Stiri TV

România intră în marele ‘joc’ Schengen și câștigă miliarde. Alături de Bulgaria, dă lecții Europei


După 18 ani de așteptare și promisiuni amânate, România și Bulgaria au spart, în sfârșit, zidul Schengen. Iar efectele s-au simțit ca o explozie economică: miliarde de euro salvați, livrări accelerate, frontiere devenite doar o linie imaginară pe hartă. Un raport oficial al Comisiei Europene confirmă: integrarea deplină a celor două țări în spațiul Schengen a revigorat economia UE și a întărit securitatea granițelor. O victorie istorică și un restart pentru întreaga regiune.

Integrarea deplină a Bulgariei şi României în spaţiul Schengen, la 1 ianuarie 2025, a îmbunătăţit semnificativ economia UE, conform raportului din 2025 privind starea spaţiului Schengen, publicat miercuri de Comisia Europeană, potrivit BTA; citează Agerpres.

Cele două ţări ar urma să economisească miliarde de euro în costuri

La începutul lui 2025, ambele ţări au aderat deplin la Schengen, după un proces care a durat 18 ani. Înaintea renunţării la controalele interne de frontieră, companiile din Bulgaria şi România plăteau miliarde de euro pe an din cauza creşterii costurilor logistice, a întârzierii livrărilor, a preţurilor ridicate pentru combustibili şi a salariilor pentru transportatori.

Documentul arată că anul trecut au fost luate multe decizii pentru întărirea Schengen, pentru a proteja frontierele externe şi a da exemplu cu munca în comun a Bulgariei, Austriei, Greciei, Ungariei, României şi Slovaciei. Au fost scoase în evidenţă activităţile desfăşurate la frontiera dintre Bulgaria şi Turcia pentru a preveni ameninţările la adresa UE.

Fără bariere, cu buzunarele pline: România face istorie în Schengen

Spaţiul Schengen a adus profunde beneficii UE şi cetăţenilor europeni. Este coloana vertebrală a pieţei interne europene şi face viaţa mai uşoară pentru aproape 450 milioane de oameni, se arată în raport. Anul trecut, mai mult de o jumătate de miliard de persoane au vizitat spaţiul Schengen, ceea ce a sporit creşterea economică.

Sistemele de securitate din Schengen au ajutat la reducerea numărului persoanelor care traversau ilegal frontierele externe. Acest număr a ajuns la un nivel record scăzut în 2024. Conform raportului, s-a înregistrat o creştere de 12% a returnării de cetăţeni străini care nu aveau dreptul de a sta în spaţiul Schengen.

Ştire selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către AGERPRES, fără intervenţie pe text, conform acordului de colaborare dintre agenţii.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button