Sport

RETROSPECTIVĂ 2024: Tenis – Sinner şi Swiatek au picat teste antidoping în momente în care ambii erau lideri în clasamentele ATP şi WTA


Jannik Sinner şi Iga Swiatek au avut un an 2024 plin de trofee, dar în loc să îl încheie în glorie, ei s-au luptat pentru reputaţia lor după ce au scăpat uşor după ce au picat teste antidoping, potrivit news.ro

Cele două cazuri au şocat lumea tenisului, mulţi fiind indignaţi de modul în care au fost tratate cazurile celor doi lideri mondiali la momentul respectiv de autorităţi.

Jucători şi experţi i-au acuzat pe cei care controlează programul antidoping din tenis de standarde duble, considerând că Sinner şi Swiatek au primit un tratament preferenţial.

Tulburat de două teste antidoping picate în martie, în urma cărora s-au depistat urme de clostebol, un steroid anabolic androgen, Sinner a avut nopţi nedormite de teamă că o suspendare i-ar putea bloca cariera, înainte de a fi exonerat de ITIA de orice vină. ITIA a acceptat explicaţia sa privind contaminarea neintenţionată.

Sinner a explicat că substanţa a pătruns în corpul său ca urmare a contaminării de către un membru al echipei medicale, care a aplicat pe propria piele un spray fără prescripţie medicală (disponibil în Italia) conţinând clostébol pentru a trata o mică rană la mână. Acest membru al echipei de sprijin a aplicat spray-ul între 5 şi 13 martie, perioadă în care i-a făcut masaj zilnic şi terapie sportivă lui Sinner, ceea ce a dus la contaminarea transdermică fără ştirea sa.

Cu toate acestea, numărul unu mondial masculin se va confrunta în sezonul 2025 cu o posibilă suspendare de până la doi ani, după ce Agenţia Mondială Anti-Doping a depus un apel la cea mai înaltă instanţă sportivă.

„Mă afectează”, a recunoscut Sinner. „Cel mai important lucru este că oamenii care sunt în jurul meu, care mă cunosc ca om, au încredere în mine. Acesta este şi motivul pentru care am continuat să joc la nivelul la care am făcut-o. Din punct de vedere emoţional eram un pic la pământ, aveam inima frântă. Uneori, viaţa îţi oferă dificultăţi şi trebuie să te descurci cu ele.”

Sinner a cucerit primele sale două titluri de Grand Slam în 2024, la Australian Open şi US Open.

De asemenea, el a câştigat Turneul Campionilor înainte de a coordona apărarea cu succes a titlului Italiei în Cupa Davis.

Sinner a triumfat şi la Rotterdam, Miami, Halle, Cincinnati şi Shanghai, dar saga dopajului a pus un asterisc pe un sezon uimitor în care a provocat o schimbare seismică în jocul masculin, dominându-l pe Novak Djokovici.

„Stres, anxietate”

În circuitul feminin, Swiatek a strălucit cu cinci titluri, inclusiv la Roland Garros, dar a fost devansată în fruntea clasamentului de câştigătoarea Australian Open şi US Open, Aryna Sabalenka, şi a şi ispăşit o suspendare de o lună.

Poloneza a fost depistată pozitiv cu trimetazidină.

ITIA a acceptat însă faptulu că testul pozitiv a fost cauzat de contaminarea unui medicament reglementat fără prescripţie medicală (melatonină), fabricat şi vândut în Polonia, pe care jucătoarea îl luase pentru probleme de decalaj orar şi de somn, şi că încălcarea nu a fost, prin urmare, intenţionată.

„Atât eu, cât şi echipa mea am avut de-a face cu un stres şi o anxietate uriaşe. Acum totul a fost explicat cu atenţie, iar trecând peste asta mă pot întoarce la ceea ce îmi place cel mai mult”, a declarat Swiatek.

Iga Swiatek a fost suspendată provizoriu de la 22 septembrie până la 4 octombrie, ratând trei turnee, ceea ce a contat pentru sancţiune. În noiembrie, ITIA a făcut anunţul cu privire la depistarea pozitvă a sportivei, iar de atunci poloneza a mai avut de ispăşit opt zile de suspendare.

SIMONA HALEP, REVOLTATĂ: CUM E POSIBIL?

