România livrează peste 60% din consumul de energie electrică al Republicii Moldova. Ucrainenii au oprit tranzitul spre Europa
Tranzitul de gaze rusești care ajungea în Republica Moldova via Ucraina a fost oprit. Kievul a decis să oprească gazul pentru europeni. Bucureștiul nu a stat pe gânduri și ajută Chișinăul, mai exact 62% din consumul Republicii Moldova provine din România.
„SA Energocom a căutat cele mai optime contracte pentru consumatorii Republicii Moldova, luând în calcul consumul diferit pentru zi/ noapte, zi lucrătoare/ zi de odihnă, precum și ținând cont de ofertele de prețuri. Energocom va lucra în colaborare cu operatorii sistemelor de transport din România și Republica Moldova pentru a face posibil ca angajamentele contractuale să fie realizate. De menționat că actualmente importurile din România sunt dependente de capacitatea comercială alocată la hotar”, precizează Energocom.
Astfel, se preconizează că centralele termice din Chișinău și Bălți vor genera peste 127 mii MWh (ceea ce constituie circa 28% din consum), în timp ce 46 mii MWh ar urma să constituie energie regenerabilă (atât de la instalațiile care au tarif fix stabilit de ANRE, cât și cele de pe piața liberă), însumat reprezentând aproximativ 10%. Sursele de energie regenerabile însă depind de condițiile meteo și nu pot fi contabilizate ca surse sigure și continue.
Restul 62% vor reprezenta importuri din România, dintre care cea mai mare parte va fi energia cumpărată pe bursa română OPCOM. De pe OPCOM urmează să fie achiziționați peste 178 mii de MWh (echivalentul a 39% din necesar), iar în baza contractelor bilaterale – alți 105 mii MWh (23%).
Amintim că Maia Sandu a vrut să ajute și Transnistria, dar din păcate Tiraspolul a refuzat oferta.
„Guvernul, împreună cu partenerii de dezvoltare, au venit cu propuneri concrete de acordare a ajutorului umanitar. Mă refer la alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng la spitalele de pe malul drept, dacă este nevoie. Am înțeles că regimul de la Tiraspol a refuzat aceste ajutoare. Deci vom vedea cum se vor desfășura lucrurile, dar, repet, autoritățile fac totul pentru ca să ușureze această situație”, a spus Maia Sandu.
Tiraspolul a preferat să-și anunțe cetățenii că de la ora 12:00 nu mai primesc gaze casele la sol, blocurile multietajate cu încălzire autonomă și cazangeriile. Totuși, locatarii blocurilor mai au posibilitate să-și prepare mâncare datorită cantității de gaze rămase în rețele, însă doar până presiunea va ajunge la nivelul critic, a menționat compania furnizoare.
Populația este sfătuită să nu recurgă la măsuri individuale pentru conectarea sistemelor casnice la vreo sursă de gaze și să închidă toate robinetele, pentru siguranță.