Știrile Zilei

‘Să fii protestatar nu este o meserie’


Majorarea sancţiunilor pentru parlamentarii care lipsesc de la program a stârnit, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, dezbateri aprinse între deputaţii Puterii şi cei ai Opoziţiei. În plenul de luni al Camerei Deputaţilor a fost dezbătută şi aprobată, pe articole, o hotărâre potrivit căreia „deputaţii care nu au participat la cel puţin o activitate parlamentară desfăşurată în sediul Camerei Deputaţilor, în cadrul programului şi ordinii de zi aprobate pentru ziua respectivă, şi nici nu au obţinut o motivare a absenţei sunt consideraţi absenţi nemotivaţi şi li se reţine 5% din indemnizaţia brută”.

Liderul grupului deputaţilor AUR, Adrian Enache, a menţionat că problema principală a Parlamentului este că partidele de guvernare permit în continuare formatul hibrid, prin care se lucrează în plen şi comisii.

„E puţin ce vreţi să faceţi cu acest proiect de hotărâre. Principala problemă aici, în Parlament, este că dumneavoastră, partidele din coaliţia de guvernare, vă menţineţi această coaliţie prin formatul hibrid al şedinţelor pentru dezbateri şi al şedinţelor de vot. Este primul lucru pe care trebuie să îl facem pentru a aduce parlamentarii aici, în Parlament, la muncă, să renunţăm la formatul hibrid al şedinţelor. S-a dus pandemia, nu mai este cazul de aşa ceva, iar astăzi am anunţat că vom veni şi noi cu o propunere care într-adevăr să motiveze parlamentarii să vină la muncă, iar prezenţa în online să fie posibilă doar atunci când din motive medicale parlamentarii nu se pot deplasa la sediul Parlamentului”, a spus Enache.

Deputatul USR Lorincz Ştefan a precizat că singurul motiv pentru care AUR şi POT şi-au pierdut credinţa în greva parlamentară este că nu mai primeau bani.

„Singurul motiv pentru care AUR şi POT sunt astăzi la muncă este pentru că prin acest proiect de hotărâre nu ar mai fi primit banii, pentru că ceea ce făceau este să semneze şi să ia banii fără să participe la şedinţele de plen sau la comisii. V-aţi pierdut credinţa şi în greva voastră parlamentară, de astăzi”, a afirmat Lorincz Ştefan.

Liderul deputaţilor S.O.S. România, Dumitru Coarnă, a menţionat că parlamentarii trebuie să vină la Parlament pentru că stând în online nu se poate controla cine votează prin dispozitivele electronice.

„Nimeni nu are controlul în spatele acelor dispozitive electronice, dacă într-adevăr este parlamentarul în cauză sau o rudă, un vecin, administratorul de scară, consilierul. Este evidentă încălcarea legii. De ce nu revenim noi la respectul faţă de lege? Nu am niciun fel de problemă cu aceste sancţiuni, să fie aplicate pentru cei care nu vin în Parlament, pentru că noi în mod clar pentru acest lucru am fost votaţi, să participăm la dezbateri în comisii şi în plen. Nu cum se face aici, pe repede înainte şi la finalul şedinţei nimeni nu înţelege nimic”, a susţinut Coarnă.

Anamaria Gavrilă: ‘De unde atâta ură?’

Lidera deputaţilor POT, Anamaria Gavrilă, a declarat că pentru coaliţia de guvernare nu contează dacă parlamentarii Opoziţiei vin la Parlament, pentru că ia decizii fără ei.

„De unde atâta ură? În final şi la urma urmei, voi şi aşa luaţi decizii fără noi. Şi aşa nu ne întrebaţi, şi aşa pentru voi noi nu contăm. Deci, ne voiaţi aici ca să nu se vadă că de fapt tot faceţi ceea ce vreţi voi, că nu daţi doi bani pe noi, dar ne voiaţi aici ca să nu se vadă contrastul atât de mare, să nu se vadă faptul că ne-aţi furat doi senatori, să nu se vadă faptul că ne-aţi furat zeci de locuri în comisii, să nu se vadă faptul că ne-aţi furat zeci de locuri în delegaţiile naţionale, să nu se vadă că voi de fapt trebuie să furaţi, ca încă să puteţi să controlaţi, pentru că de fapt sunteţi mici şi tot mai mici”, a afirmat Gavrilă.

Deputatul PSD Adrian Solomon a spus că modificarea regulamentului va fi validată în timp, că nu se ştie dacă sancţiunile mai mari vor convinge pe toată lumea să participe la şedinţe.

„Modificarea aceasta de astăzi a regulamentului va fi probabil validată în timp. Nu ştim dacă sancţiunile mai mari, mai mici vor convinge pe toată lumea să vină la muncă. Important este că cei care s-au trezit în conştiinţă, probabil conştiinţa era în vacanţă şi se explică de ce, nefiind pe modul muncă, mai aveţi şi momente mai lungi de absenţă din plen. Nu puteţi să vă luaţi vacanţă, nu puteţi să vă luaţi concediu şi nici măcar să faceţi grevă de la mandatul poporului. (…) Cred că sunteţi conduşi de un om care nu a muncit mai nimic în viaţa lui, v-a transmis şi dumneavoastră acest lucru. Să fii protestatar de profesie nu este o meserie, nu este o muncă. Să dai cu bidineaua pe pereţi că Basarabia e România nu e o muncă”, a mai spus Solomon.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button