei. Potrivit președintelui interimar, în cadrul acestor discuții s-a decis adoptarea unui prim răspuns etapizat la tarifele impuse de SUA.

„Pentru primul set de tarife – cele pentru aluminiu și oțel – va exista un răspuns de contrabalans din partea UE, taxând în principal produse agricole și alimentare, cu tarife între 1% și 25%. Noi am fost interesați ca ceea ce se importă pe componenta nucleară să nu intre în acest pachet de sancțiuni, deoarece avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4”, a precizat Bolojan.

Apel la politici industriale coerente

Bolojan a subliniat că România susține în continuare negocierile dintre SUA și UE și face apel la o soluție înțeleaptă care să permită continuarea fluxurilor economice transatlantice. În același timp, el a pledat pentru investiții în competitivitatea industriei românești și pentru o tranziție energetică eficientă.

„Este nevoie să acționăm pentru o economie mai competitivă. Trebuie să urmărim politicile aprobate la ultimul Consiliu European – cele pe energie, scăderea prețurilor și susținerea interconectării. Transformarea centralelor pe cărbune în unele pe gaz, extinderea capacității de stocare a energiei și politicile industriale care încurajează producția în România sunt esențiale în acest context.”, a mai spus Ilie Bolojan in conferința de presă.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button