‘Rețelele de socializare sunt considerate spațiu public’. Poliția Română vine cu precizări după amenzile aplicate înainte de alegeri
Poliția Română anunță că sâmbătă au fost aplicate 119 sancțiuni pentru continuare a propagandei electorale, dintre care 82 de avertismente și 37 de amenzi. În acest context, IGPR precizează că, potrivit Deciziei nr. 4546/2014 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, în România, rețelele de socializare sunt considerate spațiu public.
„Reiterăm că potrivit art. 55 lit. t) din Legea nr. 370 din 20 septembrie 2004, pentru alegerea Președintelui României, constituie contravenții, dacă acestea nu constituie infracțiuni: „continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia(…)”
Potrivit Deciziei nr. 4546/2014 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, în România, rețelele de socializare sunt considerate spațiu public.
Astfel, continuarea promovării electorale în afara perioadei permise de lege este interzisă, inclusiv în aceste medii, conform legislației în vigoare”, transmite IGPR printr-un comunicat de presă.
Poliția Română anunță că, în cursul zilei de astăzi, au fost aplicate 119 sancțiuni pentru continuare a propagandei electorale, dintre care 82 de avertismente și 37 de amenzi.
IGPR precizează faptul că majoritatea măsurilor luate, respectiv aproape 70%, au fost cu avertisment, scopul acestora fiind de a se respecta cadrul legal și de a preîntâmpina comiterea unor noi fapte, nu de a fi aplicate sancțiuni pecuniare.
Potrivit Poliției Române, sancțiunile au fost aplicate reprezentanților și simpatizanților mai multor formațiuni politice și candidați. De altfel, inclusiv în urma sesizărilor acestui partid politic, au fost aplicate sancțiuni contravenționale.
Poliția Română acționează strict în baza Legii, fără a face discriminări, în funcție de apartenența politică a celor implicați. Scopul acestor activități este asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, precum și respectarea cadrului legale care reglementează manifestările publice, inclusiv în mediul online.
Mulțumim pentru înțelegere și sprijin în menținerea unui proces electoral corect.