La câteva ore după ce ITIA a anunţat că Iga Swiatek a acceptat o suspendare de o lună pentru că a fost depistată pozitiv cu o substanţă interzisă în urma unei contaminări, Simona Halep a notat, într-un mesaj postat în social media, că nu înţelege de ce cazul său şi cel al polonezei, identice, au fost tratate atât de diferit. “Nu poate fi decât rea voinţă din partea ITIA, organizaţia care a făcut absolut totul să mă distrugă în ciuda evidenţei”, scrie fostul lider WTA.

“Stau şi încerc să înţeleg dar îmi este realmente imposibil să înţeleg aşa ceva. Stau şi mă întreb, de ce o aşa mare diferenţă de tratament şi judecată? Nu găsesc şi nici nu cred că poate există un răspuns logic. Nu poate fi decât rea voinţă din partea ITIA, organizaţia care a făcut absolut totul să mă distrugă în ciuda evidenţei. S-a dorit foarte tare să mi se distrugă ultimii ani din carieră, s-a dorit ceva ce niciodată nu mi-aş fi putut imagina că se poate dori”, a notat Halep pe Instagram.

Ea a precizat că va fi mereu dureroasă nedreptatea care i s-a făcut.

“Am crezut în bine mereu, am crezut în corectitudinea acestui sport, am crezut în bunătate. A fost dureroasă, este dureroasă şi poate că va fi mereu dureroasă nedreptatea care mi-a fost făcută. Cum e posibil că în cazuri identice întâmplate cam în acelaşi timp ITIA să aibă abordări complet diferite în detrimentul meu. Cum aş putea să accept că WTA şi consiliul de jucătoare nu au vrut să-mi redea clasamentul pe care îl merităm?!”

Ulterior, Halep a declarat pentru The Telegraph că pentru ea este foarte dureros să fie tratată altfel decât Iga Swiatek şi Jannik Sinner.

„Am simţit că ei [ITIA] au fost nedrepţi cu mine înainte, dar acum este chiar mai mult. Am fost atât, atât de supărată şi atât de tristă când am văzut situaţia. Este pur şi simplu inacceptabil, din punctul meu de vedere. Da, iar nu pot să dorm. Mi-am pierdut somnul timp de doi ani în timpul procesului [de contestare a propriei interdicţii pentru dopaj]. Apoi mi-am revenit. Şi acum, după [ce s-a întâmplat], pentru câteva zile, da, l-am pierdut din nou. Toată gândirea negativă, gândurile negative, nu este uşor de gestionat”.

„Ceea ce cred că nu este corect, de asemenea, este că au anunţat cazul meu imediat, şi am primit toată căldura din partea presei, iar pentru aceşti doi jucători au păstrat secretul, şi au spus doar despre caz când totul se terminase, deci este foarte ciudat. Şi am cerut şi ridicarea suspendării provizorii pentru a putea juca. Am spus: „Dacă în cele din urmă credeţi că sunt vinovată, luaţi punctele înapoi şi toţi banii şi totul, dar lăsaţi-mă să joc”, pentru că voiam să păstrez ritmul. Am cerut asta de vreo două sau trei ori, dar acum [Sinner şi Swiatek] au putut juca. Jucătoarea – nu vreau să dau numele, ştiţi despre cine vorbesc – a avut o suspendare de trei săptămâni, apoi a jucat la două turnee, iar apoi a primit o nouă suspendare. Ce este asta? Adică, nu înţeleg. Aşa că simt că nu este corect”.

Simona Halep a fost suspendată în octombrie 2022, după ce a fost depistată pozitiv cu roxadustat – un medicament interzis care stimulează producţia de globule roşii – la US Open din acel an. Jucătoarea a fost acuzată şi de o altă încălcare de regulament anul trecut, din cauza unor nereguli în paşaportul său biologic al sportivilor, o metodă concepută pentru a monitoriza diferiţi parametri sangvini în timp pentru a descoperi un potenţial dopaj. Halep, care a negat cu tărie acuzaţiile care i s-au adus şi a explicat că a fost vorba de contaminarea unui supliment, a primit permisiunea de a reveni la joc după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a decis, în martie 2024, că suspendarea sa ar trebui redusă la nouă luni, perioadă pe care o ispăşise deja şi care a expirat în 6 iulie 2023.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button