S-a umplut paharul! Copiii din România devin alcoolici de la vârste foarte mici. Date îngrijorătoare și în Europa
Cazul elevului din Capitală, care ar fi fost găsit beat în toaleta şcolii, scoate la suprafaţă cifre alarmante. În România, aproape 40% dintre copii consumă excesiv băuturi alcoolice, cel puţin o dată pe lună. Printre ei sunt şi minori în vârstă de doar 8-9 ani.
La nivel european, copiii au ajuns să se îmbete mai des decât adulţii.
Dintr-un elev cuminte şi silitor, fiul lui Florin s-a transformat într-un licean problemă, după ce a intrat într-un anturaj unde câţiva amici consumau băuturi alcoolice, scrie antena3.ro.
Florin, tatăl unui elev dependent de băuturi alcoolice: În clasa a 10-a deja era dependent de alcool, bea aproape zilnic alcool. Inițial era cu berea, apoi trecuse direct pe tărie. De mai multe ori l-am găsit beat chiar si in faţa blocului, în casă, nu mai zic de cate ori l-am gasit beat. Mi-era frică să mai las vreo sticlă de alcool prin casă deoarece bea tot ce prindea.
A fost nevoie de transferul la un alt liceu, de ruperea prieteniilor nocive şi de multe ore de psihoterapie pentru a scăpa de dependenţa de alcool. Cei rămăşi în acelaşi cerc vicios au ajuns să combine băuturile alcoolice cu substanţe interzise.
Cătălin Țone, expert antidrog: Discutăm de o combinaţie speed ball, cum e cunoscută pe stradă
Cătălin Țone, expert antidrog: Discutăm de o combinaţie speed ball, cum e cunoscută pe stradă. Sunt situaţii în care băuturile alcoolice sunt combinate cu droguri, cu stimulante ale sistemului nervos central, cum ar fi ecstasy, cristalele, cocaina.
În ceea ce priveşte consumul de băuturi alcoolice, medicii atrag atenţia asupra efectelor nocive.
Corneliu Saradan, medic generalist: Creierul la alcoolici este mai mic decat un creier normal. Efectul e mult mai puternic la minori.
În România, vârsta copiilor care consumă băuturi alcoolice a scăzut până la 8 ani. Cât despre adolescenţi, 37% au, cel puţin o dată pe lună, un episod de consum excesiv de alcool, dublu faţă de adulţi.
Numai la unitatea de primiri urgenţe a spitalului din Botoşani au ajuns zeci de copii în stare avansată de ebrietate.
Cătălin Mihailiuc, medic pediatru șef CPU Botoșani: Pe anul 2024, avem un număr de 29 de prezentări, cu intoxicație acută etanolică. Suntem la finalul primului trimestru și avem deja 11 prezentări. Pe 8 martie, am avut două domnişoare care şi-au sărbătorit Ziua Femeii şi au venit după ce au consumat un pahar, două în plus.
Date alarmante vin şi din Germania, Austria şi Croaţia, unde, când au ocazia, 45% dintre adolescenţi consumă peste 5 băuturi alcoolice o dată, iar în Danemarca aproape 60% dintre minori beau excesiv.