Știrile Zilei

‘Rusia a câştigat războiul fără să tragă un glonţ’


Analistul politic Cristian Pîrvulescu spune că declasificarea informaţiilor referitoare la campania electorală a lui Călin Georgescu are impact în cazul a două aspecte importante: cea a electoratului indecis, care „nu era conştient de duritatea atacului”, şi cea legată de nerespectarea unor reguli elementare de campanie şi de intervenţie a unui actor statal străin.

În aceste condiţii, afirmă politologul, mulţi constată că alegerile sunt grav afectate, deci „n-ar trebui să aibă loc”. Potrivit analistului, trei instituţii ale statului ar trebui să-şi exercite responsabilitatea în situaţai actuală: preşedintele ţării, Avocatul Poporului şi şefii celor două Camere.

„Desecretizarea informaţiilor referitoare la campania electorală a lui Călin Georgescu are un efect „imens” asupra dezbaterii publice. Acest efect se poate traduce prin intenţie de vot. Este evident că cei care susţin candidatura lui Georgescu nu vor fi impresionaţi, ci vor vorbi despre statul paralel care acţionează împotriva candidatului perfect. Bătălia se dă însă în jurul a două probleme importante. Prima, a electoratului indecis, care nu era conştient de duritatea atacului. Duminică, vă spuneam că Rusia a câştigat războiul fără să tragă un glonţ. Şi acum vedem ce mijloace a folosit şi cât de slabă a fost reacţia statului român. Pot înţelege asta cu condiţia să fie dispuşi să înţeleagă”, a declarat, joi, pentru News.ro profesorul Cristian Pîrvulescu.

Analistul politic spune că nu se numără printre cei care cred că la votul de duminică va avea loc o schimbare masivă la nivelul opiniei publice.

„Important este ceea ce se întâmplă cu electoratul PSD, care va juca rolul crucial în aceste alegeri şi căruia domnul Marcel Ciolacu i-a sugerat că domnia sa va vota într-un anume fel, nu a spus altceva”, a afirmat politologul.

Cât va fi influenţat electoratul PSD de opţiunea lui Ciolacu pentru Lasconi

Întrebat dacă opţiunea de vot a lui Marcel Ciolacu îi poate influenţa pe votanţii PSD, Cristian Pîrvulescu a răspuns: „Nu foarte mult, pentru că electoratul, dacă nu i se spun lucruri clare, e creativ şi adaugă. Este un electorat mult prea obişnuit cu teoriile conspiraţiei ca să nu găsească în orice afirmaţie o conspiraţie sau o influenţă conspirativă. Deci nu, nu mă aştept să influenţeze foarte mult. Deşi sunt destul de mulţi pesedişti care sunt clari, doar că ne aşteptam ca şi preşedintele partidului să fie la fel de clar. Deci, din punctul meu de vedere, ambiguitatea persistă, şi asta lasă un spaţiu de aşa-zisă libertate alegătorilor, de a interpreta informaţiile aşa cum cred”.

Potrivit politologului Pîrvulescu, a doua problemă legată de desecretizare, este ceea ce mulţi constată, şi anume, că nu s-au respectat reguli elementare de campanie, că intervenţia unui actor statal străin este cât se poate de evidentă şi că, în condiţiile astea, alegerile nu sunt corecte. „Sunt grav afectate, deci n-ar trebui să aibă loc”, spune Cristian Pîrvulescu.

Instituţiile care ar putea interveni în situaţia actuală

Întrebat ce s-ar putea face, în acest moment, din punct de vedere juridic, în situaţia dată, profesorul Cristian Pârvulescu a spus că se pot face „multe lucruri”, dar că, în primul rând, este important ca instituţiile responsabile să-şi asume responsabilitatea.

„Constituţia garantează, de exemplu, alegerile corecte, iar garantul Constituţiei este preşedintele. Preşedintele are deci o responsabilitate aici, pe care trebuie să o exercite. De asemenea, preşedintele poate folosi alte mijloace. De exemplu, poate sesiza Curtea Constituţională a României. Din punctul meu de vedere, sunt trei instituţii care pot interveni în momentul de faţă. Este Avocatul Poporului, este preşedintele şi sunt şefii celor două Camere”, explică profesorul Pîrvulescu.

Acesta adaugă însă că trebuie să recunoaştem că situaţia este destul de complicată, din punct de vedere constituţional, dar că se pot „încerca interpretări”.

„Nu putem lăsa situaţia să evolueze în direcţia aceasta şi apoi să constatăm că România este definitiv înfrântă de Rusia prin intermediul unui candidat pe care l-a susţinut în mod ocult”, a conchis politologul Cristian Pîrvulescu.

Context

Președintele României, Klaus Iohannis, a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituțiilor emitente, a informațiilor prezentate de Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe și Ministerul Afacerilor Interne în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, din data de 28 noiembrie (vezi și: Klaus Iohannis a desecretizat și publicat documentele din CSAT despre campania lui Călin Georgescu – DOCUMENTE INTEGRALE).

Călin Georgescu spune că desecretizarea documentelor din ședința CSAT reprezintă o încercare a statului împotriva unui candidat, prin orice mijloace, ca să fie oprit.

„Este o disperare masivă a sistemului. Cred că este pentru prima oară în lume când se încearcă o acțiune a statului împotriva unui candidat prin orice mijloace ca să fie oprit. Desecretizarea poate ar fi trebuit să fie, poate, mă gândesc, la câți bani s-au cheltuit pe toate călătoriile donmului Iohannis, pe banii statului, care erau de fapt excursii și multe altele de acest gen. Însă, în orice caz, demonstrează din plin următorul lucru -ca să convoci CSAT-ul, mă rog, nu știu în ce măsură după foarte mult timp pentru că nu l-au convocat mai deloc sau când l-au convocat l-au convocat doar pentru înțelegele lor (doar pentru Ucraina – n.r.), eu asta am vrut să spun. Îl convoacă pentru un candidat care nu are voie să intre, de fapt, poporul român nu are voie să intre în aceste alegeri să câștige. Este o disperare masivă a sistemului care mă face să vă spun, dincolo de altceva, că situația e în felul următor: Vedeți, dreptatea lui Dumnezeu nu coincide cu dreptatea oamenilor. Eu asta nu înțeleg. E foarte important ce am spus, pentru că poporul român s-a trezit. În primul s-a trezit în conștiință. Este o trezire formidabilă, iar faptul că sistemul este în această panică ne ajută și ajută poporul român să-și ia țara înapoi. Pentru că panica nu aduce nimic. Vedeți, minciuna se grăbește. Adevărul are răbdare. Și poporul român are răbdare”, spune la Realitatea PLUS, Călin Georgescu.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button