Diaspora

Românii au plătit mai mult pentru biletele de avion pentru vacanţa de Paşte de anul acesta


România se menţine şi anul acesta în topul destinaţiilor spre care se va zbura de Paşte, semn că diaspora revine acasă de sărbători, preţul mediu al unui bilet de avion dus-întors în această perioadă fiind de 246 de euro, în creştere cu 14% faţă de 2024, potrivit unei analize de specialitate.

„Paştele rămâne în continuare o perioadă aglomerată pentru călătorii, mulţi români plecaţi în străinătate alegând să se întoarcă acasă. Pe de o parte, analiza asupra călătoriilor de Paşte arată dorinţa de a veni în ţară a românilor din diaspora, care intenţionează să petreacă la destinaţie între una şi două săptămâni, şi, pe de altă parte, arată tendinţa românilor de a descoperi destinaţii noi şi atipice. Cu toate că destinaţiile clasice din Europa rămân în continuare populare, oraşe precum Baku, Belgrad şi Stockholm reflectă deschiderea românilor faţă de noi destinaţii”, reiese din cel mai recent studiu Vola.ro.

În ceea ce priveşte revenirea românilor din diaspora, aeroporturile preferate pentru zborurile spre România sunt Bucureşti, Iaşi şi Cluj-Napoca.

„Ca în fiecare an, mii de români din diaspora revin în ţară pentru a-şi petrece Sărbătorile Pascale alături de familie. Conform datelor Vola, 64% dintre rezervări au fost făcute pentru o singură persoană şi cele mai multe bilete au avut ca destinaţie România, ceea ce confirmă că mulţi români care locuiesc în străinătate aleg să revină acasă de Paşte. În topul oraşelor spre care aceştia vor zbura se regăsesc Bucureşti, Iaşi şi Cluj-Napoca”, se menţionează în studiu.

În paralel, românii din ţară au considerat că această mini-vacanţă este o oportunitate perfectă pentru o călătorie în afara ţării. Şi în acest an apetitul pentru călătoriile externe a rămas ridicat, iar zborurile către oraşele din Europa s-au bucurat de o cerere substanţială. Oraşe precum Bruxelles, Paris, Milano, Londra sau Roma se află şi anul acesta în topul preferinţelor românilor pentru vacanţa de Paşte.O noutate faţă de anii anteriori este interesul crescut pentru oraşe atipice, precum Baku, Belgrad, Kos, Stockholm, Perugia, un semn că preferinţele de călătorie ale românilor devin tot mai variate. De asemenea, în 2025 s-au remarcat şi alte destinaţii noi în topul căutărilor, precum Abu Dhabi, Istanbul său Tel Aviv. Turcia a atras atenţia călătorilor în mod special, mai ales că în curând se va împlini un an de când a devenit accesibilă românilor doar cu cartea de identitate.
Preţul rămâne principalul criteriu în alegerea vacanţelor, zborurile low-cost fiind opţiunea preferată pentru escapadele de Paşte.

Anul acesta, în perioada Paştelui, preţul mediu al unui bilet de avion dus-întors a fost de 246 de euro, în creştere cu 14% faţă de 2024, iar valoarea medie a unei rezervări s-a ridicat la 326 de euro.

Cel mai ieftin bilet vândut a fost de 51 de euro, pe ruta Bacău – Roma, iar cel mai scump bilet pentru plecările din România a ajuns la 712 de euro, pe ruta Bucureşti – Lisabona. În ceea ce priveşte sosirile în România, cel mai ieftin bilet a fost de 99 de euro, pe ruta Atena – Bucureşti.

„Românii care au ales să petreacă Paştele în afara ţării s-au organizat din timp, astfel au ales să-şi rezerve zborurile încă de la începutul lunii martie, pentru a profita din plin de mini-vacanţa din perioada joi – luni. Cei mai mulţi români şi-au rezervat biletele de avion cu o lună înainte de plecare, iar 30% dintre rezervări au fost făcute cu 2-3 luni în avans. Totodată, majoritatea românilor au ales opţiunile de zbor accesibile, 67% dintre pasageri au optat pentru companiile low-cost, precum Wizz Air sau Ryanair. În schimb, 18% dintre români au preferat zborurile combinate, iar 14% au ales companiile de linie, precum TAROM sau Lufthansa”, spun reprezentanţii Vola.ro.

Vacanţele şcolare din Europa au convins românii din diaspora să petreacă mai mult timp acasă. Durata medie de şedere a vacanţei de Paşte este de aproximativ 10 zile, marcând o creştere faţă de anul trecut, când media era de 8 zile. Acest lucru sugerează o tendinţă a românilor de a petrece mai mult timp alături de familie sau de a opta pentru vacanţele mai lungi, în locul city-break-urilor.

Mai mult, ţările cu comunităţi mari de români, precum Marea Britanie, Spania, Franţa şi Italia, au vacanţe şcolare în a doua sau a treia săptămână a lunii aprilie, iar acest lucru a contribuit la prelungirea perioadei de şedere în ţară faţă de anii anteriori, când Paştele catolic nu coincidea cu cel ortodox.

Pe de altă parte, în ciuda sejururilor mai lungi din acest an, se observă o preocupare din ce în ce mai mare pentru optimizarea costurilor. Opţiunea de adăugare a bagajului de cală a scăzut cu 41% faţă de anul trecut, iar serviciul Priority a înregistrat o scădere cu 22%. În schimb, 8% dintre români au ales opţiunea de locuri alăturate, acest serviciu înregistrând o creştere de 23% în comparaţie cu anul 2024.

Vola este lider de piaţă în România, compania având o prezenţă puternică şi în Polonia, Bulgaria şi Moldova. De la înfiinţarea din 2007, Vola a înregistrat o creştere rapidă, extinzându-şi constant atât cifra de afaceri, cât şi numărul de angajaţi şi clienţi.

Vola oferă o gamă completă de servicii de turism pentru persoane fizice şi companii, inclusiv rezervări de bilete de avion, opţiuni de bilete rambursabile, hoteluri, vacanţe, asigurări de călătorie. În ultimii ani, compania s-a concentrat pe dezvoltarea unor servicii fintech inovatoare, cum ar fi Fast Refund, Trip Protect şi Flex, menite să protejeze clienţii de incertitudinea călătoriilor.

În 2024, Resource Partners, unul dintre cei mai importanţi manageri regionali de fonduri de tip private equity din Europa Centrală şi de Est, a achiziţionat o participaţie de 80% din capitalul grupului ITH din care face parte Vola.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button