Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele. Discursul politicienilor se va schimba radical după alegeri
Economiștii anunță că vin vremuri grele după alegerile din ancest an. Profesorul de economie Cristian Păun spune că românii ar face bine să evite creditele, excesele și să fie cumpătați.
Acesta a mai afirmat că discursul politicienilor de acum, din prag de alegeri, se va schimba radical de la anul, dată fiind situația economică a României. Totodată, Păun a susținut că reformele sunt esențiale, deoarece România nu-și mai permite să se tot împrumute ca să „cumpere pacea socială”.
Păun: Discursul politicienilor se va schimba radical după alegeri
„Întotdeauna, când vine un politician și spune ”stai liniștit în banca ta”, în momentul ăla tre’ să sari ca ars din canapea. E clar, în acest moment, lucrurile nu arată foarte bine.
Vedem că, în primul rând, economia românească nu crește și nu crește economia aia care contează, adică vorbim de economia reală, privată, industrie. Nu avem creștere economică, o căutăm cu lupa, cu lumânarea. Asta înseamnă, de fapt, că statul nu încasează taxele din care oferă cu larghețe aceste cheltuieli.
Pe de altă parte, înseamnă că românii pot avea probleme în perioada următoare cu locurile de muncă, cu veniturile, pentru că, până la urmă, tot ce se întâmplă în economia reală se răsfrânge asupra bunăstării noastre.
Atâta timp cât economia reală nu funcționează, n-ai de unde să visezi la salarii, la bunăstare, la prosperitate decât pe caiet, pe deficit, pe datorie, or treaba asta nu e sustenavilă, mai ales că deja durează de ceva vreme. Caietul ăsta cât să țină în fața celor care ne creditează, ne dau bani pentru a supraviețui?
Va fi o misiune aproape imposibilă pentru următorul guvern să o scoată la capăt, vor avea clar o întoarcere de 180 de grade a mesajului imediat după alegeri și tot laptele și mierea ce curg acum din mesajele politicienilor vor deveni pur și simplu… cum să spun… un ceai de slăbit amar pentru foarte mulți dintre noi”, a declarat Cristian Păun, pentru B1 TV.
Ctistian Păun: Nu mai putem trăi pe datorie, pe caiet
Întrebat care e primul lucru pe care ar trebui să-l facă viitorul premier, profesorul de economie a răspuns: „Din punctul meu de vedere, ar trebui ca următoarea guvernare să pornească mult mai serios pe calea reformelor și cu mai mult curaj. Vorbim de modernizarea și reformarea României. Asta ar trebui făcut, ar trebui luată în piept reforma administrativ-teritorială, problema cu comasarea, zonele metropolitane, renunțarea la primării de sector, primării din jurul marilor orașe, adică o reformă destul de dureroasă pentru anumite categorii de speciali din România, dar care clar nu mai pot să obțină venituri fără să facă mare lucru sau să adauge mare lucru pentru bunăstarea noastra. Asta ar trebui făcut”.
„Sigur, vorbim de cineva care să aibă curajul reformelor sau cineva care va continua status-quo-ul acesta și va merge în continuare pe ideea că rezolvăm cumva, mai punem niște datorii în plus, mai cârpim niște lucruri și o ținem tot așa cu pacea asta socială încă un mandat.
Nu cred că România își mai permite să nu beneficieze de niște reforme, de o schimbare radicală de politică și de guvernanță în perioada imediat următoare. Dacă cineva își închipuie că va veni la putere și se va ascunde iar după cireș, și va băga capul în nisip, și va mima reforma, cred că se înșală armarnic. Bu mai avem resurse să mai cumpărăm pacea socială și să mai mimăm reformele sub nicio formă”, a continuat profesorul de economie.
Profesorul de economie: Românii să evite creditele și să fie cumpătați
Întrebat despre inflație și prețurile de Crăciun, Cristian Păun a afirmat: „Mesajul e clar, uitându-ne pe evoluția prețurilor din ultimii trei ani – acest Crăciun va fi cel mai scump din ultimii 3 ani. Inflația e mereu o taxă care se aplică la taxa din anii anteriori. Azi, dacă te duci să cumepri ceva din magazin, mă refer la lucruri normale pentru o masă de Crăciun, constați că dai cu 50-70% mai mult decât acum 3 ani.
Deci ce recomand românilor e să evite pe cât posibil creditul, excesul, să fie cumpătați în continuare și mai ales prundeți, că vin vremuri grele, părerea mea”.