Rusia va depune maximum de eforturi pentru a evita un război nuclear
Kremlinul a afirmat joi că Rusia va face ”maximum de eforturi” pentru a împiedica un război nuclear, după revizuirea doctrinei ruse ce extinde posibilitatea de a utiliza arma atomică, în plină tensiune între Moscova şi Occident pe tema conflictului din Ucraina, transmit AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.
”Am subliniat că, urmându-ne doctrina, Rusia adoptă o poziţie responsabilă pentru a face maximum de eforturi astfel încât să nu permită un asemenea conflict”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, care şi-a exprimat speranţa că şi ”alte ţări vor adopta această poziţie responsabilă”.
El a refuzat să comenteze acuzaţia că Rusia a lansat o rachetă intercontinentală împotriva Ucrainei.
”Nu am nimic de spus pe această temă”, a afirmat Peskov.
Media ucrainene au identificat racheta intercontinentală rusă lansată joi asupra oraşului ucrainean Dnipro drept una de tipul RS-26 Rubej. Acest model de rachetă are o rază de acţiune de 5.800 km.
Kremlinul a afirmat, de asemenea, că nu are comentarii de făcut despre faptul că Ucraina a lansat rachete britanice Storm Shadow asupra Rusiei, precizând că eventuale comentarii pot fi făcute de armata rusă.
Pe de altă parte, MAE rus a anunţat că Moscova este gata să ia în considerare orice iniţiativă ”realistă” pentru pace care ţine cont de interesele Rusiei şi de situaţia din teren.
”Suntem deschişi la negocieri, suntem gata să analizăm orice iniţiativă realistă, evident nepolitizată”, a spus purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.
”Aş dori să subliniez din nou: cuvântul-cheie este luarea în calcul a intereselor ţării noastre, a situaţiei actuale de pe front şi a garanţiilor de respectare a acordurilor”, a explicat ea.
În a 1000-a zi a ofensivei sale contra Ucrainei, Vladimir Putin a semnat marţi un decret ce extinde posibilităţile de recurgere la arma nucleară, la scurt timp după ce Statele Unite au autorizat Kievul să folosească rachete de producţie americană cu rază lungă de acţiune ATACMS pentru a lovi în interiorul teritoriului rus.
La finalul lunii septembrie, Putin avertizase că orice atac efectuat de o ţară non-nucleară, dar susţinută de o putere ce dispune de armă atomică ar putea fi considerat drept o agresiune ”comună”, ceea ce poate implica o recurgere la arma nucleară. Această revizuire a doctrinei nucleare ruse a fost denunţată pe scară largă de către ţările occidentale.